Λογική και φιλοσοφία στην υπηρεσία της ανάπτυξης της κριτικής και μαθηματικής σκέψης των παιδιών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Διπλωματική Εργασία uoadl:2884940 293 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Φιλοσοφία των Επιστημών και της Τεχνολογίας
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-11-06
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Τσιώτας Παντελής
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δημητρακόπουλος Κωνσταντίνος, καθηγητής, Τμήμα Ιστορίας & Φιλοσοφίας της Επιστήμης, ΕΚΠΑ
Αναπολιτάνος Διονύσιος, ομότιμος καθηγητής, Τμήμα Ιστορίας & Φιλοσοφίας της Επιστήμης, ΕΚΠΑ
Ψύλλος Στάθης. καθηγητής, Τμήμα Ιστορίας & Φιλοσοφίας της Επιστήμης, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Λογική και φιλοσοφία στην υπηρεσία της ανάπτυξης της κριτικής και μαθηματικής σκέψης των παιδιών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Λογική και φιλοσοφία στην υπηρεσία της ανάπτυξης της κριτικής και μαθηματικής σκέψης των παιδιών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
Περίληψη:
Με την εργασία αυτή επιχειρήσαμε να διερευνήσουμε κατά πόσο η εισαγωγή στις σχολικές αίθουσες της διδασκαλίας της λογικής (τυπικής και άτυπης) καθώς και της επιχειρηματολογίας στα πλαίσια του φιλοσοφικού στοχασμού, είναι δυνατόν να επηρεάσει την ανάπτυξη της μαθηματικής και κριτικής σκέψης των μαθητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Έρευνες δείχνουν πώς, ακολουθώντας την κατάλληλη μεθοδολογία, ακόμη και παιδιά των πρώτων τάξεων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, έχουν τη δυνατότητα να φθάσουν σε παραγωγικούς συλλογισμούς.
Tα αποτελέσματα άλλων ερευνών δείχνουν θετική επίδραση της διδασκαλίας της άτυπης λογικής και της επιχειρηματολογίας στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης των μαθητών όλων των βαθμίδων. Ασχοληθήκαμε ιδιαίτερα με την κίνηση «Φιλοσοφία για παιδιά» που υποστηρίζει την εισαγωγή της επιχειρηματολογίας, στα πλαίσια του φιλοσοφικού στοχασμού, από τις πρώτες τάξεις της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αναφερθήκαμε επίσης σε έρευνες που μελετούν τις ικανότητες των εκπαιδευτικών στους παραγωγικούς συλλογισμούς.
Αντίθετα, έρευνες που ασχολήθηκαν με την επίδραση της διδασκαλίας της τυπικής λογικής στην απόδοση των μαθητών στα μαθηματικά έδωσαν αντιφατικά αποτελέσματα, τόσο στο επίπεδο της πρωτοβάθμιας όσο και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Αρκετές από αυτές έδειξαν συνάφεια ανάμεσα στη διδασκαλία της λογικής και τη βελτίωση της επίδοσης στα μαθηματικά, ειδικά αν η διδασκαλία της λογικής δίνει έμφαση στα αντιπαραδείγματα, άλλες όμως δεν έδειξαν καμία πρόοδο στη μαθηματική σκέψη των μαθητών. Διαφωνίες σχετικά με τη σχέση λογικής και μαθηματικών υπάρχουν και σε θεωρητικό επίπεδο. Η εργασία επιχειρεί να παρουσιάσει αυτές τις διαφορές τόσο στο θεωρητικό όσο και στο επίπεδο των συμπερασμάτων εμπειρικών ερευνών.
Τέλος παραθέτουμε κάποιες ενέργειες που μπορεί να γίνουν στην τάξη ώστε να εξυπηρετηθεί ο στόχος της ανάπτυξης της κριτικής και μαθηματικής σκέψης των μαθητών.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Εκπαίδευση – Αθλητισμός
Λέξεις-κλειδιά:
Λογική, κριτική σκέψη, μαθηματικά, εκπαίδευση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
28
Αριθμός σελίδων:
131
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ Παντελή Τσιώτα.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο