Οικονομική αξιολόγηση και συγκριτική ανάλυση των πέντε γενικών νοσοκομείων της 2ης Υ.ΠΕ. κατά την περίοδο 2012-2015

Διπλωματική Εργασία uoadl:2883887 209 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Οικονομία και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας
Βιβλιοθήκη Τμήματος Οικονομικών Επιστημών και Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-10-29
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Δούφα Μαρία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Νικόλαος Κοτσόπουλος, Δόκτωρ, ΕΚΠΑ, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Οικονομική αξιολόγηση και συγκριτική ανάλυση των πέντε γενικών νοσοκομείων της 2ης Υ.ΠΕ. κατά την περίοδο 2012-2015
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Οικονομική αξιολόγηση και συγκριτική ανάλυση των πέντε γενικών νοσοκομείων της 2ης Υ.ΠΕ. κατά την περίοδο 2012-2015
Περίληψη:
Η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών στην Ελλάδα είχε άμεσο αντίκτυπο στην υγειονομική περίθαλψη, την χρηματοδότηση και την βιωσιμότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Αντικείμενο της παρούσας εργασίας είναι η οικονομική και συγκριτική ανάλυση των πέντε γενικών νοσοκομείων της 2ης Υ.ΠΕ. με σκοπό να αξιολογηθεί η οικονομική κατάσταση και ο τρόπος λειτουργίας τους κατά την χρονική περίοδο 2012-15.
Η ανάλυση αυτή πραγματοποιήθηκε με τρεις τρόπους: 1) αξιοποιώντας οικονομικά στοιχεία όπως αυτά αποτυπώνονται στις οικονομικές καταστάσεις των υπό εξέταση νοσοκομείων μέσω της χρήσης αριθμοδεικτών ρευστότητας, κεφαλαιακής διάρθρωσης και δραστηριότητας, 2) με την χρήση λειτουργικών δεικτών οι οποίοι βασίζονται στα λειτουργικά στοιχεία των νοσοκομείων όπως προκύπτουν από τις ετήσιες εκθέσεις πεπραγμένων της 2ης Υ.ΠΕ, και 3) έγινε εκτίμηση της αποδοτικότητας των πέντε νοσοκομείων με την μέθοδο της Περιβάλλουσας Ανάλυσης Δεδομένων (Data Envelopment Analysis). Δεδομένου ότι οι εκροές είναι δύσκολο να ελεγχθούν, καθώς αναφέρονται σε αριθμητικές ποσότητες και δεν λαμβάνουν υπόψη ποιοτικά χαρακτηριστικά, επιλέχθηκε το μοντέλο CCR-I (προσανατολισμένο στις εισροές).
Η ανάλυση των αριθμοδεικτών κατέδειξε την σημαντική έλλειψη ρευστότητας που αντιμετώπισαν και τα πέντε νοσοκομεία του δείγματος. Όσον αφορά τους αριθμοδείκτες κεφαλαιακής διάρθρωσης παρατηρείται σταδιακή βελτίωση για το σύνολο των υπό εξέταση νοσοκομείων ενώ, αντίθετα, οι αριθμοδείκτες δραστηριότητας εμφανίζουν διαχρονική χειροτέρευση. Αναφορικά με τους λειτουργικούς δείκτες των πέντε νοσοκομείων παρατηρείται σημαντική μείωση του ανθρώπινου δυναμικού, ιδιαίτερα των νοσηλευτών, μείωση των διαθέσιμων κλινών και αύξηση των επισκέψεων στα Τ.Ε.Ι. και τα απογευματινά ιατρεία. Από την άλλη πλευρά, το μέσο κόστος ανά ημέρα νοσηλείας καθώς και το μέσο κόστος νοσηλείας ανά νοσηλευθέντα φαίνεται να αυξάνουν σημαντικά για δύο εκ των πέντε νοσοκομείων του δείγματος. Τέλος, η μέθοδος Περιβάλλουσας Ανάλυσης Δεδομένων ανέδειξε ως σχετικά αποτελεσματικά κατά 100% τα τρία από τα πέντε νοσοκομεία, ενώ τα υπόλοιπα δύο σημειώνουν διαχρονικά χειροτέρευση της αποδοτικότητάς τους.
Τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την παρούσα εργασία δείχνουν ότι η οικονομική κρίση, αδιαμφισβήτητα, είχε άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στο ελληνικό υγειονομικό σύστημα. Παρά το γεγονός ότι ελήφθησαν μια σειρά από πολιτικές πρωτοβουλίες στο έδαφος συμμόρφωσης με τους όρους των δανειστών οι οποίοι ως στόχο είχαν την αύξηση της αποδοτικότητας του υγειονομικού συστήματος της χώρας, εντούτοις τα αναμενόμενα οφέλη από αυτές τις μεταρρυθμίσεις δεν φαίνεται να επιτεύχθηκαν. Τα αποτελέσματα της έρευνας στο σύνολό τους αναδεικνύουν ένα διαχρονικό χάσμα μεταξύ των αρχών, των στόχων και ενός ορθολογικού σχεδιασμού, το οποίο οδήγησε σε χρόνια οργανωτικά και διαχειριστικά κενά στο δημόσιο νοσοκομείο, τα οποία είτε δεν αντιμετωπίστηκαν επαρκώς είτε αγνοήθηκαν πλήρως.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Εθνικό Σύστημα Υγείας, αριθμοδείκτες, αποδοτικότητα, παραγωγικότητα, λειτουργικοί δείκτες, περιβάλλουσα ανάλυση δεδομένων - DEA
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
57
Αριθμός σελίδων:
89
Maria_Doufa_thesis_2019.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο