Ο αρχειομαρξισμός στον Μεσοπόλεμο. Ιδεολογικές διαφορές και συγκρούσεις του με το ΚΚΕ και η θέση του στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2883499 622 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Νεότερη και Σύγχρονη Ελληνική Ιστορία: ελληνοβενετικός, οθωμανικός, νεότερος ελληνικός κόσμος
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-10-23
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Μελιγκώνης Νικόλαος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Πλουμίδης Σπυρίδων : Επίκουρος Καθηγητής Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας (από την Ελληνική Επανάσταση έως σήµερα)
Καραμανωλάκης Ευάγγελος : Αναπληρωτής Καθηγητής Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας (από την Ελληνική Επανάσταση έως σήµερα)
Λαμπροπούλου Δήμητρα : Λέκτορας Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας (από την Ελληνική Επανάσταση έως σήµερα)
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ο αρχειομαρξισμός στον Μεσοπόλεμο. Ιδεολογικές διαφορές και συγκρούσεις του με το ΚΚΕ και η θέση του στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ο αρχειομαρξισμός στον Μεσοπόλεμο. Ιδεολογικές διαφορές και συγκρούσεις του με το ΚΚΕ και η θέση του στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα.
Περίληψη:
Ο αρχειομαρξισμός, η κίνηση δηλαδή γύρω από το περιοδικό Αρχείον Μαρξισμού, που πρωτοκυκλοφόρησε το 1923, αποτέλεσε τον μαζικότερο πόλο της αριστερής αντιπολίτευσης στο Κ.Κ.Ε. κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου. Στο πρώτο μέρος της εργασίας επιχειρείται σύντομη παρουσίαση της πορείας του αρχειομαρξιστικού ρεύματος από τις καταβολές του, που τοποθετούνται αρκετά πριν το 1923 ως το 1934, οπότε διασπάστηκε η Κ.Ο.Μ.Λ.Ε.Α. Σε αυτό το διάστημα γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στις ρίζες του αρχειομαρξισμού και συγκεκριμένα στην προ της ίδρυσης του Σ.Ε.Κ.Ε. σοσιαλιστική οργάνωση νεολαίας της Αθήνας (1916), στην αριστερή τάση του ιδρυτικού συνεδρίου του Κόμματος (1918), στην ομάδα του περιοδικού Κομμουνισμός (1920-1921), που έδρασε αυτόνομα εκτός Σ.Ε.Κ.Ε. και επιζητούσε τη μετατροπή του σε ένα αμιγώς κομμουνιστικό κόμμα και στην εσωκομματική φράξια του «Πρώτου Πυρήνα» (1921-1924) με ηγέτη τον Φρατζίσκο Τζουλάτι, από την οποία προήλθε η αρχειομαρξιστική κίνηση. Στο ίδιο κεφάλαιο παρουσιάζεται η οργανωτική ανασυγκρότηση του Αρχείου που ακολούθησε την αλλαγή στην ηγεσία του με την αντικατάσταση του Τζουλάτι από τον Δημήτρη Γιωτόπουλο καθώς και η δράση της Κ.Ο.Μ.Λ.Ε.Α., από το 1930 ως το 1934. Ξεχωριστή αναφορά γίνεται στις τρεις κρίσεις που απασχόλησαν τον αρχειομαρξιστικό χώρο («Τρίτη Κατάσταση» το 1927-1928, «φραξιονιστική κρίση» το 1929-1931 και διάσπαση της Κ.Ο.Μ.Λ.Ε.Α. το 1934). Το κεφάλαιο κλείνει με μια σύντομη αναφορά στην πορεία των κομμάτων που προέκυψαν μετά τη διάσπαση του 1934, του Κ.Α.Κ.Ε. του Δ. Γιωτόπουλου και της ομάδας του Γιώργη Βιτσώρη.
Στο δεύτερο μέρος της εργασίας παρουσιάζονται οι σχέσεις του αρχειομαρξισμού με το Κ.Κ.Ε. από την εποχή της ομάδας του περιοδικού Κομμουνισμός και της αρχειομαρξιστικής φράξιας ως την εποχή της Κ.Ο.Μ.Λ.Ε.Α. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη στάση του Αρχείου κατά τις εκλογές και τα δημοψηφίσματα της συγκεκριμένης περιόδου (1919-1934) και στο φαινόμενο της βίας που χαρακτήρισε τις σχέσεις του Κόμματος και του αρχειομαρξισμού. Στο τρίτο και τελευταίο κεφάλαιο της εργασίας επιχειρείται η παρουσίαση της θέσης που είχε η αρχειομαρξιστική κίνηση στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα. Αρχικά γίνεται αναφορά στον τριτοδιεθνιστικό προσανατολισμό, που έχει τις ρίζες του ήδη από την εποχή του περιοδικού Κομμουνισμός. Στη συνέχεια, παρουσιάζεται η απομάκρυνση από τις αρχές της Κομιντέρν και η σταδιακή προσέγγιση του Αρχείου στον Τρότσκι, που κατέληξε στην ένταξη της Κ.Ο.Μ.Λ.Ε.Α. στην Διεθνή Αριστερή Αντιπολίτευση, της οποίας αποτέλεσε σημαντικό μέλος. Το κεφάλαιο κλείνει με την ρήξη μεταξύ Γιωτόπουλου και Τρότσκι, που οδήγησε το αρχειομαρξιστικό κόμμα στην αναζήτηση νέων συμμάχων στο διεθνές κομμουνιστικό και σοσιαλιστικό κίνημα. Στον επίλογο της εργασίας παρουσιάζονται κάποια συμπεράσματα σχετικά με την ιδιαίτερη φύση του αρχειομαρξιστικού ρεύματος και τη σχέση του με το Κ.Κ.Ε.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Ιστορία
Λέξεις-κλειδιά:
αρχειομαρξισμός, κομμουνισμός, Μεσοπόλεμος, ΚΚΕ, ΚΟΜΛΕΑ, ΚΑΚΕ
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
600
Αριθμός σελίδων:
140
Ο αρχειομαρξισμός στον Μεσοπόλεμο - Ν. Μελιγκώνης.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο