Στερεοτυπικές αποδόσεις του γυναικείου φύλου και πώς αυτές διαμορφώνουν την πολιτική σκηνή της δυναστείας των Τυδώρ. Τα παραδείγματα της Μαρίας και Ελισάβετ Τυδώρ.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2883534 345 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ευρωπαϊκή ιστορία
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-10-24
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Σωτηροπούλου Θεοδώρα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Γαγανάκης Κώστας, Αναπληρωτής καθηγητής Νεότερης Ευρωπαϊκής Ιστορίας (16ος – 18ος αιώνας), Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών
Γιαντσή Νικολέττα, Αναπληρώτρια καθηγήτρια Ευρωπαϊκής Μεσαιωνικής Ιστορίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών
Παπαθανασίου Μαρία, Aναπληρώτρια καθηγήτρια Νεότερης Ευρωπαϊκής Ιστορίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Στερεοτυπικές αποδόσεις του γυναικείου φύλου και πώς αυτές διαμορφώνουν την πολιτική σκηνή της δυναστείας των Τυδώρ. Τα παραδείγματα της Μαρίας και Ελισάβετ Τυδώρ.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Στερεοτυπικές αποδόσεις του γυναικείου φύλου και πώς αυτές διαμορφώνουν την πολιτική σκηνή της δυναστείας των Τυδώρ. Τα παραδείγματα της Μαρίας και Ελισάβετ Τυδώρ.
Περίληψη:
Μπορεί η δυναστεία των Τυδώρ να βρισκόταν στην εξουσία μόνο για τρεις γενιές, αλλά η επιρροή της και ο αντίκτυπός της ήταν ισχυρός. Μας προσφέρει μία απαράμιλλη ευκαιρία να μελετήσουμε τις διασταυρώσεις εξουσίας, φύλου και ιδεολογίας των φύλων. Ο πρώτος βασιλιάς της δυναστείας, Ερρίκος Ζ΄, κατέλαβε το θρόνο σε μία εποχή όπου η ειρηνική διαδοχή στην εξουσία ήταν κάτι ασυνήθιστο στην αγγλική ιστορία. Στις αρχές του 16ου αιώνα η ισχυρή και αδιάλειπτη παράδοση ανδρικής διαδοχής ανακόπηκε από την άνοδο δύο γυναικών στο θρόνο της Αγγλίας.
Στη δυτική Ευρώπη η βασιλεία ήταν ανδρική υπόθεση. Οι ιστορικοί εξετάζοντας τις βιογραφίες παρατήρησαν ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο. Η εξουσία περνούσε από τα χέρια του ενός άνδρα στα χέρια του άλλου (από τον παππού στον εγγονό, από τον πατέρα στον γιο ή ανηψιό) αποκλείοντας για αιώνες τις γυναίκες από θέσεις εξουσίας. Οι άνδρες που κυβερνούσαν αντιμετώπιζαν τη γυναικεία κυριαρχία ως απειλή για την εξουσία τους και την ως τότε κοινωνική τάξη. Για 400 χρόνια την πολιτική σκηνή της Αγγλίας τη μονοπωλούσαν άνδρες, αλλά το 1553 στο θρόνο ανέβηκε μία γυναίκα, η Μαρία Τυδώρ. Τη Μαρία διαδέχτηκε η αδερφή της Ελισάβετ και αυτή η «γυναικοκρατία» στην Αγγλία διήρκησε 50 χρόνια. Η άνοδος όχι μίας αλλά δύο γυναικών στο θρόνο της Αγγλίας τρομοκράτησε πολλούς, όπως τον προτεστάντη John Knox που στο κείμενό του “The First Blast of the Trumpet Against the Monstrous Regiment of Women” άσκησε έντονη κριτική στην κατοχή του θρόνου από γυναίκες και χαρακτήρησε τη γυναικεία μοναρχία ως κάτι πρωτάκουστο και αφύσικο. Στην προσπάθειά του βρήκε πολλούς υποστηρικτές, που τις παρομοίαζαν με τη βιβλική Ιεζάβελ , αλλά και πολλούς πολέμιους που δε συμμερίζονταν την αποστροφή του για τις γυναίκες.
Ωστόσο, το κοινό χαρακτηριστικό των δύο γυναικών, που έσπασαν το φραγμό της ανδρικής μοναρχίας, ήταν το ότι κατάφεραν να ενσωματώσουν αριστοτεχνικά το φύλο τους στη μοναρχική ρητορική. Στις μοναρχίες τους πολύ σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι γρήγορες αντιδράσεις τους, οι στρατιωτικές και ηγετικές τους δυνατότητες και η ρητορική τους δεινότητα, απότοκο της άριστής τους παιδείας, στο να εμπνεύσουν εμπιστοσύνη στους Άγγλους. Οι δύο αυτές γυναίκες έδειξαν από νωρίς θετικά δείγματα γραφής και κατάφεραν να προσπεράσουν τον σκόπελο του φύλου τους. Ήταν και οι δύο οι νόμιμοι κληρονόμοι του θρόνου και με την ικανή διακυβέρνησή τους κατάφεραν να μην θεωρείται το φύλο τους πρόβλημα για τη νομιμότητα της μοναρχίας τους. Και παρόλο που η γυναικεία βασιλεία αντιμετωπιζόταν ως ανωμαλία κατάφεραν να αλλάξουν το τοπίο της ευρωπαϊκής πολιτικής για πάντα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Ιστορία
Λέξεις-κλειδιά:
Τυδώρ, φύλο, γυναίκες, γυναικεία εξουσία, γυναικοκρατία, Μαρία Τυδώρ, Ελισάβετ Τυδώρ
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
619
Αριθμός σελίδων:
107
ΘΕΟΔΩΡΑ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο