Συναισθηματικός δεσμός και Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσοι του Εντέρου σε εφήβους

Διπλωματική Εργασία uoadl:2880123 356 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-08-19
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Καλαβρής Αλέξανδρος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Στυλιανός Χριστογιώργος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ, Επιβλέπων
Γεράσιμος Κολαΐτης, Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Αθανάσιος Μίχος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Συναισθηματικός δεσμός και Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσοι του Εντέρου σε εφήβους
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Συναισθηματικός δεσμός και Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσοι του Εντέρου σε εφήβους
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η προσκόλληση και ο επαγόμενος συναισθηματικός δεσμός βρέφους και βασικού προσώπου φροντίδας αναδεικνύεται ως μέσο κατανόησης των διεργασιών σωματοποίησης. Οι Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσοι του Εντέρου (ΙΦΝΕ) έχουν συσχετιστεί με συναισθηματικές δυσκολίες και τον ανασφαλή τύπο προσκόλλησης. Οι Λειτουργικές Γαστρεντερικές Διαταραχές (ΛΓΔ), η συνηθέστερη διάγνωση στην γαστρεντερολογία, έχουν επίσης συνδεθεί με προβλήματα ψυχικής υγείας.
Σκοπός: Να διερευνηθεί η συσχέτιση του ανασφαλούς τύπου προσκόλλησης με τις ΙΦΝΕ σε εφήβους σε σύγκριση με υγιείς συνομηλίκους και να αξιολογηθούν τα επίπεδα ψυχικής υγείας, ειδικά των συναισθηματικών δυσκολιών. Επίσης, εξετάζεται η διαφοροποίηση μεταξύ ΙΦΝΕ και ΛΓΔ ως προς τα ανωτέρω.
Μέθοδος: Δείγμα 142 εφήβων (40 με ΙΦΝΕ, 31 με ΛΓΔ και 71 μάρτυρες) ηλικίας 11-17 ετών και ένα γονέας συμπλήρωσαν, πέραν ενός ερωτηματολόγιου δημογραφικών στοιχείων, το Όργανο Μέτρησης του Γονεϊκού Δεσμού (PBI), το ερωτηματολόγιο απογραφής λειτουργικής ανικανότητας (FDI), το ερωτηματολόγιο αντίληψης κοιλιακού άλγους (API), η κλίμακα καταστροφοποίησης του πόνου (PCS) και το ερωτηματολόγιο Δυνατοτήτων και Δυσκολιών (SDQ).
Αποτελέσματα: Οι έφηβοι με ΙΦΝΕ δεν ανέφεραν σημαντικά υψηλότερα ποσοστά ανασφαλούς προσκόλλησης στην μητέρα και τον πατέρα (p=0,629 και p=0,983 αντίστοιχα) σε σύγκριση με τους υγιείς. Οι έφηβοι με ΛΓΔ κατέγραψαν σημαντικά περισσότερα συναισθηματικά συμπτώματα συγκριτικά τόσο με εκείνους με ΙΦΝΕ όσο και με τους υγιείς (p=0,010 και p=0,001 αντίστοιχα). Ωστόσο, οι αυτοαναφορές των γονέων κατέδειξαν ότι σε όλες σχεδόν τις διαστάσεις της κλίμακας SDQ, οι μάρτυρες παρουσιάζουν σημαντικά λιγότερα προβλήματα σε σύγκριση με τις κλινικές ομάδες. Οι έφηβοι με ΛΓΔ βρέθηκε ότι βιώνουν εντονότερες δυσκολίες, οξύτερο πόνο και μειωμένη λειτουργική ικανότητα συγκριτικά με εκείνους με ΙΦΝΕ.
Συμπεράσματα: Σχετικά με τη συσχέτιση της ανασφαλούς προσκόλλησης με τις ΙΦΝΕ σε εφήβους, απαιτείται η διεξαγωγή περισσότερων μελετών με παράλληλη εξασφάλιση κατάλληλων εργαλείων μέτρησης της. Αναδεικνύεται η ανάγκη προληπτικών και θεραπευτικών παρεμβάσεων εστιασμένων στις συναισθηματικές δυσκολίες των εφήβων με ΙΦΝΕ και ΛΓΔ και ευαισθητοποιημένων στις διαταραχές του συναισθηματικού δεσμού.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
ΙΦΝΕ, ΛΓΔ, Ανασφαλής προσκόλληση, Συναισθηματικές δυσκολίες
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
95
Αριθμός σελίδων:
93
Kalavris Alexandros Master.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο