O Ρόλος της Δραστικότητας της Lp-PLA2 Φωσφολιπάσης στη Λεμφωμαγένεση του Συνδρόμου Sjogren

Διπλωματική Εργασία uoadl:2885337 248 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Βασική Έρευνα
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-11-11
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Νέζος Αδριανός
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μιχαήλ Κουτσιλιέρης, Καθηγητής, Τμήμα Ιατρικής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Κλειώ Μαυραγάνη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Ιατρικής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Επιβλέπουσα
Ελένη Κοτσιφάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Ιατρικής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
O Ρόλος της Δραστικότητας της Lp-PLA2 Φωσφολιπάσης στη Λεμφωμαγένεση του Συνδρόμου Sjogren
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
O Ρόλος της Δραστικότητας της Lp-PLA2 Φωσφολιπάσης στη Λεμφωμαγένεση του Συνδρόμου Sjogren
Περίληψη:
ΕΙΣΑΓΩΓΗ- ΣΚΟΠΟΣ: Μία από τις κυριότερες επιπλοκές του συνδρόμου Sjogren (σS) αποτελεί η ανάπτυξη Β-κυτταρικού non Hodgkin λεμφώματος (B-NHL), στην παθογένεια του οποίου η συμβολή των ιστικών μακροφάγων φαίνεται να είναι σημαντική βάσει προηγούμενων ιστοπαθολογικών μελετών. Ένα προϊόν των ιστικών μακροφάγων με εμπλοκή τόσο σε καρδιαγγειακά όσο και κακοήθη νοσήματα, συμπεριλαμβανομένων του Β-NHL λεμφώματος, αποτελεί η εκκριτική φωσφολιπάση Lp-PLA2, η οποία ανευρίσκεται στην κυκλοφορία συνδεδεμένη με λιποπρωτεΐνες. Σκοπός της μελέτης είναι η διερεύνηση του ρόλου της Lp-PLA2 ως πιθανού βιοδείκτη για την ανάπτυξη Β-NHL στα πλαίσια του σS.
ΥΛΙΚΟ: Η δραστικότητα της Lp-PLA2 μετρήθηκε αρχικά στον ορό 48 ασθενών με σS, 9 ασθενών με σS-λέμφωμα και 40 υγιών μαρτύρων με την μέθοδο των Blank et al. Στη συνέχεια, σε μια ανεξάρτητη κοορτή 25 ασθενών με σS, 17 ασθενών με σS-λέμφωμα και 10 υγιών μαρτύρων, η δραστικότητα της Lp-PLA2 προσδιορίστηκε με μια εμπορικώς διαθέσιμη ELISA. Διενεργήθηκε στατιστική ανάλυση με τα λογισμικά SPSS και GraphPad. Η mRNA και η πρωτεϊνική έκφραση της Lp-PLA2 προσδιορίστηκε, επίσης, σε επίπεδο ιστού βιοψίας ελασσόνων σιελογόνων αδένων σε διαθέσιμα δείγματα από τους συμμετέχοντες στη μελέτη (μάρτυρες, ασθενείς με σS και σS-λέμφωμα), με τις τεχνικές της ποσοτικής αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης πραγματικού χρόνου και ανοσοαποτύπωσης κατά Western, αντιστοίχως.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Η δραστικότητα της Lp-PLA2 ήταν στατιστικώς σημαντικά αυξημένη στους ασθενείς με σS-λέμφωμα σε σχέση με τους ασθενείς με σS χωρίς λέμφωμα (p=0,003 και p=0,005, αντιστοίχως), καθώς και με τους υγιείς μάρτυρες (p=0,03 και p=0,06, αντιστοίχως). Η mRNA και η πρωτεϊνική έκφραση της Lp-PLA2 στη βιοψία ελασσόνων σιελογόνων αδένων ασθενών με σS που εμφάνιζαν λέμφωμα ήταν σημαντικά αυξημένη σε σχέση με τους ασθενείς με σS χωρίς λέμφωμα και τους ξηροστομικούς μάρτυρες (p<0.05).
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Η εκτίμηση της Lp-PLA2 δραστικότητας σε ασθενείς με σS θα μπορούσε να είναι ένας χρήσιμος ορολογικός βιοδείκτης για την ανάπτυξη Β-NHL στο πλαίσιο του σS.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Σύνδρομο Sjogren, Λέμφωμα, Ενεργότητα φωσφολιπάσης, Λιποπρωτεϊνική λιπάση Α2, Ανοσοενζυμική μέθοδος ELISA, Ανοσοαποτύπωση Western, Ποσοτική αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης, Ανοσοϊστοχημεία
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
261
Αριθμός σελίδων:
71
LpPLA2 in SS related lymphoma Master Thesis Nezos.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο