Μέθοδοι συγκράτησης της φαρμακευτικής δαπάνης και λήψη αποφάσεων βασισμένη στην αξιολόγηση τεχνολογίας υγείας: ανάλυση με ποιοτικές, ποσοτικές και πολιτικές προεκτάσεις

Διπλωματική Εργασία uoadl:2880116 183 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Οικονομία και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας
Βιβλιοθήκη Τμήματος Οικονομικών Επιστημών και Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-08-18
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Δούρος Παναγιώτης
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ιωάννης Υφαντόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής, Τμήμα πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοήκησης ,ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μέθοδοι συγκράτησης της φαρμακευτικής δαπάνης και λήψη αποφάσεων βασισμένη στην αξιολόγηση τεχνολογίας υγείας: ανάλυση με ποιοτικές, ποσοτικές και πολιτικές προεκτάσεις
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μέθοδοι συγκράτησης της φαρμακευτικής δαπάνης και λήψη αποφάσεων βασισμένη στην αξιολόγηση τεχνολογίας υγείας: ανάλυση με ποιοτικές, ποσοτικές και πολιτικές προεκτάσεις
Περίληψη:
ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Η αξιολόγηση τεχνολογίας υγείας (ΑΤΥ) εξετάζει τις βραχυχρόνιες και τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της χρήσης μιας υγειονομικής τεχνολογίας. Πρόκειται για μία διεπιστημονική διαδικασία που συνοψίζει πληροφορίες σχετικά με ιατρικά, κοινωνικά, οικονομικά και δεοντολογικά ζητήματα που σχετίζονται με τη χρήση μιας υγειονομικής τεχνολογίας με τρόπο συστηματικό, διαφανή, αμερόληπτο και αξιόπιστο. Σε περιπτώσεις έλλειψης δεδομένων, η ΑΤΥ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία απόκτησης πληροφοριών. Η αξιολόγηση της τεχνολογίας υγείας (ΑΤΥ) δεν εφαρμόζεται μόνο στην Ευρώπη: έχει χρησιμοποιηθεί από παρόχους φροντίδας υγείας σε όλο τον κόσμο και η χρήση της αυξάνεται διαρκώς. Στην Ευρώπη είναι σε εξέλιξη μία πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη θέσπιση κοινής Ευρωπαϊκής Αξιολόγησης των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο την μερική αντικατάσταση των εθνικών αξιολογήσεων.
ΣΚΟΠΟΣ: Η καταγραφή των απόψεων των ενδιαφερομένων μερών (stakeholders) αναφορικά με τη χρήση μεθόδων Αξιολόγησης Τεχνολογίας Υγείας στις αποφάσεις φαρμακευτικής πολιτικής στην Ελλάδα.
ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ: Διεξήχθη ποιοτική και ποσοτική έρευνα σε ενδιαφερόμενα μέρη σχετικά με τη χρήση μεθόδων Αξιολόγησης Τεχνολογίας Υγείας στην Ελλάδα. Οι συμμετέχοντες επιλέχθηκαν με την μέθοδο της σκόπιμης δειγματοληψίας. Το κύριο κριτήριο επιλογής αυτών ήταν η επαγγελματική τους ενασχόληση και η γενικότερη γνώση των διαδικασιών ΑΤΥ. Επιλέχθηκαν εκπρόσωποι από οργανισμούς παροχής υπηρεσιών υγείας (ΕΟΠΥΥ), λήπτες αποφάσεων (Υπουργείο Υγείας & ΕΟΦ), φαρμακευτικών εταιρειών μέσω του συνδέσμου ΣΦΕΕ, συλλόγους ασθενών και ακαδημαϊκών επιστημονικών φορέων. Από τα 23 άτομα που προσεγγίστηκαν συμφώνησαν να συμμετάσχουν στην έρευνα 16 άτομα (βαθμός ανταπόκρισης 69,5%). Για την ανάλυση των δεδομένων της ποιοτικής έρευνας χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος ανάλυσης περιεχομένου (content analysis) μέσω 18 ανοικτών ερωτήσεων σε μορφή ημιδομημένων συνεντεύξεων με προσέγγιση ολιστική. Οι συνεντεύξεις διενεργήθηκαν στο διάστημα Μαΐου - Ιουλίου 2018. Επιπλέον με σκοπό την ποσοτικοποίηση, γενίκευση και επιβεβαίωση των απαντήσεων των ενδιαφερομένων μερών διενεργήθηκε και ποσοτική έρευνα τη μέθοδο της αυτοσυμπλήρωσης ενός δομημένου ερωτηματολογίου που περιλάμβανε 13 ερωτήσεις κλειστού τύπου. Η περιγραφική ανάλυση των δεδομένων στηρίχθηκε στο S.P.S.S. 25.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες υπάρχει επείγουσα ανάγκη για την ευρεία εφαρμογή μεθόδων ΑΤΥ. Θεωρείται ένα «εργαλείο» κατάλληλο για την συστηματοποίηση των αποφάσεων φαρμακευτικής πολιτικής. Η ίδρυση ενός οργανισμού ΑΤΥ αποτελεί ένα αίτημα ομόφωνης αποδοχής, παρόλο που καταγράφονται διαφοροποιήσεις όσον αφορά τον ρόλο και την δικαιοδοσία του. Εκτός από επιφυλάξεις σε σχέση με τεχνικές και νομικές προϋποθέσεις, η αλλαγή στην κουλτούρα και η υιοθέτηση μεγαλύτερης διαφάνειας παρουσιάζονται ως συνθήκες απαραίτητες για την εφαρμογή επιτυχούς συστήματος ΑΤΥ. Το τελευταίο ισχύει και για την εισαγωγή των Συμφωνιών Επιμερισμού Κινδύνου οι οποίες θεωρούνται ένα συμπληρωματικό μέσο προς την μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Στην παρούσα στιγμή καταγράφεται ομοφωνία ως προς την αναγκαιότητα της ΑΤΥ. Οι Ελληνικές πολιτικές αρχές στον χώρο της υγείας κατ’ απαίτησίν της τρόικας έλαβαν πρωτοβουλία για τη δημιουργία -αρχικά- επιτροπής αξιολόγησης τεχνολογίας υγείας. Για την επιτυχημένη εφαρμογή, κρίσιμης σημασίας θεωρείται η άμεση εμπλοκή και συνεργασία όλων των ενδιαφερομένων μερών. Η διπλωματική εργασία επιχειρεί να συνθέσει και να αξιολογήσει με τα έως σήμερα δεδομένα, τα μειονεκτήματα, τα πλεονεκτήματα, τον βαθμό εφαρμοσιμότητας και τις επιπτώσεις από την υιοθέτηση της αξιολόγησης Τεχνολογίας Υγείας στην Ελλάδα.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Η εισαγωγή και εφαρμογή της ΑΤΥ στην Ελλάδα έχει καθυστερήσει πολύ, συγκριτικά με το τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη και παγκοσμίως. Ακόμα και σήμερα που φαίνεται -νομοθετικά τουλάχιστον- να εφαρμόζεται, η προσπάθεια αυτή έχει υπάρξει αποσπασματική, ημιτελής και δεν φαίνεται να εξυπηρετεί τους σκοπούς για τους οποίους αυτό συνέβη. Την παρούσα στιγμή καταγράφεται μια ομόφωνη συναίνεση από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη ως προς την αναγκαιότητα εφαρμογής αυτής. Αυτό θα έχει θετικές επιπτώσεις στον εξ ορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης στην Ελλάδα και την καλύτερη εκμετάλλευση των πόρων του συστήματος υγείας οι οποίοι πλέον σπανίζουν.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Αξιολόγηση Τεχνολογίας Υγείας, αποζημίωση, λήψη αποφάσεων, τιμολόγηση, φαρμακευτική πολιτική
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
4
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
106
Αριθμός σελίδων:
155
Διπλωματική Δούρος Τελική 2019 Submission Final (4).pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο