Ο ρόλος και η σημασία των εξουδετερωτικών αντισωμάτων στην παθογένεια της ΗΙV λοίμωξης

Διπλωματική Εργασία uoadl:2885950 260 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Εφαρμογές της Βιολογίας στην Ιατρική
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-11-20
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Ψαρράς Νικόλαος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ουρανία Τσιτσιλώνη, Καθηγήτρια, Τμήμα Βιολογίας, Εθνικό και
Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Μαρία Καντζανού, Επίκουρη καθηγήτρια, Τμήμα Ιατρικής, Εθνικό και
Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Διονύσιος Σγούρας, Ερευνητής Α', Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ο ρόλος και η σημασία των εξουδετερωτικών αντισωμάτων στην παθογένεια της ΗΙV λοίμωξης
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ο ρόλος και η σημασία των εξουδετερωτικών αντισωμάτων στην παθογένεια της ΗΙV λοίμωξης
Περίληψη:
Ο ΗΙV απασχολεί την επιστημονική κοινότητα αρκετά χρόνια και ακόμα μετά από πολυάριθμες προσπάθειες δεν έχει εφευρεθεί ένα προστατευτικό εμβόλιο ή μία θεραπεία που θα εξουδετερώνει εξ ολοκλήρου τον ιό στο ανθρώπινο σώμα. Ο ιός εγκαθίσταται μόνιμα στο πυρηνικό γονιδίωμα των κυττάρων. Τα κλινικά συμπτώματα μετά τη μόλυνση ομοιάζουν αυτά της γρίπης και δεν εμφανίζονται σε όλους τους ασθενείς. Οι ΗΙV-1, ΗΙV-2 και οι ομάδες τους πιστεύεται ότι προέκυψαν στην Κεντροδυτική Αφρική από τα στελέχη SIVcpz και SIVsmm, αντίστοιχα. Η διάγνωση του HIV γίνεται μέσω ανίχνευσης αντισωμάτων έναντι του ιού ή μέσω PCR σε δείγματα αίματος για την εντόπιση μοναδικών αλληλουχιών του ιού.
Ο ΗΙV-1 καλύπτεται από φάκελο με ελάχιστα μόρια της πρωτεΐνης Env στη επιφάνειά του. Τα αποκομμένα τμήματα της Env, gp120 και gp41, αποτελούν στόχο των εξουδετερωτικών αντισωμάτων. Η έντονη γλυκοζυλίωση αυτών των τμημάτων εμποδίζει την αναγνώρισή τους από τα αντισώματα. Οι έντονα γλυκοζυλιωμένες περιοχές V1 και V2 της gp120 μειώνουν την ευαισθησία του ιού στα αντισώματα.
Σε αυτή την εργασία πραγματοποιήθηκε φυλογενετική ανάλυση και στατιστική ανάλυση των PNGS διάφορων ρετροϊών για συσχέτιση των PNGS με την παθογένειά τους. Επίσης, έγιναν δοκιμασίες εξουδετέρωσης του Ηxb2 από αντισώματα ασθενών και συσχέτισή τους με το ιικό φορτίο του κάθε ασθενούς. Η προσπάθεια κατασκευής ενός in house πρωτοκόλλου PCR για την απομόνωση του γονιδίου Env θα βοηθούσε στον εντοπισμό των PNGS μέσω αλληλούχισης των ιών ασθενών και στη συσχέτισή τους με την ικανότητα εξουδετέρωσης των αντισωμάτων του κάθε ασθενούς.
Το υψηλότερο ποσοστό PNGS της πρωτεΐνης Env στον ΗΙV-1 μεταξύ διάφορων ρετροϊών φαίνεται πως δεν αποτελεί παράγοντα της υψηλής παθογένειας του ΗΙV-1. Υπήρξε συσχετισμός της ικανότητας εξουδετέρωσης των αντισωμάτων με το υψηλό ιικό φορτίο. Για την απόκτηση συμπερασμάτων της σχέσης μεταξύ του ποσοστού PNGS και της αποτελεσματικότητας των αντισωμάτων χρειάζονται περισσότερα δεδομένα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Αντισώματα, Γλυκοζυλίωση, Φυλογένεση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
170
Αριθμός σελίδων:
146
NikosPsarras_MSc_2019.pdf (4 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο