H νομιμοποίηση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών, για ψυχαγωγικούς σκοπούς, ως νέα προσέγγιση στην πολιτική για τα ναρκωτικά-Το παράδειγμα της κάνναβης.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2883449 257 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ψυχιατροδικαστική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-10-23
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Στεργιάτου Κωνσταντίνα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δουζένης Αθανάσιος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπων
Σπηλιοπούλου Χαρά, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ρίζος Εμμανουήλ, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
H νομιμοποίηση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών, για ψυχαγωγικούς σκοπούς, ως νέα προσέγγιση στην πολιτική για τα ναρκωτικά-Το παράδειγμα της κάνναβης.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
H νομιμοποίηση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών, για ψυχαγωγικούς σκοπούς, ως νέα προσέγγιση στην πολιτική για τα ναρκωτικά-Το παράδειγμα της κάνναβης.
Περίληψη:
Η εμφάνιση των ψυχοδραστικών ουσιών, ταυτίζεται με την απαρχή οργάνωσης της κοινωνίας, όπου χρησιμοποιούνται από τον άνθρωπο για να επηρεάσουν την διάθεση του, τη σχέση του με τον εαυτό του και τη σχέση με τον κόσμο. Γύρω από αυτή την αυξανόμενη ζήτηση των ναρκωτικών, συντηρείται μία καλά οργανωμένη παράνομη αγορά η οποία ορίζεται από τα οργανωμένα εγκληματικά δίκτυα. Ένα αιώνα μετά από την πρώτη νομική ρύθμιση του εμπορίου των ναρκωτικών, στεκόμαστε στο σημείο που η προσέγγιση του περιοριστικού μοντέλου αμφισβητείται ενώ νέα μοντέλα πολιτικής εκτεινόμενα από την αποποινικοποίηση μέχρι την ελεύθερη αγορά ναρκωτικών εμφανίζονται.
Σκοπός της παρούσας εργασίας, είναι να απαντήσει στο ερώτημα εάν η νομιμοποίηση της χρήσης για ψυχαγωγικούς λόγους είναι το επόμενο βήμα για την πολιτική των Ναρκωτικών και κυρίως για την Ελλάδα.
Απομακρυνόμενοι από την κύρια φιλονικία για τον εάν τα ναρκωτικά συνδέονται με βιολογικές και ψυχολογικές συνέπειες και βλάβες στην υγεία, στην παρούσα εργασία επιλέχθηκε να γίνει αξιολόγηση των διαφορετικών προσεγγίσεων, που έχουν υιοθετηθεί για την κάνναβη, βάσει πέντε βασικών στρατηγικών στόχων, που οφείλει μία πολιτική για τα ναρκωτικά να υπηρετεί και ειδικότερα της α) Προστασίας και βελτίωσης της δημόσιας υγείας, β) Προστασία της δημόσιας ασφάλειας του Κράτους, γ) Βελτίωσης της ανάπτυξης της κοινωνίας, δ) Προστασίας της ατομικής ευημερίας, των νέων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και (ε) Του κόστους και της ωφέλειας των παρεχόμενων Υπηρεσιών.
Από την παράθεση των διαθέσιμων μετρήσιμων στοιχείων που συγκεντρώθηκαν και μελετήθηκαν τεκμηριωμένα πλέον αναφέρεται ότι μέχρι σήμερα καμία προσέγγιση δεν υπερτερεί. Σε όλες τις προσεγγίσεις καταγράφεται σταθερή ή αυξανόμενη χρήση κάνναβης, ανοδική τάση της επικίνδυνης χρήσης, ενώ όλο και περισσότερα άτομα αναζητούν θεραπεία για προβληματική χρήση κάνναβης. Η παραβατική συμπεριφορά που συνδέεται με τα ναρκωτικά παραμένει σταθερή με τις σοβαρότερες μορφές αυτής όμως να σημειώνουν αύξηση.
Κάθε προσέγγιση έχει δυνατά, αδύνατα σημεία καθώς και ευκαιρίες και απειλές και κυρίως παρατηρούμε το δίπολο δημόσια υγεία και οικονομικά κέρδη (κρατικά και ιδιωτικά) να έχουν διαφορετική δυναμική σε κάθε μοντέλο.
Ως προς την νομιμοποίηση της χρήσης για ψυχαγωγική λόγους τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα δεν είναι αρκετά για να υποστηρίξουμε ότι αυτή η προσέγγιση είναι το επόμενο βήμα στην πολιτική των ναρκωτικών.
Αναφορικά με την Ελλάδα η κατάσταση των Ναρκωτικών δεν διαφοροποιείται πολύ από αυτή άλλων προσεγγίσεων. Μία αλλαγή της προσέγγισης απαιτεί πολιτική αντίληψη και κατάλληλη προετοιμασία των φορέων και της κοινωνίας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ναρκωτικά, Πολιτική, Κάνναβη, Αποποινικοποίηση, Νομιμοποίηση
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
5
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
62
Αριθμός σελίδων:
148
Εργασία ΠΜΣ Στεργίατου final ebook.pdf (3 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο