«Συσχέτιση των μηχανοευαίσθητων πολυκυστινών και φλεγμονωδών παραγόντων στην παθογένεια του ορθοκολικού καρκίνου»

Διπλωματική Εργασία uoadl:2881905 341 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Εφαρμογές της Βιολογίας στην Ιατρική
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-10-01
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Μαλάκου Σταυρούλα-Νικολέττα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μαρία Γαζούλη (Επιβλέπουσα),
Εργαστήριο Βιολογίας, Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Καθηγητής Ευάγγελος Μαρίνος,
Εργαστήριο Βιολογίας, Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Αναπληρωτής Καθηγητής Δημήτριος Ι. Στραβοπόδης,
Τομέας Βιολογίας Κυττάρου και Βιοφυσικής, Βιολογικό Τμήμα, Σχολή Θετικών Επιστημών Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
«Συσχέτιση των μηχανοευαίσθητων πολυκυστινών και φλεγμονωδών παραγόντων στην παθογένεια του ορθοκολικού καρκίνου»
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
«Συσχέτιση των μηχανοευαίσθητων πολυκυστινών και φλεγμονωδών παραγόντων στην παθογένεια του ορθοκολικού καρκίνου»
Περίληψη:
Οι πολυκυστίνες 1 και 2 (PC1, PC2) είναι πρωτεΐνες που εκφράζονται σε πολλά είδη επιθηλιακών κυττάρων, συμμετέχοντας αιτιολογικά στην παθογένεια της αυτοσωμικής επικρατούσας πολυκυστικής νόσου των νεφρών. Λειτουργούν ως μηχανο‐αισθητήρια μόρια που ρυθμίζουν την κυτταρική απόκριση και διαθέτουν ομοιοστατικό ρόλο σε βασικές λειτουργίες του κυττάρου που διαταράσσονται κατά την ογκογένεση, πιθανολογώντας τη βιολογική συμμετοχή τους κυρίως στις διαδικασίες επέκτασης και μετάστασης του όγκου. Επιπλέον οι πολυκυστίνες παρουσιάζουν σημαντικό ρόλο στην αυτοάνοση επικρατή πολυκυστική νόσο των νεφρών, στον καρκίνο του παχέος εντέρου και στην ψωρίαση. Το κοινό χαρακτηριστικό αυτών των 3 ασθενειών είναι η στενή παθογενετική σύνδεση με μηχανισμούς φλεγμονής.
Ο ορθοκολικός καρκίνος αποτελεί έναν από τους βασικότερους πολυπαραγοντικούς καρκίνους, ενώ καίριο ρόλο διαδραματίζει στην εξέλιξη του η ανάπτυξη φλεγμονής στο περιβάλλον του παχέος εντέρου.
Στόχος της μεταπτυχιακής διπλωματικής ήταν η διερεύνηση για πρώτη φορά του ρόλου των πολυκυστινών στην φλεγμονή κατά την καρκινογένεση χρησιμοποιώντας ως μοντέλο, καρκινικές σειρές ορθοκολικού καρκίνου (ΟΚΚ), που είναι μια συχνή κακοήθεια και στα δύο φύλα αρκετά καλά μελετημένη και ιεραρχικά δομημένη.
Η υποέκφραση της Πολυκυστίνης-1 προάγει την ενεργοποίηση μορίων όπως ο mTOR, με επακόλουθη έκφραση του VEGF, που αποτελεί βασικό παράγοντα κατά την φλεγμονή. Επίσης, η μεταγραφική αποσιώπηση της Πολυκυστίνης 1, οδηγεί σε συσσώρευση του ΙΚΚβ στο κυτταρόπλασμα και αυξημένη ενεργοποίηση του NF-κΒ, ο οποίος στη συνέχεια ρυθμίζει την έκφραση γονιδίων που σχετίζονται με φλεγμονή. Επίσης ο μεταγραφικός παράγοντας STAT3, ο οποίος ενεργοποιεί αρκετά γονίδια κυτταροκινών επηρεάζεται από την υποέκφραση της Πολυκυστίνης-1 και εμφανίζει αυξημένα επίπεδα ενεργοποίησης στα καρκινικά κύτταρα παχέος εντέρου.
Τέλος, το φλεγμονώδες περιβάλλον στον καρκίνο του παχέος εντέρου επηρεάζει την έκφραση της Πολυκυστίνης-1, με τις προφλεγμονώδεις κυτταροκίνες να προκαλούν μείωση στην έκφραση της.
Συμπερασματικά, η Πολυκυστίνη-1 μπορεί να αποτελέσει έναν νέο τελεστή της φλεγμονής, που εμπλέκονται σε παθολογικούς μηχανισμούς ανάπτυξης επιθετικού φαινοτύπου στον ορθοκολικό καρκίνο, και να αποτελέσει ένα νέο μόριο θεραπευτικής στόχευσης.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
πολυκυστίνη 1, καρκινoγένεση, καρκίνος παχέος εντέρου, φλεγμονή, mTOR,VEGF, NF-κΒ, STAT3
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
116
Αριθμός σελίδων:
78
διπλωματική εργασία.pdf (6 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο