Η αξιοποίηση της μητρικής γλώσσας σε πολυπολιτισμικά σχολικά περιβάλλοντα: εμπειρική έρευνα σε ομάδα εκπαιδευτικών

Διπλωματική Εργασία uoadl:2884665 303 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Διαπολιτισμική Εκπαίδευση
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-11-03
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Βιλιάρδου Σοφία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αθανάσιος Μιχάλης, Επίκουρος καθηγητής, Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Μηλίγκου ευανθία,Παρθένης χρήστος
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η αξιοποίηση της μητρικής γλώσσας σε πολυπολιτισμικά σχολικά περιβάλλοντα: εμπειρική έρευνα σε ομάδα εκπαιδευτικών
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η αξιοποίηση της μητρικής γλώσσας σε πολυπολιτισμικά σχολικά περιβάλλοντα: εμπειρική έρευνα σε ομάδα εκπαιδευτικών
Περίληψη:
Η παρούσα μεταπτυχιακή εργασία διερευνά το ρόλο της μητρικής γλώσσας των αλλοεθνών μαθητών στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας, στο πλαίσιο της πολυπολιτισμικής τάξης του ελληνικού δημοτικού σχολείου. Τα επιμέρους ζητήματα που απασχολούν την εν λόγω έρευνα σχετίζονται με τη μέθοδο και τα μέσα διδασκαλίας που επιλέγονται από τους εκπαιδευτικούς σε πολυπολιτισμικές τάξεις, τη χρήση ή μη μιας κοινής γλώσσας μεταξύ αλλόγλωσσων μαθητών και εκπαιδευτικών, καθώς και το ρόλο που διαθέτει η μητρική γλώσσα των αλλοεθνών μαθητών στο πλαίσιο της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας. Ανιχνεύονται οι στάσεις των εκπαιδευτικών ως προς τις διάφορες μητρικές γλώσσες των μαθητών τους αλλά και ενός ενδεχόμενου διαλόγου μεταξύ των γλωσσών αυτών με τη γλώσσα του σχολείου, την ελληνική.
Για την πραγμάτωση της ίδιας έρευνας επιλέχθηκε η οργάνωση και υλοποίηση συνεντεύξεων με εν ενεργεία εκπαιδευτικούς από σχολεία του κεντρικού τομέα των Αθηνών, καθώς στις σχολικές αυτές μονάδες ο μαθητικός πληθυσμός αποτελείται σε μεαγάλο βαθμό από αλλόγλωσσους μαθητές. Οι ημι – δομημένες συνεντεύξεις που πραγματοποιήθηκαν, οργανώθηκαν στη βάση ενός Οδηγού Συνέντευξης που περιλαμβάνει τρεις κύριους άξονες με τα εκάστοτε υποερωτήματα. Ο πρώτος εξ αυτών συνδέεται με την εμπειρία και την εκπαίδευση των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών, ο δεύτερος σχετίζεται με τη μέθοδο διδασκαλίας, την ύπαρξη ή μη κοινής γλώσσας και τη χρήση της μητρικής γλώσσας από τους μαθητές, ενώ ο τελευταίος αντιστοιχεί στη σχέση μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης γλώσσας.
Ύστερα από την ολοκλήρωση της έρευνας και των αποτελεσμάτων της, γίνεται φανερό ότι η πλειοψηφία των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών τείνουν προς μια θετική κατεύθυνση αναφορικά με την αξιοποίηση της πρώτης γλώσσας των αλλόγλωσσων μαθητών, εντούτοις η κατάρτισή τους με την κατεύθυνση αυτή είναι ελλιπής. Συμπεραίνεται, ακόμη, ότι η μητρική γλώσσα των αλλοεθνών μαθητών δεν απουσιάζει πλήρως από τη σχολική τάξη, ωστόσο οι λειτουργίες για τις οποίες αυτή επιτρέπεται και χρησιμοποιείται εντάσσονται στα όρια του σκοπού της εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας. Εν κατακλείδι, μεγάλο μέρος των εκπαιδευτικών υπερασπίζεται τα οφέλη της μητρικής γλώσσας, ταυτόχρονα όμως αμφιλεγόμενο ζήτημα παραμένουν τα οφέλη μιας δίγλωσσης εκπαίδευσης.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση – Αθλητισμός
Λέξεις-κλειδιά:
μητρική γλώσσα, διδασκαλία ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας, πολυπολιτισμικό σχολικό περιβάλλον
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
60
Αριθμός σελίδων:
134
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ - ΒΙΛΙΑΡΔΟΥ ΣΟΦΙΑ..pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο