Kommerell’s diverticulum: a rare congenital variant with a “lusorian” optimal treatment – a literature review.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2880886 335 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ενδαγγειακές Τεχνικές
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-09-24
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Καλαμπαλίκης Λάζαρος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Γεώργιος Γερουλάκος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπων
Ιωάννης Κακίσης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Αχιλλέας Χατζηϊωάννου, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Kommerell’s diverticulum: a rare congenital variant with a “lusorian” optimal treatment – a literature review.
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
 Εκκόλπωμα Kommerell: μια σπάνια συγγενής ανωμαλία με σύνθετη βέλτιστη θεραπεία - βιβλιογραφική ανασκόπηση.
Περίληψη:
ΣΚΟΠΟΣ: Το εκκόλπωμα του Kommerell είναι μια σπάνια ανατομική παραλλαγή των κλάδων του αορτικού τόξου και ορίζεται ως διάταση των υποκλείδιων αρτηριών μετά την έκφυση τους από το αορτικό τόξο. Έχει παρατηρηθεί σε περιπτώσεις αριστερού και δεξιού αορτικού τόξου και συνήθως δεν εμφανίζει συμπτωματολογία. Παρα τη σπανιότητα της, το εκκόλπωμα του Kommerell πρέπει να συμπεριληφθεί στη διαφορική διάγνωση συμπιεστικής συμπτωματολογίας τραχείας και οισοφάγου. Κλασική χειρουργική αντιμετώπιση αποτελεί η ανοικτή αντιμετώπιση του με ευρεία χειρουργική τομή. Η καθιέρωση των ενδοαγγειακών τεχνικών αντιμετώπισης της παθολογίας του αορτικού τόξου προσφέρει πλέον την επιλογή για ενδοαγγειακή αποκατάσταση με ικανοποιητικά αποτελέσματα. Σκοπός της εργασίας είναι η μελέτη της βιβλιογραφίας και η περιγραφή των επίλογων για την χειρουργική αντιμετώπιση του εγκολπωματος του Kommerell.
ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ: Μετα από αναζήτηση στη βάση δεδομένων του PUBMED με λέξεις κλειδιά «Kommerell’s diverticulum”, “ aortic arch anomalies” and “aberrant subclavian artery” και περαιτέρω μελέτη της βιβλιογραφίας κάθε άρθρου προέκυψε το υλικό της παρούσας μελέτης. Εξ’ όσων γνωρίζουμε, δεν έχει σχεδιαστεί μια ευρεία τυχαιοποιημένη τυφλή μελέτη και η εμπειρία στην χειρουργική αντιμετώπιση της πάθησης προκύπτει από μικρές σειρές ασθενών σε εξειδικευμένα κέντρα και από δημοσιεύσεις μεμονωμένων περιστατικών.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Λόγω της σπανιότητας και της ανατομικής πολυπλοκότητας που σχετίζεται με το εκκόλπωμα του Kommerell, η καταγραφή των δημογραφικών δεδομένων, των κλινικών χαρακτηριστικών και της θεραπευτικής μεθόδου εμφανίζει αυξημένη ετερογένεια. Ωστόσο, κοινό συμπέρασμα από τη μελέτη της διαθέσιμης βιβλιογραφίας αποτελεί το ότι το μέσο μέγεθος των ανευρυσμάτων του Kommerell είναι τα 3.5 cm, κλινικά εκφράζεται συχνότερα με συμπιεστικά φαινόμενα από την τραχεία και τον οισοφάγο και η προτιμώμενη χειρουργική προσέγγιση είναι η υβριδική μέθοδος (TEVAR και ανοικτή επαναγγειωση της έκτοπης υποκλείδιου αρτηρίας σε ένα ή δυο στάδια), με ικανοποιητικά περιεγχειρητικά αποτελέσματα και χαμηλά ποσοστά θνητότητας.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Τα ανευρύσματα της αορτής αποτελούν εξορισμού παθολογία με απαραίτητο τον λεπτομερή σχεδιασμό, τόσο για τη διαγνωστική όσο και για της θεραπευτική προσέγγιση. Η ανευρυσματοειδείς ανωμαλίες των κλάδων του τόξου κατ’ επέκταση περιπλέκουν ακόμα παραπάνω τη θεραπευτική διαδικασία. Προς το παρόν, η υβριδική προσέγγιση αποτελεί την πιο αποδεκτή και αποτελεσματική χειρουργική θεραπεία των ανευρυσμάτων των έκτοπων αρτηριακών κλάδων της αορτής. Περαιτέρω μελέτη με τυχαιοποιημένες μελέτες κρίνονται απαραίτητες για το σχεδιασμό και την καθιέρωση μιας πλήρους ενδοαγγειακής μεθόδου αντιμετώπισης του εκκολπώματος του Kommerell.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Αορτικό εκκόλπωμα, Αορτικό ανεύρυσμα, Έκτοπη υποκλείδιος αρτηρία, Ενδαγγειακη θεραπεία
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
46
Αριθμός σελίδων:
31
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Kommerell's diverticulum Kalampalikis Lazaros.pdf
13 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.