Συγκριτική μελέτη της αντοχής του μεταλλοκεραμικού δεσμού μεταξύ οδοντιατρικής πορσελάνης αστρίων και οδοντιατρικών κραμάτων Co-Cr με διαφορετικές τεχνικές κατασκευής των μεταλλικών υποστρωμάτων.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2882225 344 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Υλικά Οδοντικής Τεχνολογίας
Βιβλιοθήκη Οδοντιατρικής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-10-07
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Μουχταρίδη Χριστίνα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κωνσταντίνος-Νικόλαος Σπυρόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Οδοντικής Τεχνολογίας, Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας
Νικόλαος Πολυχρονάκης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Οδοντιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΕΚΠΑ
Ασπασία Σαραφιανού, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Οδοντιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Συγκριτική μελέτη της αντοχής του μεταλλοκεραμικού δεσμού μεταξύ οδοντιατρικής πορσελάνης αστρίων και οδοντιατρικών κραμάτων Co-Cr με διαφορετικές τεχνικές κατασκευής των μεταλλικών υποστρωμάτων.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Συγκριτική μελέτη της αντοχής του μεταλλοκεραμικού δεσμού μεταξύ οδοντιατρικής πορσελάνης αστρίων και οδοντιατρικών κραμάτων Co-Cr με διαφορετικές τεχνικές κατασκευής των μεταλλικών υποστρωμάτων.
Περίληψη:
Εισαγωγή
Οι νέες τεχνολογίες, επιδιώκουν να απλοποιήσουν τα εργαστηριακά στάδια επιχειρώντας να προσφέρουν γρήγορη κατασκευή, υψηλή ακρίβεια διαστάσεων, υψηλή ακρίβεια στην εφαρμογή και χαμηλό κόστος. Οι μεταλλοκεραμικές ακίνητες προσθετικές εργασίες παραμένουν ακόμη στις μέρες μας από τις πιο δημοφιλής προσθετικές εργασίες. Τα πλεονεκτήματα των κατασκευών αυτών είναι η αισθητική και η αντοχή, η οποία, διασφαλίζει την μακροβιότητα αυτών των εργασιών κάτω από της μασητικές δυνάμεις και σχετίζεται άμεσα με την αντοχή του μεταλλοκεραμικού δεσμού. Τα μεταλλικά υποστρώματα κατασκευάζονται με την χύτευση των οδοντιατρικών κραμάτων, όμως τα τελευταία χρόνια, οι νέες τεχνολογίες προσέφεραν εναλλακτικές λύσεις χρησιμοποιώντας αφαιρετικές ή προσθετικές τεχνικές (κοπής ή σύντηξης), οι οποίες καθοδηγούνται από προγράμματα ηλεκτρονικού υπολογιστή. Η εισαγωγή αυτών των τεχνικών στην καθημερινή εργαστηριακή και κλινική πράξη, οδήγησε σε έρευνες σχετικά με την αντοχή του μεταλλοκεραμικού δεσμού. Πολλοί ερευνητές δημοσίευσαν άρθρα, τα οποία αφορούσαν την εφαρμογή αυτών των τεχνικών όπου χρησιμοποιούνται κυρίως κράματα κοβαλτίου χρωμίου και εξετάζονται διάφοροι παράγοντες, οι οποίοι αφορούν τον μεταλλοκεραμικό δεσμό. Έχουν ήδη δημοσιευθεί αποτελέσματα, τα οποία ερευνούν την αντοχή αυτού του δεσμού, εξετάζοντας διάφορες παραμέτρους, όπως αλλαγές στην μικροδομή των χρησιμοποιούμενων κραμάτων κάτω από διαφορετικές θερμικές κατεργασίες, κ. α..
Η χρήση διαφορετικών τεχνικών όπως της κοπής, της σύντηξης και της πυροσυσσωμάτωσης, οδηγούν στην κατασκευή των οδοντιατρικών προσθετικών αποκαταστάσεων με τα ίδια άρτια αποτελέσματα και πλεονεκτήματα της χύτευσης, απλοποιώντας όμως τα ενδιάμεσα στάδια και την τεχνική. Η έλλειψη αρκετής τεκμηρίωσης για την αποτελεσματικότητα των εφαρμογών αυτών συγκριτικά με την μέθοδο χύτευσης, στην αντοχή του μεταλλοκεραμικού δεσμού οδήγησε στην διεκπεραίωση αυτής της έρευνας.
Σκοπός
Στην ερευνητική αυτή σκοπός είναι η διερεύνηση της αντοχής του μεταλλοκεραμικού δεσμού μεταξύ οδοντιατρικού κράματος Co-Cr και οδοντιατρικής πορσελάνης αστρίου όταν για την κατασκευή του μεταλλικού υποστρώματος χρησιμοποιούνται οι τεχνικές Μ, SM και DMLS συγκρητικά με την πατροπαράδοτη τεχνική χύτευσης.
Υλικά και μέθοδοι
Για τον έλεγχο του μεταλλοκεραμικού δεσμού κατασκευάστηκαν 40 μεταλλικά υποστρώματα, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που ορίζει το ISO 9693, τα οποία χωρίστηκαν σε τέσσερεις ομάδες: την ομάδα αναφοράς, τα μεταλλικά υποστρώματα της οποίας κατασκευάστηκαν με την τεχνική χύτευσης από κράμα βασικού μετάλλου CoCr και τις ομάδες ελέγχου, τα μεταλλικά υποστρώματα των οποίων κατασκευάστηκαν με την τεχνική της Milling, Soft Milling και DMLS από κράμα βασικού μετάλλου Co-Cr. Με βάση την ίδια προδιαγραφή κατασκευάστηκαν από κάθε τεχνική κατασκευής 4 μεταλλικά υποστρώματα, προκειμένου να ελεγχθεί το μέτρο ελαστικότητάς τους. Η κεραμική μάζα που τοποθετήθηκε στα μεταλλικά υποστρώματα σύμφωνα με τις διαστάσεις που ορίζει το ISO 9693, ήταν της Noritake, EX-3. Στη συνέχεια, αφού πραγματοποιήθηκε ακτινογραφικός έλεγχος των μεταλλικών υποστρωμάτων της κάθε ομάδας για τη διαπίστωση του εσωτερικού πορώδους, ακολούθησε η δοκιμασία κάμψης τριών σημείων τόσο για τον έλεγχο του μέτρου ελαστικότητας των μεταλλικών υποστρωμάτων όσο και για τον έλεγχο του μεταλλοκεραμικού δεσμού, με τη βοήθεια συσκευής μηχανικών δοκιμασιών (Tensometer10, Monsanto, Akron, Ohio, USA). Μετά την ολοκλήρωση της δοκιμασίας κάμψης τριών σημείων, για τον προσδιορισμό του τύπου αστοχίας των μεταλλοκεραμικών δοκιμιών, τα θραυσθέντα δοκίμια ελέχθησαν σε οπτικό στερεοσκοπικό μικροσκόπιο (Nickon Eclipse ME600, Japan) σε μεγέθυνση x5. Για τον στοιχειακό χαρακτηρισμό του τύπου της αστοχίας του μεταλλοκεραμικού δεσμού έγινε έλεγχος των θραυσθέντων επιφανειών των δοκιμίων στο μέσο και στα άκρα σε ηλεκτρονικό μικροσκόπιο σάρωσης SEM. Στην έννοια του συνεκτικού τύπου αστοχίας συμπεριλαμβάνεται η παραμονή στις θραυσθείσες επιφάνειες των στοιχείων του συγκολλητικού παράγοντα και της κεραμικής μάζας, ενώ στην έννοια συγκολλητικού τύπου αστοχίας συμπεριλαμβάνεται η παραμονή των στοιχείων του μεταλλικού υποστρώματος. Για την στατιστική επεξεργασία χρησιμοποιήθηκε one – way ANOVA και με Tukey’s post – hoc όπου η τιμή P<.05 θεωρείται στατιστικά σημαντική.
Αποτελέσματα
Από τον ακτινογραφικό έλεγχο των μεταλλικών υποστρωμάτων τα δοκίμια που παρασκευάστηκαν με την τεχνική της χύτευσης παρουσιάζουν εσωτερικό μικροπορώδες. Στα αποτελέσματα από την δοκιμασία κάμψης τριών σημείων για την διαπίστωση της αντοχής του μεταλλοκεραμικού δεσμού δεν καταγράφηκε στατιστικά σημαντική διαφορά μεταξύ των μέσω τιμών των ομάδων. Ο έλεγχος δοκιμίων στο στερεοσκοπικό μικροσκόπιο αλλά και στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο έδειξε ότι όλα τα δοκίμια παρουσίασαν συνεκτικού τύπου αποτυχία.
Συμπεράσματα
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, οι τεχνικές κατασκευής των μεταλλικών υποστρωμάτων καλύπτουν τα κατώτερα επιτρεπτά όρια αντοχής του μεταλλοκεραμικού δεσμού των 25 MPa που ορίζει το ISO 9693 και δεν παρουσιάζουν μεταξύ τους στατιστικά σημαντική διαφορά αντοχής δεσμού με μεγαλύτερη τιμή για την τεχνική χύτευσης. Ο τύπος αστοχίας για τις τεχνικές ήταν συνεκτικού τύπου.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Μεταλλοκεραμικός δεσμός, Κοβάλτιο-χρώμιο, Μεταλλικά υποστρώματα, Χύτευση, Ευκατέργαστο μέταλλο, Κοπή
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
164
Αριθμός σελίδων:
91
ΜΔΕ Χριστίνα Μουχταρίδη.pdf (3 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο