Προβλήματα συναισθήματος και συμπεριφοράς σε παιδιά και εφήβους που προσέρχονται σε μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Διπλωματική Εργασία uoadl:2885030 268 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-11-07
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Κουκά Ιωάννα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Τούντας Ιωάννης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή ,ΕΚΠΑ
Λάγιου Παγώνα, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Κολαΐτης Γεράσιμος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπων
Πρωτότυπος Τίτλος:
Προβλήματα συναισθήματος και συμπεριφοράς σε παιδιά και εφήβους που προσέρχονται σε μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Προβλήματα συναισθήματος και συμπεριφοράς σε παιδιά και εφήβους που προσέρχονται σε μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η εμφάνιση των ψυχικών διαταραχών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας «ΠΦΥ» είναι εξαιρετικά συχνή και η αναγνώριση της ψυχικής διαταραχής αποτελεί ένα πρώτο επίπεδο αναφοράς.
Σκοπός: Η παρούσα έρευνα σκοπεύει να μελετήσει τα προβλήματα συναισθήματος - συμπεριφοράς σε παιδιά/ εφήβους στην καθημερινή τους ζωή, στις σχολικές τους επιδόσεις και στις κοινωνικές τους σχέσεις. Η μελέτη αφορά παιδιά/εφήβους ηλικίας 1,5- 18 ετών που προσέρχονται σε παιδιατρικό ιατρείο σε μονάδα ΠΦΥ.
Μέθοδος: Η παρούσα συγχρονική, μη-παρεμβατική έρευνα με μέτρηση σε μια στιγμή στο χρόνο και δειγματοληψία ευκολίας υλοποιήθηκε για το διάστημα 10/2018-12/2018, στο «Κέντρο Υγείας Ν.Ιωνίας», στο «Σταθμό Προστασίας Μητέρας, Παιδιού και Εφήβου». Συνολικά συμμετείχαν 220 άτομα. Διαμορφώθηκαν τέσσερις κατηγορίες συμμετεχόντων. Στην πρώτη συμμετείχαν 69 γονείς παιδιών 1,5-5 ετών, στην δεύτερη 75 γονείς παιδιών 6-18 ετών, στην τρίτη 26 έφηβοι 11-18 ετών ενώ στην τέταρτη 25 δυάδες γονέων-εφήβων των οποίων οι απαντήσεις συσχετίσθηκαν.
Αποτελέσματα: Το 71,3% των γονιών δεν είχαν απευθυνθεί σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Το 41,7% των εφήβων ανησυχεί για τις σχολικές εξετάσεις ενώ το 26,6 % των γονέων για την υγεία των παιδιών τους. Το 4,8% των παιδιών ανήκαν στο κλινικό φάσμα στα προβλήματα άγχους σύμφωνα με τους γονείς ενώ σύμφωνα με τις δικές τους απαντήσεις, το 9,8% ανήκαν στο κλινικό φάσμα για τα σωματικά προβλήματα. Κατά την εξέταση της συμφωνίας μεταξύ των αυτο-αναφορών των εφήβων και των γονικών αναφορών, οι απαντήσεις τους διαφοροποιήθηκαν στα συναισθηματικά προβλήματα και στα προβλήματα διαγωγής. Οι έφηβοι ανέφεραν περισσότερα προβλήματα και στις δύο διαστάσεις σε σχέση με τους γονείς τους (p =0,014 και p=0,003 αντίστοιχα). Οι γονείς με ιστορικό ψυχικής νόσου και χρήση υπηρεσιών ψυχικής υγείας αξιολόγησαν τα παιδιά τους με περισσότερα σωματικά προβλήματα (p=0,011).
Συμπεράσματα:. H παρούσα έρευνα κατέδειξε ότι οι γονείς των παιδιών 1,5-5 ετών τα αξιολόγησαν με περισσότερα προβλήματα που αφορούν τα στάδια της ανάπτυξής τους (κινητικότητα, λόγος). Οι γονείς των παιδιών 6-18 χρόνων αξιολόγησαν τα παιδιά τους με περισσότερα προβλήματα υπερκινητικότητας και άγχους. Οι έφηβοι ανέφεραν κυρίως σωματικά προβλήματα. Στη συσχέτιση μεταξύ των γονέων και των έφηβων παιδιών τους, οι απαντήσεις τους διαφοροποιήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα συναισθηματικών προβλημάτων και προβλημάτων διαγωγής που αναφέρθηκαν από τους εφήβους. Η οικονομική κατάσταση των γονέων φαίνεται πως δεν επηρεάζει ιδιαίτερα τον τρόπο αξιολόγησης των παιδιών τους.
Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αποτελεί τον πρώτο αποδέκτη των προβλημάτων υγείας των προσερχόμενων ατόμων και μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην έγκαιρη ανίχνευση των διαταραχών συναισθήματος και συμπεριφοράς σε παιδιά κι εφήβους. Η πρόληψη της ψυχικής νόσου επιβάλλεται στον παιδικό /εφηβικό πληθυσμό.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Προβλήματα Συναισθήματος, Προβλήματα Συμπεριφοράς, Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, Παιδιά, Έφηβοι
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
126
Αριθμός σελίδων:
87
Kouka Ioanna Master.pdf (967 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο