«Προκαλώντας τις έννοιες του σώματος, του φύλου και της σεξουαλικότητας στη λογοτεχνία για εφήβους. Το παράδειγμα του Only Ever Yours»

Διπλωματική Εργασία uoadl:2881774 333 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ανάγνωση, Φιλαναγνωσία και εκπαιδευτικό υλικό
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-09-29
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Χρονοπούλου Ιωάννα-Μαρία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Γεωργία (Τζίνα) Καλογήρου, καθηγήτρια, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, ΕΚΠΑ
Κωνσταντίνος Δ. Μαλαφάντης, καθηγητής,Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, ΕΚΠΑ
Ευαγγελία Γαλανάκη, καθηγήτρια, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
«Προκαλώντας τις έννοιες του σώματος, του φύλου και της σεξουαλικότητας στη λογοτεχνία για εφήβους. Το παράδειγμα του Only Ever Yours»
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
«Προκαλώντας τις έννοιες του σώματος, του φύλου και της σεξουαλικότητας στη λογοτεχνία για εφήβους. Το παράδειγμα του Only Ever Yours»
Περίληψη:
Βασική επιδίωξη της παρούσας εργασίας είναι η εξέταση του τρόπου με τον οποίο παρουσιάζονται οι έννοιες του σώματος, του φύλου και της σεξουαλικότητας στο μυθιστόρημα Only Ever Yours της Louise O’Neil, το οποίο επιλέγεται ως παράδειγμα της σύγχρονης λογοτεχνίας για εφήβους. Αρχικά εξετάζονται τα ζητήματα της ιδεολογίας και του πώς αυτή εγγράφεται συνολικά στην καλλιτεχνική παραγωγή και συγκεκριμένα στη λογοτεχνία. Στη συνέχεια, επιχειρείται ένας προσδιορισμός των όρων «Δυστοπία» και «Bildungsroman», δύο λογοτεχνικών ειδών που σχετίζονται άμεσα με το προς εξέταση βιβλίο. Έπειτα, αναλύονται οι προς εξέταση έννοιες του σώματος, του φύλου και της σεξουαλικότητας, μέσα από την παρουσίαση των βημάτων του φεμινιστικού κινήματος, της φεμινιστικής θεωρίας και της φεμινιστικής κριτικής στη λογοτεχνία.
Αμέσως μετά, η έμφαση δίνεται στην εξέταση του μυθιστορήματος Only Ever Yours της Louise O’Neil. Παρουσιάζονται οι λόγοι για την επιλογή του, γίνεται μια περίληψη της πλοκής του βιβλίου και παρατίθενται βασικά βιογραφικά στοιχεία της συγγραφέως του. Ακόμη, επιχειρείται η σύνδεσή του με τα λογοτεχνικά είδη της δυστοπίας και του Bildungsroman, με βάση όσα έχουν αναφερθεί στο θεωρητικό μέρος της εργασίας. Στη συνέχεια, επιχειρείται η εξέταση των εννοιών του σώματος, του φύλου και της σεξουαλικότητας όπως αυτές παρουσιάζονται στο εν λόγω μυθιστόρημα, υπό το πρίσμα της φεμινιστικής θεωρίας, όπως αυτή έχει αναπτυχθεί στο πρώτο μέρος της παρούσας εργασίας. Τέλος, γίνεται προσπάθεια να καταδειχθεί η σύνδεση του κόσμου του βιβλίου με την σύγχρονη πραγματικότητα, καθώς και η καταλληλότητα της δυστοπίας για την ανάδειξη τέτοιων ζητημάτων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Γλώσσα – Λογοτεχνία
Λέξεις-κλειδιά:
φεμινιστική κριτική, σώμα, φύλο, σεξουαλικότητα, εφηβική λογοτεχνία, δυστοπία, Only Ever Yours.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
196
Αριθμός σελίδων:
179
Χρονοπούλου Ιωάννα Μαρία διπλωματική.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο