Ποιότητα ζωής σε παιδιά και εφήβους με Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσους του Εντέρου και Λειτουργικές Γαστρεντερικές Διαταραχές: Συσχέτιση με το κοιλιακό άλγος και τη λειτουργική ικανότητα.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2885003 319 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-11-07
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Μαυραγάνη Δανάη-Ευαγγελία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κολαΐτης Γεράσιμος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπων
Κανακά-Gantenbein Χριστίνα, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Μπενέτου Βασιλική, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ποιότητα ζωής σε παιδιά και εφήβους με Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσους του Εντέρου και Λειτουργικές Γαστρεντερικές Διαταραχές: Συσχέτιση με το κοιλιακό άλγος και τη λειτουργική ικανότητα.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ποιότητα ζωής σε παιδιά και εφήβους με Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσους του Εντέρου και Λειτουργικές Γαστρεντερικές Διαταραχές: Συσχέτιση με το κοιλιακό άλγος και τη λειτουργική ικανότητα.
Περίληψη:
Εισαγωγή. Οι Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσοι του Εντέρου (ΙΦΝΕ) και οι Λειτουργικές Γαστρεντερικές Διαταραχές (ΛΓΔ) ενδέχεται να επιδρούν αρνητικά στη σχετιζόμενη με την υγεία ποιότητα ζωής (ΣΥΠΖ) των παιδιατρικών ασθενών.
Σκοπός. Στόχος της παρούσας έρευνας είναι η σύγκριση της ΣΥΠΖ μεταξύ παιδιατρικών ασθενών με ΙΦΝΕ και παιδιατρικών ασθενών με ΛΓΔ καθώς και η σύγκριση της ΣΥΠΖ των ασθενών, κάθε κατηγορίας νοσήματος, με συνομήλικους που δε νοσούν. Επιπλέον, ακόμη ένας στόχος είναι η εξέταση της σχέσης της ΣΥΠΖ των παιδιατρικών ασθενών με ΙΦΝΕ και ΛΓΔ με τη βαρύτητα του κοιλιακού άλγους, την καταστροφοποίηση σχετικά με τον πόνο, τη λειτουργική ανικανότητα και τις συναισθηματικές δυσκολίες.
Μέθοδος. Στην έρευνα συμμετείχαν τρεις ομάδες παιδιών ηλικίας 8-17 ετών: α) ασθενείς με διάγνωση ΙΦΝΕ (Ν=49), β) ασθενείς με διάγνωση ΛΓΔ (Ν=43) και γ) μαθητές σχολείων οι οποίοι δε νοσούσαν από οργανική ή λειτουργική γαστρεντερική διαταραχή (Ν=71), καθώς και γονείς από τις τρεις ομάδες (Ν=48, Ν=38, Ν=67 αντίστοιχα). Τα παιδιά και οι γονείς και των τριών ομάδων συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια που αξιολογούσαν τη ΣΥΠΖ και τις δυνατότητες και δυσκολίες των παιδιών. Επιπλέον, οι παιδιατρικοί ασθενείς και οι γονείς τους συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τη βαρύτητα του κοιλιακού άλγους, την καταστροφοποίηση σχετικά με τον πόνο και τη λειτουργική ανικανότητα των παιδιών.
Αποτελέσματα. Οι ασθενείς με ΛΓΔ ανέφεραν στατιστικά σημαντικά χαμηλότερη συνολική ΣΥΠΖ σε σύγκριση με τους ασθενείς με ΙΦΝΕ (p<.01) και τους υγιείς συνομήλικους (p<.05). Δεν προέκυψαν σημαντικές διαφορές στη συνολική ΣΥΠΖ των ασθενών με ΙΦΝΕ και της ομάδας ελέγχου. Επιπλέον, οι γονείς των παιδιών και εφήβων με ΛΓΔ αξιολογούν χαμηλότερα τη συνολική ΣΥΠΖ των παιδιατρικών ασθενών σε σύγκριση με τους ίδιους τους ασθενείς (p<.05). Μολονότι, σύμφωνα με τις αναφορές των γονέων και των παιδιατρικών ασθενών, δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές στη συνολική ΣΥΠΖ των ασθενών με ΙΦΝΕ, η συναισθηματική διάσταση της ΣΥΠΖ αξιολογήθηκε χαμηλότερα από τους γονείς σε σύγκριση με τους ίδιους τους ασθενείς (p<.05). Η χαμηλότερη ΣΥΠΖ σε ασθενείς με ΙΦΝΕ και σε ασθενείς με ΛΓΔ βρέθηκε πως σχετίζεται με αυξημένη βαρύτητα του κοιλιακού άλγους (p<.001 και p<.01 αντίστοιχα), με αυξημένη καταστροφοποίηση σχετικά με τον πόνο (p<.001 τόσο για ασθενείς με ΙΦΝΕ όσο και για ασθενείς με ΛΓΔ), με αυξημένη λειτουργική ανικανότητα (p<.001 τόσο για ασθενείς με ΙΦΝΕ όσο και για ασθενείς με ΛΓΔ) και με αυξημένες συναισθηματικές (p<.01 τόσο για ασθενείς με ΙΦΝΕ όσο και για ασθενείς με ΛΓΔ) αλλά και συνολικές δυσκολίες (p<.01 και p<.001 αντίστοιχα).
Συμπεράσματα. Οι παιδιατρικοί ασθενείς με ΛΓΔ παρουσιάζουν χειρότερη ΣΥΠΖ συγκριτικά με τους ασθενείς με ΙΦΝΕ και τους συνομήλικους που δε νοσούν. Επιπρόσθετα, οι γονείς των παιδιατρικών ασθενών με ΛΓΔ υποεκτιμούν τη ΣΥΠΖ των παιδιών τους. Τέλος, η παρούσα μελέτη τονίζει τη σημασία της διερεύνησης της βαρύτητας του κοιλιακού άλγους, της λειτουργικής ανικανότητας, της καταστροφοποίησης σχετικά με τον πόνο και των συναισθηματικών δυσκολιών κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης της ΣΥΠΖ των παιδιατρικών ασθενών με ΙΦΝΕ και ΛΓΔ.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Παιδιά και Έφηβοι, Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσοι του Εντέρου, Λειτουργικές Γαστρεντερικές Διαταραχές, Σχετιζόμενη με την Υγεία Ποιότητα Ζωής, Κοιλιακό Άλγος
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
117
Αριθμός σελίδων:
95
Mavragani Danai-Master.pdf (766 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο