Διερεύνηση αϋπνίας σε ψυχιατροδικαστικούς ασθενείς και συσχέτιση με επιθετική συμπεριφορά

Διπλωματική Εργασία uoadl:2885112 560 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ψυχιατροδικαστική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-11-08
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Μεϊντανοπούλου Ευγενία-Φιλομένα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ιωάννης Μιχόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Ιατρικής, ΕΚΠΑ, Επιβλέπων
Αθανάσιος Δουζένης, Καθηγητής, Τμήμα Ιατρικής, ΕΚΠΑ
Θωμάς Παπαρρηγόπουλος, Καθηγητής, Τμήμα Ιατρικής, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Διερεύνηση αϋπνίας σε ψυχιατροδικαστικούς ασθενείς και συσχέτιση με επιθετική συμπεριφορά
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Διερεύνηση αϋπνίας σε ψυχιατροδικαστικούς ασθενείς και συσχέτιση με επιθετική συμπεριφορά
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η αϋπνία αποτελεί συχνή διαταραχή με σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των ασθενών ενώ συνδέεται με πληθώρα ψυχιατρικών νόσων. Επιπροσθέτως, παρουσιάζει αλληλεπίδραση με συχνά απαντώμενα στους ψυχιατροδικαστικούς ασθενείς χαρακτηριστικά όπως είναι η επιθετικότητα και η παρορμητικότητα με τις οποίες φαίνεται πως μοιράζεται και ορισμένες παθοφυσιολογικές οδούς. Μεταξύ αυτών, παράδειγμα αποτελεί η μειωμένη λειτουργία του προμετωπιαίου φλοιού. Η διεθνής βιβλιογραφία αναφορικά με τον ύπνο των ψυχιατροδικαστικών ασθενών και των υπεύθυνων για τη διαταραχή αυτού παραγόντων είναι κατά το παρόν περιορισμένη.
Σκοπός: Η παρούσα μελέτη αποσκοπεί στην ανάδειξη παραγόντων που επηρεάζουν την αϋπνία σε πληθυσμό ψυχιατροδικαστικών ασθενών εστιάζοντας στην επίδραση της επιθετικότητας και της παρορμητικότητας. Προς ανάδειξη της σχέσης αυτής, καθώς και πιθανώς άλλων παραγόντων που επιδρούν στην αϋπνία των ψυχιατροδικαστικών ασθενών, γίνεται σύγκριση με ομάδα νοσηλευόμενων ψυχιατρικών ασθενών καθώς και ασθενών με διαγνωσμένη αϋπνία.
Μεθοδολογία: Στη μελέτη συμμετείχαν συνολικά ενενήντα ένα ενήλικες. Την ομάδα αναφοράς αποτέλεσαν τριάντα άτομα που παρακολουθούνταν στο Ιατρείο Ψυχιατροδικαστικής του Π.Γ.Ν. Αττικόν. Συμμετείχαν επίσης τριάντα νοσηλευόμενοι στη Β’ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική του Π.Γ.Ν. Αττικόν ασθενείς και τριάντα ένα εξωτερικοί ασθενείς με αϋπνία που παρακολουθούνταν στο Ιατρείο Αϋπνίας του Αιγινητείου νοσοκομείου. Όλοι οι ασθενείς κληθηκαν να απαντήσουν γραπτώς σε αυτοσυμπληρούμενο ερωτηματολόγιο σχετικά με τα δημογραφικά και κοινωνικά τους στοιχεία καθώς και στοιχεία από το ιατρικό τους ιστορικό. Έπειτα κλήθηκαν να συμπληρώσουν τέσσερα ερωτηματολόγια με στόχο την ανίχνευση αϋπνίας, κατάθλιψης και άγχους, παρορμητικότητας και επιθετικότητας (AIS, HADS, BIS-11, AQ).
Αποτελέσματα: Ανευρέθηκε ισχυρή θετική συσχέτιση της αϋπνίας με την επιθετικότητα και την παρορμητικότητα στους ψυχιατροδικαστικούς ασθενείς, θετική συσχέτιση στους ψυχιατρικούς ασθενείς και απουσία συσχέτισης στους ασθενείς με διαγνωσμένη αϋπνία. Η μέση μεταβολή του σκορ της τετραγωνικής ρίζας της αϋπνίας φάνηκε να επηρεάζεται τόσο από την παρορμητικότητα όσο και από την επιθετικότητα, με την τελευταία όμως να αποκλείεται παρουσία άλλων στατιστικά σημαντικών παραγόντων. Οι άλλοι παράγοντες που δρουν στη μέση μεταβολή του σκορ της αϋπνίας, έχοντας ελέγξει καθέναν από αυτούς παρουσία των υπολοίπων στατιστικά σημαντικών παραγόντων, είναι η λήψη φαρμακευτικής αγωγής με διαταράσουσα τον ύπνο δράση, η παρουσία άγχους και η ομάδα. Η παρορμητικότητα φάνηκε επίσης να επηρεάζει περισσότερο τη βαθμολογία της αϋπνίας στην ομάδα των ψυχιατροδικαστικών σε σχέση με τις άλλες δύο ομάδες.
Συμπεράσματα: Τα ευρήματα της παρούσας μελέτης επιβεβαιώνουν την ισχυρή επίδραση της επιθετικότητας και ιδίως της παρορμητικότητας στην αϋπνία των ψυχιατροδικαστικών ασθενών διαφοροποιώντας τους από τα άτομα των άλλων δύο υπό μελέτη ομάδων, δηλαδή των ψυχιατρικών ασθενών και των ασθενών με διαγνωσμένη αϋπνία. Τονίζεται πως υπάρχει σημαντική διαφοροποίηση στην αιτιοπαθογένεια της αϋπνίας ανάλογα με τον πληθυσμό καθώς και ανάγκη εξατομικευμένης προσέγγισης λαμβάνοντας υπ’όψιν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ψυχιατροδικαστικών ασθενών. Ως εκ τούτου, περαιτέρω μελέτες επί του θέματος στο μέλλον κρίνονται αναγκαίες.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Αϋπνία, Ψυχιατροδικαστικοί ασθενείς, Επιθετικότητα, Παρορμητικότητα
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
1
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
238
Αριθμός σελίδων:
113
ΜΕΙΝΤΑΝΟΠΟΥΛΟΥ.final.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο