Μαστογραφική απεικόνιση μικροαποτιτανώσεων, πρόγνωση και αντιμετώπιση

Διπλωματική Εργασία uoadl:2884639 209 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Χειρουργική Ογκολογία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-11-11
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Βάθεια Θεοδώρα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Θεοδόσιος Θεοδοσόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπων
Γεώργιος Πολυμενέας, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Γεώργιος Ζωγράφος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μαστογραφική απεικόνιση μικροαποτιτανώσεων, πρόγνωση και αντιμετώπιση
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μαστογραφική απεικόνιση μικροαποτιτανώσεων, πρόγνωση και αντιμετώπιση
Περίληψη:
Εισαγωγή: Το In situ πορογενές καρκίνωμα του μαστού (DCIS) είναι μια σχετικά κοινή διάγνωση μεταξύ των γυναικών που υποβάλλονται σε προληπτική μαστογραφία.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να γίνει μια όσο το δυνατόν πληρέστερη καταγραφή των νέων δεδομένων σχετικά με τη μαστογραφική απεικόνιση του DCIS και των διαφόρων μορφών αυτού, τι πρόγνωση έχει καθεμία από αυτές τις διαγνώσεις και ποια είναι η πιο ενδεδειγμένη θεραπεία.
Μεθοδολογία: Πραγματοποιήθηκαν αναζητήσεις στις μηχανές αναζήτησης PubMed, Embase και Google scholar, την περίοδο Δεκεμβρίου 2018 – Ιανουαρίου 2019. Η αναζήτηση συμπεριλάμβανε συνδυασμό των λέξεων κλειδιά στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, ώστε να αναγνωριστούν και να εμφανιστούν άρθρα που θα πλησίαζαν όσο το δυνατό περισσότερο το θέμα της έρευνας.
Αποτελέσματα: Από την αναζήτηση που συντελέστηκε με στόχο τη συστηματική ανασκόπηση της υπάρχουσας βιβλιογραφίας σχετικά με την συμβολή της μαστογραφικής απεικόνισης στην πρόγνωση και αντιμετώπιση των διάφορων μορφών του DCIS προέκυψαν 150 άρθρα : 93 από αυτά κρίθηκαν ως επιλέξιμες πηγές από τον τίτλο και την περίληψη που παρουσιάζονταν για την άντληση γενικών πληροφοριών, 10 από αυτά επιλέχθηκαν για να συμπεριληφθούν στην βιβλιογραφική ανασκόπηση, ενώ τα υπόλοιπα 47 άρθρα απορρίφθηκαν.
Συμπεράσματα: Από την μελέτη των άρθρων προέκυψε ότι οι ασθενείς στο σύνολο τους εμφανίζουν μεγαλύτερη προτίμηση στις υπερηχογραφικές -διαγνωστικές μεθόδους παρά στην μαστογραφική διαγνωστική μέθοδο, καθώς οι ασθενείς τείνουν να είναι πιο άνετοι στην ύπτια θέση, ο μαστός δεν συμπιέζεται και η διαδικασία είναι λιγότερο χρονοβόρα. Η εύρεση μικροασβεστωμάτων στην μαστογραφική απεικόνιση μπορεί συχνά να οδηγήσει σε εσφαλμένη διάγνωση λόγω της σύγχυσης του τύπου που εμφανίζεται, ειδικά κάτω από χαμηλής ποιότητας απεικόνιση. Για τον λόγο αυτό, εάν ανιχνεύονται μικροασβεστώματα σε μαστογραφίες θα πρέπει να διενεργούνται περαιτέρω διαγνωστικές μέθοδοι όπως υπερηχογραφικώς καθοδηγούμενες βιοψίες (US-CNB) ή υπερηχογραφικώς καθοδηγούμενη υποβοηθούμενη από κενού βιοψία (US-VAB).
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
DCIS, Μαστογραφία, Πρόγνωση, Θεραπεία, Επιπολασμός, Παρεμβάσεις.
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
49
Αριθμός σελίδων:
51
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΜΠΤ- ΒΑΘΕΙΑ ΘΕΟΔΩΡΑ (1).pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.