Ψυχολογικές επιπτώσεις σε καρδιολογικούς ασθενείς μετά από τοποθέτηση βηματοδότη

Διπλωματική Εργασία uoadl:2880735 323 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Διασυνδετική Ψυχιατρική και Απαρτιωμένη Φροντίδα Σωματικής και Ψυχικής Υγείας
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-09-16
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Μπολοβίνα Μαρία Λαμπρινή
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Γουρνέλλης Ρωσσέτος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπων
Χριστοδούλου Χρήστος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Μιχόπουλος Ιωάννης,Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ψυχολογικές επιπτώσεις σε καρδιολογικούς ασθενείς μετά από τοποθέτηση βηματοδότη
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ψυχολογικές επιπτώσεις σε καρδιολογικούς ασθενείς μετά από τοποθέτηση βηματοδότη
Περίληψη:
Οι καρδιολογικές νόσοι και ειδικότερα οι διαταραχές της ηλεκτρικής δραστηριότητας της καρδιάς, αποτελούν για τον άνθρωπο, νόσους υψηλής επικινδυνότητας και προσβάλλουν ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό ασθενών. Η ανάπτυξη των επικαρδιακών βηματοδοτικών συστημάτων και των απινιδωτών συνέβαλλε καθοριστικά στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής των καρδιολογικών ασθενών. Σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις του European Heart Rhythm Association (2017) το 2016 τοποθετήθηκαν, στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 3.832 απινιδωτές, 21.488 βηματοδότες (PM-pacemaker) και 2.914 βηματοδότες (CRT-Cardiac Resynchronization Therapy) ανά εκατομμύριο κατοίκων. Στην παρούσα μελέτη επιχειρείται η βιβλιογραφική ανασκόπηση και η ερευνητική προσέγγιση των ψυχολογικών εκδηλώσεων (άγχος, κατάθλιψη, αϋπνία) αλλά και της αυτοεκτίμησης (self-esteem) των καρδιολογικών ασθενών που φέρουν συσκευή βηματοδότη σε σύγκριση με ασθενείς ή μη οι οποίοι δεν φέρουν βηματοδότη ή απινιδωτή (150 συμμετέχοντες).
Η υπάρχουσα βιβλιογραφία συσχετίζει την εκδήλωση καταθλιπτικής σημειολογίας, άγχους και τη χαμηλή ποιότητα ζωής με την ύπαρξη υποβοηθητικών καρδιολογικών συσκευών. Επιπροσθέτως, μελέτες αναδεικνύουν τη σύνδεση των προαναφερθέντων εκδηλώσεων με την πρόγνωση της υγείας του ασθενούς αλλά και την ποιότητα ζωής της οικογένειάς του. Οι διαταραχές ύπνου συναντώνται συχνά σε καρδιολογικούς ασθενείς εν γένει. Σε βηματοδοτούμενους ασθενείς μελέτες αναδεικνύουν την πιθανότητα ύπαρξης διαταραχής ύπνου και κυρίως συνδρόμου υπνικής άπνοιας χωρίς να έχει διαγνωστεί.
Η αυτοεκτίμηση των χρόνια πασχόντων ασθενών παρουσιάζει αρνητική συσχέτιση με την ύπαρξη της νόσου. Η αυτοεκτίμηση σχετίζεται με το άγχος, τα επίπεδα απόκρισης προφλεγμονωδών κυτοκινών, τις διακυμάνσεις της συστολικής αρτηριακής πίεσης και φαίνεται να επηρεάζει περισσότερο την κατάθλιψη από ότι η κατάθλιψη την αυτοεκτίμηση. H παρούσα μελέτη παρατηρεί στατιστικά σημαντικές συσχετίσεις μεταξύ της αϋπνίας και της σοβαρής συμπτωματολογίας της κατάθλιψης, του άγχους και των χαμηλών τιμών της αυτοαναφερόμενης αυτοεκτίμησης. Τέλος, φαίνεται οι συμμετέχοντες ασθενείς με βηματοδότη να ξεκίνησαν το κάπνισμα σε μεγαλύτερη ηλικία σε σχέση με την ομάδα ελέγχου και να καταναλώνουν κατά μέσο όρο ένα ποτήρι αλκοόλ περισσότερο ημερησίως. Ως εκ τούτου αναδεικνύει την ανάγκη να δοθεί έμφαση στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των ψυχολογικών εκδηλώσεων των ασθενών με βηματοδότη καθώς και την περαιτέρω εκπόνηση μελετών.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Βηματοδότης, Αϋπνία, Κατάθλιψη, Άγχος, Αυτοεκτίμηση, Εμφυτεύσιμος απινιδωτής
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
97
Αριθμός σελίδων:
66
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

MSc Meleti 2019.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.