Αξιολόγηση των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας: απόψεις εκπαιδευόμενων και εκπαιδευτικών (Μελέτη περίπτωσης ΣΔΕ Περιστερίου)

Διπλωματική Εργασία uoadl:2883568 368 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Εκπαιδευτική Αξιολόγηση
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-11-12
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Ασβεστά Άννα-Χριστίνα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Νίκος Φωτόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
Αθανάσιος Βέρδης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Εμμανουήλ Κουτούζης, Αναπληρωτης Καθηγητής, Τμήμα Διοίκησης Εκπαιδευτικών Μονάδων, Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Αξιολόγηση των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας: απόψεις εκπαιδευόμενων και εκπαιδευτικών (Μελέτη περίπτωσης ΣΔΕ Περιστερίου)
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Αξιολόγηση των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας: απόψεις εκπαιδευόμενων και εκπαιδευτικών (Μελέτη περίπτωσης ΣΔΕ Περιστερίου)
Περίληψη:
Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) θεωρούνται ένας θεσμός καινοτόμος ο οποίος δρα με στόχο την κοινωνικο-οικονομική ένταξη των ενήλικων ατόμων που δεν κατέχουν αυξημένα τυπικά προσόντα στη σύγχρονη και απαιτητική κοινωνία παρέχοντάς τους τη δυνατότητα ολοκλήρωσης της υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Σκοπός της παρούσας ερευνητικής εργασίας είναι να αξιολογηθεί κατά πόσο ο θεσμός ανταποκρίνεται στη φιλοσοφία αυτή και αν καταφέρνει να υλοποιήσει τους ειδικότερους στόχους του. Παρουσιάζονται στοιχεία σχετικά με τις απαρχές του πεδίου της εκπαίδευσης ενηλίκων, οι θεωρίες μάθησης καθώς και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ενήλικων εκπαιδευομένων τα οποία χρειάζεται να λαμβάνονται υπόψη κατά την εφαρμογή ενός αποτελεσματικού εκπαιδευτικού προγράμματος ή θεσμού εν προκειμένω.
Στην μελέτη περίπτωσης που εξετάζεται αξιοποιήθηκε η τεχνική της συνέντευξης. Η έρευνα έλαβε χώρα στο ΣΔΕ Περιστερίου, το οποίο είναι και το πρώτο ιδρυθέν ΣΔΕ της χώρας μας, και συμμετείχαν 13 εκπαιδευόμενοι και εκπαιδευτικοί του σχολείου. Τα συμπεράσματα της έρευνας φανερώνουν τη γενικότερη ικανοποίηση των συνεντευξιαζόμενων από τον θεσμό χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν προτείνονται και βελτιώσεις, οι οποίες αφορούν κατά βάση τη στήριξη και επιμόρφωση των εκπαιδευτικών από τους αρμόδιους φορείς ώστε να μπορούν να επιτελούν απρόσκοπτα το έργο τους και να διασφαλίζεται η διατήρηση της φιλοσοφίας του θεσμού.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση – Αθλητισμός
Λέξεις-κλειδιά:
Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, θεωρίες μάθησης, εκπαιδευτική αξιολόγηση, ενήλικες εκπαιδευόμενοι, επιμόρφωση εκπαιδευτικών.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
87
Αριθμός σελίδων:
161
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (1).pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο