Web-Interface for querying and visualizing Alcoholic Liver Disease Patients’ data from database using GraphQL

Διπλωματική Εργασία uoadl:2879625 275 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Βιοπληροφορική
Πληροφορική
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-07-23
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Μπεγέτης Νικόλαος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δρ. Έμα Αναστασιάδου, Eρευνήτρια Δ', Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών (Ι.Ι.Β.Ε.Α.Α.)
Δρ. Στυλιανή Γεωργίου, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια, Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών (Ι.Ι.Β.Ε.Α.Α.)
Παύλος Καφούρης, Υποψήφιος Διδάκτορας, Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθήνας (Ε.Κ.Π.Α.)
Πρωτότυπος Τίτλος:
Web-Interface for querying and visualizing Alcoholic Liver Disease Patients’ data from database using GraphQL
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Διαδικτυακή διεπαφή για επερωτήματα και οπτικοποιήσεις σε δεδομένα ασθενών αλκοολικής ηπατικής νόσου με χρήση βάσης δεδομένων και βοηθητικού λογισμικού GraphQL
Περίληψη:
Ο αλκοολισμός αποτελεί́ ένα από τα σοβαρότερα και συχνότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες κοινωνίες. 5%-10% του πληθυσμού στις ευρωπαϊκές χώρες κάνει κατάχρηση αλκοόλ, με την παρατεταμένη κατανάλωση αλκοόλ να επιφέρει ίνωση και κίρρωση του ήπατος (αλκοολική νόσος, Alcohol Liver Disease, ALD). Η αλκοολική νόσος συνίσταται στην ανάπτυξη του λιπώδους ήπατος, στην αλκοολική ηπατίτιδα, και τελικά στην κίρρωση του ήπατος. Τα πρώτα στάδια της ίνωσης και της αλκοολικής ηπατίτιδας είναι ασυμπωματικά ενώ όταν τελικά εκδηλωθεί η νόσος, η κλινική εικόνα είναι οξεία. Στην κλινική πράξη η διάγνωση της ALD βασίζεται στο ιστορικό χρήσης αλκοόλ, στην συμπτωματολογία του ασθενούς, και σε εργαστηριακές εξετάσεις (π.χ. ηπατικά ένζυμα, αρτηριακή πίεση, γλυκόζη αίματος, κ.α.). Η διπλωματική εργασία αποσκοπεί στη δημιουργία μιας βάσης δεδομένων για την συλλογή και ταξινόμηση όλων των εργαστηριακών, κλινικών, κ.α. εξετάσεων των ασθενών.
Η αναζήτηση δεδομένων και δημιουργία γραφημάτων γίνεται σε πραγματικό χρόνο μέσω της χρήσης GraphQL επερωτήσεων. Η σχεδίαση της διεπαφής λαμβάνει υπόψη την αλλαγή των δεδομένων καθώς επίσης και την επαναχρησιμοποίηση σε διαφορετικού είδους δεδομένα από άλλα πειράματα και τη χρήση από άλλα υπολογιστικά συστήματα. Με αυτό το βιοπληροφορικό εργαλείο θα απλοποιηθεί η διαδικασία επιλογής δεδομένων, ανάλυσης και προβολής με χρήση γραφημάτων και διαγραμμάτων όλων των δεδομένων από ιατρούς και ερευνητές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το εργαλείο να διευκολύνει την καθημερινότητα των ιατρών και ερευνητών ώστε να επικεντρώνονται περισσότερο στην ουσία της έρευνας, δηλαδή στην εξαγωγή συμπερασμάτων για τις βασικότερες κατηγορίες των δεδομένων που οδηγούν τους ασθενείς στην πάθηση της αλκοολικής ηπατικής νόσου, και λιγότερο στις διαδικασίες.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Τεχνολογία – Πληροφορική
Λέξεις-κλειδιά:
διαδικτυακή διεπαφή, εργαλείο βιοπληροφορικής, βάση δεδομένων, αλκοολική ηπατική νόσος, ηπατική στεάτωση
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
9
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
104
Αριθμός σελίδων:
163
thesis_dissertation_nmpegetis_v1.11_18072019.pdf (8 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο