Χαμηλού κόστους εξατομικευμένη κρανιοπλαστική με κατασκευή εμφυτεύματος ακρυλικού τσιμέντου (PMMA) από πρόπλασμα 3D εκτύπωσης

Διπλωματική Εργασία uoadl:2886067 288 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Εφαρμοσμένη Νευροανατομία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-11-21
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Παπαφράγκος Δημήτριος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μαρία Πιάγκου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Ιατρικής, ΕΚΠΑ
Γεώργιος Στράντζαλης, Καθηγητής, Τμήμα Ιατρικής, ΕΚΠΑ
Κωνσταντίνος Φουντάς, Καθηγητής, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Πρωτότυπος Τίτλος:
Χαμηλού κόστους εξατομικευμένη κρανιοπλαστική με κατασκευή εμφυτεύματος ακρυλικού τσιμέντου (PMMA) από πρόπλασμα 3D εκτύπωσης
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Χαμηλού κόστους εξατομικευμένη κρανιοπλαστική με κατασκευή εμφυτεύματος ακρυλικού τσιμέντου (PMMA) από πρόπλασμα 3D εκτύπωσης
Περίληψη:
Εισαγωγή: Κρανιοπλαστική είναι η χειρουργική επέμβαση για την πλαστική αποκατάσταση των διαφόρων κρανιακών ελλειμμάτων. Τα προκατασκευασμένα, ειδικά για τον ασθενή εμφυτεύματα (PEEK, HA), ταιριάζουν απόλυτα στην περιοχή του ελλείμματος αλλά είναι ιδιαίτερα ακριβά. Το ακρυλικό τσιμέντο (PMMA) αποτελέι μια εναλλακτική λύση, ωστόσο η διάπλαση του με το χέρι είναι δύσκολη και μπορεί να οδηγήσει σε μη ικανοποιητικά αποτελέσματα.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η περιγραφή μίας νέας μεθόδου εξατομικευμένης κρανιοπλαστικής, η οποία βασίζεται στην παρασκευή χαμηλού κόστους εμφυτεύματος από ακρυλικό τσιμέντο (PMMA) χρησιμοποιώντας σαν καλούπι πρόπλασμα 3D εκτύπωσης.
Υλικο Και Μεθοδος: Μεταξύ Νοεμβρίου 2017 και Ιανουαρίου 2019, 15 ασθενείς με μεγάλα κρανιακά ελλείμματα υποβλήθηκαν σε εξατομικευμένη κρανιοπλαστική με την μέθοδο κατασκευής εκμαγείου από πρόπλασμα 3D εκτύπωσης στην κλινική μας. Τρισδιάστατες εικόνες του κρανίου ελήφθησαν από προεγχειρητικές αξονικές τομογραφίες πάχους 1mm. Η εικόνα του εμφυτεύματος δημιουργήθηκε με τεχνική κατοπτρισμού χρησιμοποιώντας την υγιή πλευρά του κρανίου. Οι εικόνες στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν για να παράγουν για κάθε ασθενή ένα καλούπι της εξωτερικής επιφάνειας του κρανιακού ελλείμματος χρησιμοποιώντας έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή. Κάθε καλούπι τοποθετήθηκε σε αποστειρωμένο σάκο και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε για την δημιουργία ένός εμφυτεύματος από PMMA. Ακολουθεί ανάλυση του αισθητικού αποτελέσματος, του κόστους και των μετεγχειρητικών επιπλοκών.
Αποτελέσματα: Το αισθητικό αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό σε όλους σχεδόν τους ασθενείς (93,3%), ενώ ταυτόχρονα το κόστος ανά ιατρική διαδικασία μειώθηκε δραστικά κατά 10 φορές συγκριτικά με άλλα προκατασκευασμένα εμφυτεύματα κρανιοπλαστικής. Ένας ασθενής ανέπτυξε επισκληρίδιο αιμάτωμα μετεγχειρητικά, ενώ ένας άλλος χρειάστηκε επανεπέμβαση λογώ μετατόπισης του εμφυτεύματος.
Συμπέρασματα: Η εξατομικευμένη κρανιοπλαστική με κατασκευή εμφυτεύματος από ακρυλικό τσιμέντο (PMMA), μπορεί εναλλακτικά να αποτελέσει μία ασφαλή και οικονομική μέθοδο επιτρέποντας την αποκατάσταση των διαφόρων κρανιακών ελλειμμάτων με εξαιρετική ακρίβεια και άριστο αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
3D εκτύπωση, PMMA, Κρανιοπλαστική, Καλούπι
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
54
Αριθμός σελίδων:
109
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ.pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.