Επιχειρηματολογία Ελλήνων εκπαιδευτικών σε ζητήματα Εξέλιξης.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2884259 276 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Διδακτική της Βιολογίας
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-10-30
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Κουμαρέλας Δημήτρης
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Παπασιδέρη Ισιδώρα. Καθηγήτρια Κυτταρικής και Αναπτυξιακής Βιολογίας, Διευθύντρια του Τομέα Βιολογίας Κυττάρου και Βιοφυσικής, Τμήμα Βιολογίας, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Επιχειρηματολογία Ελλήνων εκπαιδευτικών σε ζητήματα Εξέλιξης.
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Επιχειρηματολογία Ελλήνων εκπαιδευτικών σε ζητήματα Εξέλιξης.
Περίληψη:
Η θεωρία της εξέλιξης θεωρείται ότι είναι ένα από τα σημαντικότερα θέματα που διδάσκονται στη βιολογία στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση λόγω του πλήθους των εννοιών στις οποίες βασίζεται η κατανόησή της όσο και λόγω του ενοποιητικού ρόλου που έχει γενικότερα στη βιολογία. Κατά συνέπεια, η κατανόηση και η ικανότητα επικοινωνίας της θεωρίας της εξέλιξης, καθώς επίσης και η κατανόηση των υποκείμενων βιολογικών εννοιών αποτελούν σημαντικούς εκπαιδευτικούς στόχους. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι η διδασκαλία αυτού του θέματος ειδικότερα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει επίμονες παρερμηνείες και ισχυρές προκαταλήψεις από μέρους των μαθητών. Επιπλέον, η κατανόηση της εξέλιξης εμποδίζεται από την αύξηση των δημιουργιστικών πεποιθήσεων, καθώς επίσης και λόγω του ότι οι μαθητές φέρουν διάφορες πεποιθήσεις για την επιστήμη από την καθημερινή ζωή στην αίθουσα διδασκαλίας. Για να ξεπεραστούν αυτές οι μαθησιακές δυσκολίες, η επιχειρηματολογία και οι συζητήσεις στην τάξη έχουν προταθεί ως βασικές μέθοδοι. Ως εκ τούτου, λόγω της σημασίας να καθοριστούν οι δεξιότητες επιχειρηματολογίας των καθηγητών κατά τη διδασκαλία της εξέλιξης, σχεδιάστηκε η παρούσα μεταπτυχιακή εργασία.
Στόχος της παρούσας μεταπτυχιακής εργασίας είναι η αποτύπωση της επιχειρηματολογικής ικανότητας των εκπαιδευτικών που διδάσκουν τη Θεωρία της Εξέλιξης σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Για τις ανάγκες της παρούσας εργασίας, σχεδιάστηκε ένα ερωτηματολόγιο το οποίο αποτελείται από τρία μέρη. Το πρώτο μέρος έχει ως στόχο να αποτυπώσει τις ικανότητες των εκπαιδευτικών όσον αφορά τη διατύπωση των επιχειρημάτων. Το δεύτερο μέρος θέτει ως πρόκληση την επιβεβαίωση ή απόρριψη ενός επιχειρήματος με ένα άλλο από μέρους των εκπαιδευτικών. Το τρίτο μέρος περιλαμβάνει γενικές ερωτήσεις σχετικά με την ανάπτυξη επιχειρηματολογίας κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας σε μια σχολική αίθουσα αποτυπώνοντας εμπειρίες των καθηγητών και αντιδράσεις των μαθητών.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Θεωρία της Εξέλιξης, Eκπαίδευση, Eπιχειρηματολογία
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
135
Αριθμός σελίδων:
100
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΜΑΡΕΛΑ..pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο