Σύνθεση και χαρακτηρισμός του παραγώγου της 1,10-φαινανθρολίνης, 2,9-δι(αμινομέθυλο)-1,10-φαινανθρολίνη (PDAM) και του συμπλόκου του Ru(II) με την PDAM. Μελέτη της αλληλεπίδρασης αυτών με CT-DNA. In vitro διερεύνηση της βιολογικής τους δράσης.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2883743 230 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ανόργανη Χημεία και Εφαρμογές της στη Βιομηχανία
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-10-29
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Παππά Ραφαηλία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κωνσταντίνος Μεθενίτης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Χημείας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Χριστίνα-Άννα Μητσοπούλου, Καθηγήτρια, Τμήμα Χημείας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Ελένη Ευθυμιάδου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Χημείας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Σύνθεση και χαρακτηρισμός του παραγώγου της 1,10-φαινανθρολίνης, 2,9-δι(αμινομέθυλο)-1,10-φαινανθρολίνη (PDAM) και του συμπλόκου του Ru(II) με την PDAM. Μελέτη της αλληλεπίδρασης αυτών με CT-DNA. In vitro διερεύνηση της βιολογικής τους δράσης.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Σύνθεση και χαρακτηρισμός του παραγώγου της 1,10-φαινανθρολίνης, 2,9-δι(αμινομέθυλο)-1,10-φαινανθρολίνη (PDAM) και του συμπλόκου της με Ru(II). Μελέτη της αλληλεπίδρασης αυτών με CT-DNA. In vitro διερεύνηση της βιολογικής τους δράσης.
Περίληψη:
Η παρούσα εργασία έχει θέμα τη σύνθεση και το χαρακτηρισμό παραγώγου της 1,10-φαινανθρολίνης και του συμπλόκου του Ru(ΙΙ) με αυτό, μελέτη της αλληλεπίδρασης τους με CT-DNA και in vitro διερεύνηση της βιολογικής τους δράσης ως πιθανών νέων αντικαρκινικών παραγόντων. Η επιτυχής σύμπλεξη του Ru(II) με τον υποκαταστάτη ακολουθήθηκε από το χαρακτηρισμό, τόσο του υποκαταστάτη όσο και του συμπλόκου, με χρήση διάφορων φασματοσκοπικών μεθόδων (IR, Φθορισμομετρία, NMR, MS, UV-Vis και CD). Σε συνέχεια της μελέτης, πραγματοποιήθηκε η διερεύνηση της αλληλεπίδρασης του υποκαταστάτη και του συμπλόκου του Ru(II) με αυτόν, με το CT-DNA, με τη χρήση Κυκλικού διχρωϊσμού (CD), Φασματοσκοπίας (UV-Vis), Φθορισμού, και Ιξωδομετρίας. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως τόσο ο υποκαταστάτης όσο και το αντίστοιχο σύμπλοκο αλληλεπιδρούν ισχυρά με το DNA. Ο υποκαταστάτης PDAM βρέθηκε να αλληλεπιδρά με το CT-DNA μέσω παρεμβολής (κλασσικής ή μη κλασσικής). Από την άλλη, το σύμπλοκο φαίνεται να αλληλεπιδρά με περισσότερους από έναν τρόπους και τα είδη της αλληλεπίδρασης εξαρτώνται από το λόγο R=[drug]/[DNA] όπου [drug]:[Ru(ΙΙ)-PDAM]. Έτσι, προτείνεται κάποιο είδος παρεμβολής με ταυτόχρονη μετατροπή της Β δομής του DNA σε Α. Όσον αφορά την κυτταροτοξικότητα, τόσο η ασύμπλεχτη PDAM, όσο και το σύμπλοκο Ru(II)-PDAM παρουσίασαν μια σημαντική τοξικότητα στις ανθρώπινες καρκινικές σειρές MCF-7 και U87MG, ενώ τα αποτελέσματα της μικροσκοπίας φθορισμού τόσο σε καρκινικές σειρές κυττάρων MCF-7, όσο και σε U87MG ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά με το φθορισμό στα κύτταρα U87MG να είναι πιο έντονος γεγονός που ενδεχομένως δείχνει μία εκλεκτικότητα για το συγκεκριμένο τύπο κυττάρων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
1,10-φαινανθρολίνη, ρουθήνιο(ΙΙ), DNA, αντικαρκινική δράση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
99
Αριθμός σελίδων:
163
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

MASTER R.P.pdf
4 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.