Τοπικά προϊόντα διατροφής στο κέντρο της Αθήνας. H διαχείριση και η προβολή τους ως στοιχείων πολιτιστικής κληρονομιάς.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2882160 273 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Λαογραφικές Σπουδές - Θεωρία και Εφαρμογές του Λαϊκού Πολιτισμού
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-11-18
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Σταυριανοπούλου Μάρθα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Χρυσανθοπούλου Βασιλική, Επίκουρη Καθηγήτρια Κοινωνικής Λαογραφίας, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Καπλάνογλου Μαριάνθη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Λαογραφίας, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Οικονόμου Ανδρομάχη, Διευθύντρια Ερευνών, του Κέντρου Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας, Ακαδημία Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Τοπικά προϊόντα διατροφής στο κέντρο της Αθήνας. H διαχείριση και η προβολή τους ως στοιχείων πολιτιστικής κληρονομιάς.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Τοπικά προϊόντα διατροφής στο κέντρο της Αθήνας. H διαχείριση και η προβολή τους ως στοιχείων πολιτιστικής κληρονομιάς.
Περίληψη:
Κύριο ζήτημα της εργασίας και βασική παράμετρος της έρευνας υπήρξε η μελέτη των τοπικών προϊόντων διατροφής στο κέντρο της Αθήνας. Η επιλογή του τόπου της έρευνας είναι καθοριστική, λόγω των ζητημάτων που απορρέουν από αυτή, όπως για παράδειγμα το είδος των καταναλωτών που επισκέπτονται τέτοιου είδους καταστήματα, η ποικιλία και ο βαθμός αυθεντικότητας των προϊόντων που βρίσκονται διαθέσιμα στα ράφια τους, ο τρόπος προβολής τους, αλλά και η ίδια η ιστορία και εξέλιξη των επιχειρήσεων που διαθέτουν αυτά τα προϊόντα.
Η διατροφή και δη η τοπική διατροφική παράδοση, αποτελεί βασικό πυλώνα του πολιτισμικού κεφαλαίου μίας χώρας και δύναται να αξιοποιηθεί ποικιλοτρόπως, ώστε να ισχυροποιήσει και άλλους τομείς, όπως ο τουρισμός, η τοπική και η εθνική οικονομία. Στην έρευνα, η οποία βασίστηκε σε υλικό από την υπάρχουσα βιβλιογραφία για τη διατροφή, την παραγωγή και κατανάλωση, αλλά και τα τοπικά διατροφικά προϊόντα σε σχέση με την πολιτιστική κληρονομιά, προστέθηκαν στοιχεία που προέκυψαν από την επιτόπια έρευνα, που έλαβε χώρα στο κέντρο της Αθήνας κατά το διάστημα Ιούνιος – Σεπτέμβριος 2018, αλλά και στοιχεία από διαδικτυακές πηγές.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Γεωγραφία - Ανθρωπολογία – Λαογραφία
Λέξεις-κλειδιά:
πολιτιστική κληρονομιά, τόπος, ταυτότητα, διαδίκτυο, τουρισμός, παραγωγή, κατανάλωση, μνήμη, διατροφή, τοπικά προϊόντα, εμπόριο τοπικών προϊόντων, γεύση, υλικός πολιτισμός, παράδοση, γαστρονομία, αστικός χώρος, εκθέσεις, φεστιβάλ, συνεταιρισμός, παγκοσμιοποίηση, αυθεντικότητα, πιστοποίηση, εξωτισμός, διαφήμιση, Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π), Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (Π.Γ.Ε)
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
145
Αριθμός σελίδων:
175
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Διπλωματική εργασία Σταυριανοπούλου.pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.