Η στατική ποδηλασία εσωτερικού χώρου ως ομαδικό πρόγραμμα εκγύμνασης

Πτυχιακή Εργασία uoadl:2879518 243 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-09-10
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
ΣΥΚΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΑ-ΓΕΩΡΓΙΑ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ελισσάβετ Ρουσάνογλου
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, ΣΕΦΑΑ,ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η στατική ποδηλασία εσωτερικού χώρου ως ομαδικό πρόγραμμα εκγύμνασης
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η στατική ποδηλασία εσωτερικού χώρου ως ομαδικό πρόγραμμα εκγύμνασης
Περίληψη:
Στόχος της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι να παρουσιάσει το ομαδικό πρόγραμμα στατικής ποδηλασίας εσωτερικού χώρου. Είναι ένα είδος άσκησης με αερόβιες και αναερόβιες προσαρμογές και προσομοιώνει την εξωτερική ποδηλασία. Πραγματοποιείται σε ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες γυμναστηρίων με εξειδικευμένα στατικά ποδήλατα χρησιμοποιώντας μηχανισμούς για την αύξηση της δυσκολίας(αντίσταση) και διαφορετικών θέσεων, ελάχιστο φωτισμό τύπου black light και κατάλληλης μουσική. Ένα μάθημα διαρκεί 45’ με 60’ λεπτά. Ο γυμναστής- δάσκαλος είναι ο παρακινητής των ασκουμένων σε όλη τη διαδρομή.
Στα πλεονεκτήματα αναμφίβολα είναι ευχάριστο ,διασκεδαστικό και ταυτόχρονα αποτελεσματικό είδος άσκησης. Αποτελεί εξαιρετικό μέσο απώλειας βάρους και βελτίωσης της καρδιοανανπνευστικής λειτουργίας. Συγκριτικά με το τρέξιμο υπάρχει μικρότερη καταπόνηση των αρθρώσεων άρα μικρότερη πιθανότητα τραυματισμού. Απευθύνεται σε όλους ανεξάρτητα απ το επίπεδο φυσικής κατάστασης.
Ωστόσο, εξαιτίας της έντασης της άσκησης τα προγράμματα είναι συνήθως απαιτητικά και προκλητικά για τους συμμετέχοντες. Γι αυτό θέλει προσοχή από ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες όπως καρδιοπαθείς ,ασθματικοί και ηλικιωμένοι.
Οι έρευνες που παρατίθενται επιβεβαιώνουν την υψηλή ένταση της άσκησης >90 της μέγιστης καρδιακής συχνότητας. Στη πρώτη μελετήθηκε η καρδιακή συχνότητα και η υποκειμενική αντίληψη κόπωσης. Μετρήθηκαν 59 υγιής ενήλικες και στη μεθοδολογία έγινε καταγραφή ΚΣ μέσω παλμογράφων στήθους και καρπού. Επίσης, μέσω της κλίμακας borg βαθμολογούσαν κάθε 5΄΄ την αντιληπτή κόπωση.
Στην έρευνα του Μuyor εξετάσθηκαν 53 υγιής ενήλικες με εμπειρία στη στατική ποδηλασία. Η διάρκεια συνεδρίας ήταν 50’ με χρήση παλμογράφων, κλίμακα Borg και ΟΜΝΙ. Στην έρευνα του Barbado εξετάσθηκαν 300 υγιής ενήλικες επίσης με εμπειρία στατικής ποδηλασίας. Η Μεθοδολογία ήταν η ίδια με τη διαφορά καταγραφής της καρδιακής συχνότητας. Από την αρχή μέχρι το 15ο λεπτό, το 16ο ως 30ο,το 31ο ως τη τελευταία κορύφωση της καρδιακής συχνότητας.
Τα αποτελέσματα των μελετών είναι ότι το πρόγραμμα αυτό είναι υψηλής έντασης εντούτοις οι κλίμακες ΥΑΚ έχουν χαμηλή εγκυρότητα και μπορεί να μην είναι ακριβής για όλους τους ασκούμενους, αυξάνοντας την πιθανότητα για λάθος εκτίμηση της έντασης, η οποία μπορεί να προκαλέσει καρδιαγγειακούς κινδύνους.
Γενικά, το indoor cycling αποτελεί μια εξαιρετική μορφή άσκησης λόγω των καρδιοαναπνευστικών προσαρμογών. Αυξάνεται η μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου, βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος , επιτυγχάνεται καύση λιπώδους ιστού και ενδυνάμωση των κάτω άκρων. Με την καθοδήγηση του γυμναστή γίνεται μια ευχάριστη βόλτα. Ωστόσο χρειάζεται προσοχή σε ασκούμενους με χρόνια καρδιοαναπνευστικά νοσήματα. Συμπερασματικά, κρίνεται αναγκαία περαιτέρω έρευνα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση – Αθλητισμός
Λέξεις-κλειδιά:
οχι
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
15
Αριθμός σελίδων:
34
ΣΥΚΑ ΧΑΡΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΠΕΡΓΑΜΟΣ2.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο