Μετεγχειρητικές κήλες μετά από μεταμόσχευση ήπατος

Διπλωματική Εργασία uoadl:2881024 303 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική, Ρομποτική Χειρουργική και Τηλεχειρουργική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-09-23
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Γαρμπής Νικόλαος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Νικόλαος Νικητέας, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Δημήτριος Δημητρούλης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, Επιβλέπων
Γεράσιμος Τσουρούφλης, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μετεγχειρητικές κήλες μετά από μεταμόσχευση ήπατος
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μετεγχειρητικές κήλες μετά από μεταμόσχευση ήπατος
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η μετεγχειρητική κήλη μετά από μεταμόσχευση ήπατος αποτελεί πιθανή επιπλοκή που επηρεάζει τόσο την μετεγχειρητική πορεία όσο και την ποιότητα ζωής του ασθενούς.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας ανασκόπησης είναι η καταγραφή των πρόσφατων επιδημιολογικών δεδομένων, η ανάλυση των παραγόντων κινδύνου και η αξιολόγηση των θεραπευτικών επιλογών καταδεικνύοντας το ρόλο της λαπαροσκοπικής αποκατάστασης. Συνεπώς, η μελέτη αυτή αποσκοπεί στη σωστή διαχείριση αυτής της ιδιαίτερης ομάδας ασθενών.
Υλικό-Μέθοδοι: Η βιβλιογραφική αναζήτηση έγινε στη βάση του PubMed. Τα κριτήρια περιλάμβαναν γραμμένες στην Αγγλική μελέτες με σχετικούς όρους αναζήτησης. Τελικά, για τη διεξαγωγή συμπερασμάτων χρησιμοποιήσαμε 24 μελέτες.
Αποτελέσματα: Η εμφάνιση μετεγχειρητικής κήλης μετά από μεταμόσχευση ήπατος είναι ανεξάρτητη από τον τύπο της χειρουργικής τομής, ωστόσο η μέση τομή φαίνεται να σχετίζεται με υψηλότερα ποσοστά εμφάνισης. Οι παράγοντες κινδύνου που προδιαθέτουν στην εμφάνιση μετεγχειρητικής κήλης, σχετίζονται τόσο με τον ασθενή όσο και με την τεχνική. Οι άμεσα μετεγχειρητικά εμφανιζόμενες κήλες φαίνεται να σχετίζονται περισσότερο με τη χειρουργική τεχνική και με τοπικούς παράγοντες όπως φλεγμονή ή τάση. Κάθε περίπτωση θα πρέπει να αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα. Ο χειρουργός έχοντας υπόψη τους παράγοντες κινδύνου για τον κάθε ασθενή, καλείται να επιλέξει τη χειρουργική τεχνική. Οι σύγχρονες μέθοδοι περιλαμβάνουν την λαπαροσκοπική αποκατάσταση με ή χωρίς τοποθέτηση πλέγματος. Τα αποτελέσματα των μελετών καταδεικνύουν την υπεροχή σε αποτελεσματικότητα και ασφάλεια της λαπαροσκοπικής αποκατάστασης όταν αυτή επιτελείται σε επιλεγμένους ασθενείς σε εξειδικευμένα χειρουργικά κέντρα.
Συμπεράσματα: Καλά οργανωμένες, ελεγχόμενες, τυχαιοποιημένες μελέτες χρειάζονται προκειμένου να καθορισθεί η καλύτερη θεραπευτική στρατηγική για αυτή την ιδιαίτερη ομάδα ασθενών.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Μετεγχειρητική, Κήλη, Ήπαρ, Μεταμόσχευση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
24
Αριθμός σελίδων:
47
Garmpis Nikolaos MSc.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο