Συναισθηματικά προβλήματα και προβλήματα διαγωγής σε μαθητές γυμνασίου. Η σχέση τους με την σωματική τους υγεία.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2885023 247 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-11-07
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Πιτσούλη Ειρήνη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Γεράσιμος Κολαΐτης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπων
Αικατερίνη Παπανικολάου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Παναγιώτα Περβανίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Συναισθηματικά προβλήματα και προβλήματα διαγωγής σε μαθητές γυμνασίου. Η σχέση τους με την σωματική τους υγεία.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Συναισθηματικά προβλήματα και προβλήματα διαγωγής σε μαθητές γυμνασίου. Η σχέση τους με την σωματική τους υγεία.
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η εφηβεία αποτελεί μια σημαντική αναπτυξιακή περίοδο που συσχετίζεται με την έναρξη προβλημάτων της ψυχικής υγείας, ενώ παράλληλα χαρακτηρίζεται από την συχνή αναφορά σωματικών ενοχλημάτων, όπως κεφαλαλγίας και κοιλιακού άλγους καθώς και διαταραχών του ύπνου.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι να ερευνήσει την συσχέτιση μεταξύ των σωματικών συμπτωμάτων (κεφαλαλγία, κοιλιακό άλγος και διαταραχές ύπνου ) και των δυσκολιών συναισθήματος /συμπεριφοράς στους εφήβους σε σχολεία στην Ελλάδα.
Μέθοδος: Η μελέτη έγινε σε 1581 μαθητές εφήβους, 737 αγόρια και 844 κορίτσια με μέση ηλικία τα 13,1 έτη. Το ερωτηματολόγιο Δυνατοτήτων και Δυσκολιών (SDQ) χρησιμοποιήθηκε για να εκτιμηθούν οι δυσκολίες συναισθήματος/συμπεριφοράς. Συμπληρώθηκαν επίσης ερωτηματολόγια αυτοαναφοράς σχετικά με την εμφάνιση σωματικών ενοχλημάτων (κεφαλαλγία, κοιλιακό άλγος) και διαταραχών του ύπνου και συγκεντρώθηκαν δημογραφικά στοιχεία.
Αποτελέσματα: Οι έφηβοι με συχνά σωματικά συμπτώματα είχαν υψηλότερη βαθμολογία σε όλες τις διαστάσεις του SDQ καθώς και στο συνολικό score, με εξαίρεση την προκοινωνική. Τα κορίτσια και οι έφηβοι μεγαλύτερης ηλικίας εμφάνιζαν συχνότερα σωματικά συμπτώματα.
Συμπεράσματα: Η μελέτη καταδεικνύει την συσχέτιση των συχνών σωματικών συμπτωμάτων με την κακή ψυχική υγεία. Η παρουσία σωματικών ενοχλημάτων είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί ως προγνωστικός δείκτης για την ανίχνευση των εφήβων που χρειάζονται εντατικότερη παρακολούθηση και ενδεχομένως παραπομπή ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή εξέλιξη της ψυχικής τους υγείας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Σωματικά συμπτώματα, Διαταραχές ύπνου, Διαταραχές συναισθήματος/συμπεριφοράς, Ερωτηματολόγιο δυνατοτήτων και δυσκολιών, Εφηβεία
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
28
Αριθμός σελίδων:
60
Pitsouli Eirini Master.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο