A case study from Skala, Kefallinia Island, Ionian islands, Greece

Πτυχιακή Εργασία uoadl:2879651 205 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-07-24
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
ΚΟΝΤΟΠΑΝΟΥ ΔΑΦΝΗ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Σταματάκης Μιχαήλ, Καθηγητής Κοιτασματολογίας-Βιομηχανικών Ορυκτών, Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
A case study from Skala, Kefallinia Island, Ionian islands, Greece
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ερευνητική μελέτη απο την Σκάλα, Κεφαλλονιά, Ιόνια νησιά, Ελλάδα
Περίληψη:
Η παρούσα πτυχιακή εργασία πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του προπτυχιακού προγράμματος του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος. Σκοπός της πτυχιακής εργασίας είναι να εξεταστεί η ύπαρξη πυριτικής άμμου, στην περιοχή της Σκάλας στην Κεφαλλονιά και να διαπιστωθεί ο βαθμός καταλληλότητάς της ως προς την χρήση της στην κατασκευή. Το υλικό μελέτης είχε εξορυχθεί στο παρελθόν, το 19080 απο τις εταιρίες τσιμέντου TITAN SA και AGENT ΗΡΑΚΛΗΣ.
Σύμφωνα με την TITAN SA, 6.000 τόνοι πυριτικής άμμου εξορύσσονταν κάθε χρόνο απο την περιοχή της Σκάλας στην Κεφαλλονιά. Αυτό το ποσό άμμου συγκεντρωνόταν στο εργοστάσιο τσιμέντου της εταιρίας στο Ρίο, στην περιοχή της Πελοποννήσου, μέχρι το 1985. Απο τότε η περιοχή εξόρυξης σταμάτησε να λειτουργεί και αναπλάστηκαν τα τμήματα που είχε πραγματοποιηθεί. Δυο απο τα λατομεία έχουν παραμείνει άθικτα ώστε έχουμε μία εικόνα για το πώς έμοιαζε η περιοχή εξόρυξης.
Στην παρούσα μελέτη, συλλέχθηκαν ποσότητες πλειστοκαινικής πυριτικής άμμου απο την ευρύτερη περιοχή της Σκάλας, συγκεκριμένα απο τα παλιά λατομεία και γύρω απο αυτά. Η ανάλυση των δειγμάτων πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Η πυριτική άμμος εξετάστηκε ως προς την καθαρότητα της σε πυρίτιο με ορυκτολογική ανάλυση, με το ποσοστό ανθρακικού ασβεστίου και άλλων ορυκτών και στοιχείων που επηρεάζουν την καθαρότητα της, ως προς τις βιομηχανικές της χρήσεις. Για να διαπιστωθούν τα ποσοστά SiO₂ και CaCO₃, όπως και αυτό των αργιλικών ορυκτών πραγματοποιήθηκε Περίθλαση Ακτίνων Χ (XRD), Στερεοσκοπική Ανάλυση και Κοκκομετρική Ανάλυση.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Σκάλα, Κεφαλλονιά, πυριτική άμμος, ανθρακικά, Πλειστόκαινο, κατασκευή, συσσωματώματα
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
28
Αριθμός σελίδων:
49
DAFNI KONTOPANOU THESIS.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο