Διερεύνηση της περιοχής απεικόνισης των ενασβεστιώσεων του σιαλαδενικού συμπλέγματος της παρωτίδας με βάση τα ευρήματα της πανοραμικής ακτινογραφίας.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2885486 397 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Διαγνωστική και Ακτινολογία Στόματος (Κλινικές Ειδικεύσεις)
Βιβλιοθήκη Οδοντιατρικής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-11-13
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Χριστολουκάς Νικόλαος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Σπύρος Δαμάσκος, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Οδοντιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΕΚΠΑ
Κωνσταντίνος Τσιχλάκης, Καθηγητής, Τμήμα Οδοντιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΕΚΠΑ
Στεφανιώτης Θεόδωρος, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Οδοντιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Διερεύνηση της περιοχής απεικόνισης των ενασβεστιώσεων του σιαλαδενικού συμπλέγματος της παρωτίδας με βάση τα ευρήματα της πανοραμικής ακτινογραφίας.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Διερεύνηση της περιοχής απεικόνισης των ενασβεστιώσεων του σιαλαδενικού συμπλέγματος της παρωτίδας με βάση τα ευρήματα της πανοραμικής ακτινογραφίας.
Περίληψη:
Αντικείμενο μελέτης: Ο σκοπός της εν λόγω εργαστηριακής μελέτης είναι διπλός: α) ο προσδιορισμός της σχετικής θέσης - στην πανοραμική ακτινογραφία (ΠΑ) - της απεικόνισης των ενασβεστιώσεων που παρουσιάζονται σε περιοχές του παρεγχύματος και του εκφορητικού συστήματος της παρωτίδας, και β) η διερεύνηση της δυνατότητας της διαφορικής διάγνωσης της θέσης των ανωτέρω ενασβεστιώσεων από ανάλογες δομές που απεικονίζονται σαν αμυγδαλόλιθοι στην ανωτέρω απεικονιστική τεχνική (ΠΑ). Η ακριβής θέση όλων των προαναφερθέντων ενασβεστιώσεων προσδιορίστηκε με την χρήση των τρισδιάστατων δεδομένων της κωνικής δέσμης οδοντιατρικής υπολογιστικής τομογραφίας (ΟΥΤ - CBCT). Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιήθηκε σαν τεχνική αναφοράς (gold standard).
Σχεδιασμός μελέτης: Δημιουργήθηκε ένα μοντέλο, βασισμένο σε ανθρώπινο κρανίο μετά από επαναδόμηση τόσο των μυϊκών δομών όσο και των φαρυγγικών τοιχωμάτων σύμφωνα με την ανατομική τους θέση. Ανάλογα αναπλάστηκαν οι μείζονες σιελογόνοι αδένες, καθώς και οι παρίσθμιες αμυγδαλές. Για την προσομοίωση των ενασβεστιώσεων χρησιμοποιήθηκαν ανιχνεύσιμα ακτινοσκιερά υλικά, ποικίλου μεγέθους και σχήματος, τα οποία τοποθετήθηκαν εντός της ―παρωτίδας και των ―αμυγδαλών. Στην συνέχεια, το μοντέλο υποβλήθηκε τόσο σε ΟΥΤ όσο και σε ΠΑ. Η αξιολόγηση των θέσεων απεικόνισης των ακτινοσκιερών υλικών στην ΠΑ προσδιορίστηκε με βάση τα τρισδιάστατα απεικονιστικά δεδομένα που προέκυψαν από την ΟΥΤ. Αποτελέσματα: Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι μετρήσεις και των 4 τομογραφικών ζωνών δεν συμφωνούν με τις αντίστοιχες του οδοντιατρικού υπολογιστικού τομογράφου (ΟΥΤ). Οι μετρήσεις των τομογραφικών ζωνών 1 και 2 παρουσιάζουν μεγάλο βαθμό συμφωνίας μεταξύ τους και είναι οι πλησιέστερες στις πραγματικές. Οι τομογραφικές ζώνες 3 και 4 κρίνονται αναξιόπιστες. Η στατιστική μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε για τη σύγκριση των δύο απεικονιστικών μεθόδων μεταξύ τους ήταν η Bland-Altman. Tα δεδομένα αναλύθηκαν με το στατιστικό πακέτο IBM SPSSv.25 και Med Cal cv.18.9.
Συμπεράσματα: 1. Η παρουσία "ενασβεστιωμένων‘‘ δομών στον έσω πόλο της παρωτίδας δεν απεικονίζεται στην ΠΑ σε καμία από τις τομογραφικές ζώνες (1, 2, 3 και 4) που διερευνήθηκαν. 2. Η θέση των ―ενασβεστιώσεων που απεικονίζονται στον άνω τμήμα του έξω πόλου της παρωτίδας στην ΠΑ στις τομογραφικές ζώνες 1 και 2 συσχετίζεται περισσότερο και κατ΄ απόλυτη τιμή με τις πραγματικές μετρήσεις του ΟΥΤ. Η συνθήκη αυτή ισχύει με την προϋπόθεση οι μετρήσεις αυτές διενεργούνται από το κέντρο της (ΑΡ) μηνοειδούς εντομής. 3. Ανάλογα, οι σχετικές θέσεις των "ενασβεστιώσεων" που απεικονίζονται στο μέσο και κάτω τμήμα του έξω πόλου της παρωτίδας στις τομογραφικές ζώνες 1 και 2 εμφανίζουν ακόμη μεγαλύτερο βαθμό συσχέτισης, κατ΄ απόλυτη τιμή, με τις πραγματικές μετρήσεις του ΟΥΤ. Αυτό ισχύει όταν οι μετρήσεις διενεργούνται από το κέντρο της (ΑΡ) μηνοειδούς εντομής. 4. Η σχετική θέση του ακτινοσκιερού υλικού που απεικονίζεται στην ΠΑ στη διαδρομή του πόρου του Stensen (επικουρικός παρωτιδικός ΣΑ) συσχετίζεται περισσότερο κατ‘ απόλυτο τιμή με τις πραγματικές μετρήσεις του ΟΥΤ στις τομογραφικές ζώνες 1, 2 και 3, όταν οι μετρήσεις διενεργούνται από τη γωνία της κάτω γνάθου. 5. Η σχετική θέση του "αμυγδαλόλιθου" (ενασβεστίωση στο πλάγιο φαρυγγικό τοίχωμα) που απεικονίζεται στην ΠΑ δεν συσχετίζεται ευκρινώς καθώς απέχει πολύ από τις πραγματικές μετρήσεις του ΟΥΤ, ιδιαίτερα στις τομογραφικές ζώνες 3 και 4. 6. Οι καταλληλότερες τομογραφικές ζώνες της απεικόνισης των ενασβεστιώσεων στο σιαλαδενικό σύμπλεγμα της παρωτίδας είναι οι 1 και 2 χωρίς να είναι γνωστή εξαρχής ποια είναι η καταλληλότερη κάθε φορά. 7. Στις μετρήσεις των τομογραφικών ζωνών 3 και 4 της ΠΑ διαπιστώνεται απόκλιση από τις πραγματικές - με αρκετά μεγάλη διαφορά - πιθανόν λόγω της ανατομίας της περιοχής. Ιδιαίτερα οι μετρήσεις της τομογραφικής Ζώνης 4 καθίστανται εντελώς αναξιόπιστες για την εκτίμηση έστω και προσεγγιστικά των πραγματικών τιμών που δίνει η μέθοδος της ΟΥΤ (gold standard).
8. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων μας φαίνονται να συναρτώνται με το γεγονός της επιλογής της καταλληλότερης τομογραφικής ζώνης στην ΠΑ. Σε σχέση πάντα με τα ανατομικά στοιχεία του ασθενούς, καθώς και την σωστή του τοποθέτησή μέσα σ‘ αυτή, γεγονός που προσδιορίζει την ακρίβεια της απεικόνισης της θέσης των ανατομικών δομών της περιοχής ενδιαφέροντος.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ενασβεστιώσεις, Περιοχές απεικόνισης, Σιαλαδενικό σύμπλεγμα παρωτίδας, Πανοραμική ακτινογραφία,Οδοντιατρικός Υπολογιστικός Τομογράφος
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
118
Αριθμός σελίδων:
171
Διερεύνηση της περιοχής απεικόνισης των ενασβεστιώσεων του σιαλαδενικού συμπλέγματος της παρωτίδας με βάση τα ευρήματα της πανοραμικής ακτινογραφίας..pdf (5 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο