«Φαρμακευτικές πολιτικές και μελέτη της κατανάλωσης των γενοσήμων φαρμάκων στις κλινικές των νοσοκομείων της 1ης ΥΠΕ Αττικής»

Διπλωματική Εργασία uoadl:2880955 222 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Οικονομία και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας
Βιβλιοθήκη Τμήματος Οικονομικών Επιστημών και Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-10-22
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Ράλλης Δημήτριος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Σπυρίδων Μησιακούλης, Επισκέπτης Καθηγητής, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
«Φαρμακευτικές πολιτικές και μελέτη της κατανάλωσης των γενοσήμων φαρμάκων στις κλινικές των νοσοκομείων της 1ης ΥΠΕ Αττικής»
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
«Φαρμακευτικές πολιτικές και μελέτη της κατανάλωσης των γενοσήμων φαρμάκων στις κλινικές των νοσοκομείων της 1ης ΥΠΕ Αττικής»
Περίληψη:
Σκοπός: Η παρούσα εργασία σκοπεύει να παρουσιάσει τις φαρμακευτικές πολιτικές, τα
αποτελέσματα αυτών και ιδιαίτερα τα μέτρα που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα κατά τη
διάρκεια της οικονομικής κρίσης και να τονίσει τις φαρμακευτικές δαπάνες για τα γενόσημα φάρμακα στα νοσοκομεία της 1ης ΥΠΕ και να προσδιορίσει ιδιαίτερα τον αριθμό των γενοσήμων φαρμάκων που καταναλώθηκαν σε σύγκριση με το στόχο που καθορίστηκε στην Υπουργική Απόφαση Νο.3457 στις 16.01.2014 και από την απόφαση του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) με αριθ.15942 στις 09.05.2014.

Μεθοδολογία: Ο συγγραφέας διενήργησε βιβλιογραφική ανασκόπηση στις βάσεις δεδομένων PubMed και Google Scholar προκειμένου να εντοπίσει και να συλλέξει πληροφορίες για τις φαρμακευτικές πολιτικές που εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια της
οικονομικής κρίσης και επιπλέον μελέτησε και ανέλυσε τις φαρμακευτικές δαπάνες των
πρωτότυπων και των γενoσήμων φαρμάκων (σε αξία) μέσω λεπτομερών πινάκων και
διαγραμμάτων που περιγράφουν το κόστος και για τις δύο κατηγορίες φαρμάκων που
χρησιμοποιούνται στα νοσοκομεία της Αττικής. Τα παραπάνω στοιχεία συλλέχθηκαν από την 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής.

Αποτελέσματα: Η χρήση των γενοσήμων φαρμάκων στα νοσοκομεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας μειώθηκε στο 23,2% του συνόλου για το 2018, παρουσιάζοντας ένα κενό 36,8% σε σύγκριση με το στόχο που τέθηκε από την υπουργική απόφαση. Τα γενόσημα των διαφόρων θεραπευτικών κατηγοριών διείσδυσαν άνισα την αγορά. Η κατανάλωση των φαρμάκων στα νοσοκομεία (σε όγκο), μειώθηκε μόνο κατά 1.838.868 πακέτα, μείωση 2,0%, συγκρίνοντας το 2008 με το 2017. Οι πωλήσεις φαρμάκων σε αξία διαπιστώθηκε ότι αυξήθηκαν παρά τα μέτρα που εφαρμόσθηκαν την τελευταία δεκαετία με σκοπό τον εξορθολογισμό και την μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Συμπεράσματα: Παρόλο που ο στόχος μείωσης της δαπάνης επετεύχθη, οι πρακτικές που
επικεντρώνονται στην αύξηση της ζήτησης γενοσήμων για την βελτίωση της ικανότητας τους να προωθούν τον ανταγωνισμό στην αγορά μέσω των τιμών, δεν εφαρμόστηκαν με προσοχή στην Ελλάδα. Το βάρος δόθηκε στον περιορισμό του κόστους, στις κάθετε μειώσεις, στην τιμολόγηση και την αποζημίωση, χωρίς να επικεντρώνεται στη δημιουργία μιας κουλτούρας χρήσης γενοσήμων η οποία οδηγεί σε μειωμένες τιμές, επηρεάζοντας και τις υπόλοιπες τιμές της αγοράς, μέσω της αύξησης της ανταγωνιστικότητας και της αποδοτικότητας από πλευράς κόστους. Η πλειοψηφία των μεταρρυθμίσεων αποσκοπούσε στον περιορισμό των φαρμακευτικών δαπανών με τη μείωση των τιμών και τη μετατόπιση μεγάλου μέρους του κόστους στη φαρμακοβιομηχανία στους χονδρεμπόρους, στους λιανοπωλητές (φαρμακεία)
και τελικά στους ασθενείς, αυξάνοντας τις ιδιωτικές δαπάνες και μειώνοντας το περιθώριο κέρδους όλων των ενδιαφερομένων
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Φαρμακευτική δαπάνη, φαρμακευτική πολιτική, γενόσημα, συγκράτηση του κόστους, Ελλάδα
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
98
Αριθμός σελίδων:
150
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Diploma Thesis_UoA_Dimitris_Rallis_v6.9_Final.pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.