Ανάμεσα στις συμπληγάδες: κοινωνικοπολιτικό κλίμα και στρατιωτικές προετοιμασίες στη Γαλλία του Μεσοπολέμου (1919-1939)

Διπλωματική Εργασία uoadl:2883652 269 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ευρωπαϊκή ιστορία
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-10-30
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Οικονόμου Βασίλειος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μαρία Παπαθανασίου (αναπληρώτρια καθηγήτρια, Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ)
Κωνσταντίνος Ράπτης (αναπληρωτής καθηγητής, Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ)
Κώστας Γαγανάκης (αναπληρωτής καθηγητής, Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ)
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ανάμεσα στις συμπληγάδες: κοινωνικοπολιτικό κλίμα και στρατιωτικές προετοιμασίες στη Γαλλία του Μεσοπολέμου (1919-1939)
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ανάμεσα στις συμπληγάδες: κοινωνικοπολιτικό κλίμα και στρατιωτικές προετοιμασίες στη Γαλλία του Μεσοπολέμου (1919-1939)
Περίληψη:
Ο Μεσοπόλεμος υπήρξε η κρισιμότερη περίοδος που διένυσε η Γ΄ Γαλλική Δημοκρατία. Κατά τη διάρκειά του, η χώρα έφτασε ταυτόχρονα στο ζενίθ και το ναδίρ της, αφού το θρίαμβο της νίκης στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν άργησε να διαδεχτεί η ταπείνωση της οικονομικής και πολιτικής υποβάθμισης, η οποία μάλιστα κορυφώθηκε με την εξευτελιστική ήττα του 1940 και την κατάκτηση από τους Γερμανούς.
Πάνω απ’ όλα, όμως, ο Μεσοπόλεμος υπήρξε μία περίοδος έντονων αντιθέσεων, όπως η ανάγκη για εκσυγχρονισμό που συγκρούεται με την εμμονή με το παρελθόν, η αντικατάσταση της διπλωματικής αναλγησίας από την πολιτική του κατευνασμού και η αγωνιώδης προσπάθεια μίας παρηκμασμένης υπερδύναμης να διατηρήσει το διεθνές της κύρος. Ως εκ τούτου, οι δύο δεκαετίες που μεσολάβησαν ανάμεσα στους Παγκόσμιους Πολέμους αποτελούν και περίοδο μετάβασης.
Περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα, η Γαλλία κλήθηκε να εγκαταλείψει τις δοκιμασμένες μεθόδους του παρελθόντος και να προσαρμοστεί σε νέα, διαρκώς μεταβαλλόμενα δεδομένα. Στο σημείο αυτό υπεισέρχονται μάλιστα και οι παγιωμένες αντιλήψεις σχετικά με την ακαμψία της γαλλικής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, της οποίας αντανάκλαση αποτελεί η λεγόμενη παρακμή ή Décadence.
Στόχος αυτής της διπλωματικής εργασίας είναι να φωτίσει τις εν πολλοίς άγνωστες πτυχές του γαλλικού Μεσοπολέμου, καθώς και να καταρρίψει τις στερεοτυπικές κατασκευές που προωθήθηκαν στο παρελθόν κι επανεμφανίζονται τακτικά στη βιβλιογραφία. Αυτό πρόκειται να γίνει, μέσω μίας εκτενούς αναφοράς στις κοινωνικές διεργασίες, τα πολιτικά τεκταινόμενα, τη διπλωματική δραστηριότητα και τη διαμόρφωση των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων, στο διάστημα μεταξύ 1919-1939.
Βασικό εργαλείο για την επίτευξη του στόχου αυτού θα αποτελέσει η διαίρεση της εν λόγω περιόδου σε δύο φάσεις, οι οποίες χονδρικά αντιστοιχούν στις δεκαετίες του 1920 και του 1930. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα πρακτικό σχήμα, αφού το πρώτο ήμισυ αντιστοιχεί σε μία βραχεία περίοδο κοινωνικής ευφορίας κι εθνικής εκπλήρωσης, ενώ το δεύτερο στη σταδιακή διάβρωση της ισχύος της χώρας.
Ένας ακόμη τρόπος με τον οποίο θα επιχειρηθεί να προσεγγιστεί η περίοδος αυτή αποτελεί η ανάλυση σημαντικών εννοιών, όπως η Décadence και η Mentalité Maginot, καθώς πρόκειται για όρους-κλειδιά, χωρίς την αναφορά και την επεξήγηση των οποίων η εξαγωγή ολοκληρωμένων συμπερασμάτων δεν θα ήταν εφικτή. Σε αυτές θα γίνονται ενδελεχείς αναφορές κι ενίοτε θα αφιερώνονται ολόκληρα κεφάλαια.
Μπορεί λοιπόν η είσοδος της Γαλλίας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο να μην καλύπτεται από τα συμβατικά όρια που ορίστηκαν παραπάνω, αλλά ο κορμός της παρούσας εργασίας περιστρέφεται τόσο γύρω από τη διασφάλισή της από τη γερμανική απειλή όσο και από την πολεμική της προπαρασκευή. Κύρια επιδίωξη, σε κάθε περίπτωση, αποτελεί η παρουσίαση μίας ευκρινούς κι ολοκληρωμένης εικόνας της Γαλλίας, στα χρόνια του Μεσοπολέμου.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Ιστορία
Λέξεις-κλειδιά:
Γαλλία, Γερμανία, Μεσοπόλεμος, Παγκόσμιος, Πόλεμος, Μαζινό, Γραμμή, Παρακμή, 1920, 1930
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
258
Αριθμός σελίδων:
79
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΓΑΛΛΙΑ.pdf
650 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.