Χρήση Αλκοόλ σε Νησιωτικό Πληθυσμό

Διπλωματική Εργασία uoadl:2884529 332 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Αντιμετώπιση Εξαρτήσεων-Εξαρτησιολογία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-11-01
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Λουκόπουλος Παντελής
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Τζαβέλλας Ηλίας, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπων
Μαλλιώρη Μινέρβα-Μελπομένη, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Παπαρρηγόπουλος Θωμάς, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Χρήση Αλκοόλ σε Νησιωτικό Πληθυσμό
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Χρήση Αλκοόλ σε Νησιωτικό Πληθυσμό
Περίληψη:
Στην παρούσα μελέτη εξετάζεται ο πληθυσμός των ανθρώπων που διαμένουν σε 5 νησιά του Αιγαίου (Ρόδο, Μύκονο, Σαντορίνη, Χίο και Μυτιλήνη) ως προς την χρήση αλκοόλ. Το δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν 204 άτομα (69 άνδρες και 135 γυναίκες). Στους συμμετέχοντες χορηγήθηκε το αξιόπιστο εργαλείο AUDIT test, το οποίο αξιολογεί τη χρήση, την εξάρτηση και τα προβλήματα που προκύπτουν από την χρήση του αλκοόλ.
Η εργασία αυτή αποσκοπεί στη χαρτογράφηση των πληθυσμών που πλήττονται περισσότερο. Ειδικότερα στον υπολογισμό, μελέτη και αποτύπωση των τάσεων και δεικτών των πληθυσμών του Αιγαίου ανά νησί, φύλο και ηλικία αλλά και τη μελέτη των κοινωνικοοικονομικών τάσεων όσον αφορά στη βαθμίδα σοβαρότητας σε κάθε περίπτωση. Αξιοσημείωτο εύρημα είναι η διαφορά ανάμεσα στα δυο φύλα σε όλους τους τομείς που εξετάστηκαν.
Σημαντικό πλεονέκτημα της παρούσας έρευνας είναι ότι πρωτοτυπεί στο να μελετήσει πληθυσμό του Αιγαίου μιας και η συντριπτική πλειοψηφία των μελετών αφορούν σε πληθυσμό που ζει στην ηπειρωτική Ελλάδα. Ωστόσο, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν μελλοντικές έρευνες ώστε να εστιάσουν σε ερευνητικούς σχεδιασμούς που να είναι διαχρονικοί. Τέλος θα μπορούν με μεγαλύτερη ακρίβεια να καταγράψουν τις τάσεις παθολογικής χρήσης αλκοόλ, ανά περιοχή, στοχεύοντας στην αναζήτηση πληθυσμών υψηλού κινδύνου. Έτσι θα στραφούν οι παρεμβάσεις πιο στοχευμένα σε αυτούς τους πληθυσμούς.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
AUDIT test, Νησιά Αιγαίου, Χρήση αλκοόλ
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
85
Αριθμός σελίδων:
56
Loukopoulos Pantelis MSc.pdf (814 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο