Oγκομέτρηση εγκεφαλικών περιοχών στη μαγνητική, με βάση την επιληπτική εστία στο ΗΕΓ στην εστιακή επιληψία.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2885251 426 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Κλινική Νευροφυσιολογία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-11-11
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Πανταζή Μαρία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μπονάκης Αναστάσιος, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπων
Στεφανής Λεωνίδας, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Κυρώζης Ανδρέας, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Oγκομέτρηση εγκεφαλικών περιοχών στη μαγνητική, με βάση την επιληπτική εστία στο ΗΕΓ στην εστιακή επιληψία.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Oγκομέτρηση εγκεφαλικών περιοχών στη μαγνητική, με βάση την επιληπτική εστία στο ΗΕΓ στην εστιακή επιληψία.
Περίληψη:
ΣΚΟΠΟΣ: Η παρουσίαση της μεθοδολογίας επεξεργασίας της Μαγνητικής Μορφομε-τρικής Ανάλυσης (Voxel-based Morphometry), που αποτελεί μια πλήρως αυτοματοποιημένη νευροαπεικονιστική μέθοδο, όπως και η αξιολόγηση της χρήσης της στην μετωπιαία εστιακή επιληψία για την αξιολόγηση του όγκου της φαιάς ουσίας.
ΥΛΙΚΟ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΣ: Συνολικά 16 άτομα συμπεριλήφθηκαν στην παρούσα εργασία. Στην ομάδα των υγιών επιλέχθηκαν 8 εθελοντές, 3 άνδρες και 5 γυναίκες, με εύρος ηλικιακής κατανομής από 20 έως 37 έτη και μέσο όρο τα 26,25 έτη. Στην ομάδα των ασθενών συμπεριλήφ-θηκαν 8 ασθενείς, 3 άνδρες και 5 γυναίκες με διαγνωσμένη κλινικά μετωπιαία επιληψία. Με εύρος ηλικιακής κατανομής από 16 έως 39 έτη και μέσο όρο τα 25 έτη.
Και στις δυο ομάδες πραγματοποιήθηκε μαγνητική τομογραφία προκειμένου να επεξεργα-στούμε τις T1 ακολουθίες με την προαναφερόμενη τεχνική. Όλες οι εικόνες συλλέχθηκαν με τον ίδιο σαρωτή και πανομοιότυπες παραμέτρους λήψης. Επιπροσθέτως στην ομάδα των ασθενών πραγματοποιήθηκε και ηλεκτροεγκεφαλογράφημα, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η πλαγίωση της εστίας.
Για την προ-επεξεργασία και την στατιστική ανάλυση των Τ1 ακολουθιών, χρησιμοποιή-θηκε σαν πλατφόρμα το MATLAB R2018b και σαν εργαλειοθήκες το SPM12 και το CAT12 επίσης και το dcm2nii για την μετατροπή των εικόνων. Για την μεθοδολογία της επεξεργασίας των δεδομένων, ακολουθήθηκαν πιστά τα βήματα επεξεργασίας για μια κλασική μαγνητική μορφομε-τρική ανάλυση και οι παράμετροι του εγχειριδίου χρήσης του CAT12. Στον έλεγχο συσχετίσεων της συμμεταβλητής μας συμπεράναμε ότι υπάρχει υψηλή συσχέτιση με τις εξεταζόμενες παραμέ-τρους. Γεγονός που μας οδήγησε στην δημιουργία ενός εναλλακτικού στατιστικού μοντέλου με άλλες παραμέτρους, προσέγγιση που επηρεάζει την ερμηνεία των ευρημάτων μας.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Χρησιμοποιώντας διόρθωση (FWE) με p-value = 0.05, συμπεραίνουμε με επιφύλαξη, ότι δεν υπάρχει κάποια στατιστική διαφορά στην φαιά ουσία μεταξύ των δυο ομάδων. Δηλαδή κανένα voxel δεν επέζησε αφού η μηδενική υπόθεση δεν απορρίφθηκε.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η χρήση διαφορετικού πυρήνα εξομάλυνσης στα 4 και 12mm δεν μεταβάλει το αποτέλεσμα με διόρθωση FWE και p-value=0.05
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Μαγνητική μορφομετρική ανάλυση, Εστιακή μετωπιαία επιληψία
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
30
Αριθμός σελίδων:
63
ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΜΟΡΦΟΜΕΤΡΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΤΗΝ ΜΕΤΩΠΙΑΙΑ ΕΣΤΙΑΚΗ ΕΠΙΛΗΨΙΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ.pdf (3 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο