Προεγχειρητική ψυχολογική εκτίμηση ασθενών που πρόκειται να υποβληθούν σε μαστεκτομή για καρκίνο του μαστού

Διπλωματική Εργασία uoadl:2883631 239 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Χειρουργική Ογκολογία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-10-24
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Σέιδου Σοφία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κωνσταντίνος Γ. Τούτουζας, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπων
Δημήτριος Θεοδώρου, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Νικόλαος Μιχαλόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Προεγχειρητική ψυχολογική εκτίμηση ασθενών που πρόκειται να υποβληθούν σε μαστεκτομή για καρκίνο του μαστού
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Προεγχειρητική ψυχολογική εκτίμηση ασθενών που πρόκειται να υποβληθούν σε μαστεκτομή για καρκίνο του μαστού
Περίληψη:
Εισαγωγή: Οι γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο του μαστού εμφανίζουν συχνότερα διαταραχές που σχετίζονται με τη ψυχική τους υγεία σε σχέση με τις υγιείς γυναίκες. Το χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης, το χαμηλό εισόδημα και η απουσία συντρόφου/συζύγου σχετίζονται σε σημαντικό βαθμό με την κατάθλιψη και τις αγχώδεις διαταραχές σε αυτή τη κατηγορία ασθενών.
Σκοπός: Ο σκοπός της διπλωματικής εργασίας ήταν η διερεύνηση της ψυχολογικής κατάστασης των γυναικών που πρόκειται να υποοβληθούν σε μαστεκτομή για καρκίνο του μαστού, δίνοντας έμφαση στα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης και των παραγόντων που σχετίζονται με την εμφάνιση άγχους και κατάθλιψης προεγχειρητικά.
Υλικό και μέθοδος: Πραγματοποιήθηκε συγχρονική μελέτη με τη χρήση ερωτηματολογίου. Το δείγμα της μελέτης αποτέλεσαν 82 γυναίκες με καρκίνο του μαστού που πρόκειται να υποβληθούν σε μαστεκτομή. Η αξιολόγηση των επιπέδων άγχους και κατάθλιψης έγινε με τη χρήση της νοσομειακής κλίμακας άγχους και κατάθλιψης (Hospital Anxiety and Depression Scale-HADS)
Αποτελέσματα: Η μέση ηλικία των γυναικών ήταν 56,8±12,9 έτη. Οι περισσότερες ήταν έγγαμες (68,3%), με παιδιά (68,3%), ελληνίδες (93,6%) και ως θρήσκευμα δήλωσαν ότι ήταν Χριστιανές Ορθόδοξες (97,4%). Από το σύνολο των συμμετεχόντων, οι 70 (85,4%) επρόκειτο να υποβληθούν σε μονή μαστεκτομή και οι υπόλοιπες 12 (14,6%) σε άμφω. Το 51,2% των γυναικών είχε παθολογικά επίπεδα άγχους και το 31,7% παθολογικά επίπεδα κατάθλιψης. Οι γυναίκες που παρουσίασαν παθολογικά επίπεδα άγχους ήταν μικρότερες σε ηλικία, κατά κύριο λόγο μη καπνίστριες, ενώ κάπνιζαν μικρότερο αριθμό τσιγάρων ανά ημέρα σε στατιστικά σημαντικό βαθμό (p<0,05). Από την άλλη, οι γυναίκες που παρουσίαζαν παθολογικά επίπεδα κατάθλιψης ήταν μικρότερες σε ηλικία, κατά κύριο λόγο μη ελληνικής εθνικότητας και Χριστιανικού Ορθόδοξου Θρησκεύματος, ενώ είχαν υψηλό επίπεδο μόρφωσης σε στατιστικά σημαντικό βαθμό (p<0,05).
Συμπεράσματα: Οι παράγοντες που φαίνεται να επηρεάζουν τα επίπεδα άγχους ήταν η μικρή ηλικία, η μη καπνιστική συνήθεια και ο μικρότερος αριθμός τσιγάρων που κάπνιζαν ανά ημέρα, ενώ οι παράγοντες που βρέθηκαν να επηρεάζουν τα επίπεδα κατάθλιψης των συμμετεχόντων ήταν η μικρή ηλικία, η άλλη εθνικότητα πλην της ελληνικής, το άλλο θρήσκευμα πλην του Χριστιανισμού και το υψηλότερο επίπεδο μόρφωσης.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Άγχος, Κατάθλιψη, Καρκίνος μαστού, Κάπνισμα, Κλίμακα HADS
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
79
Αριθμός σελίδων:
50
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Seidou Sofia MSc.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.