Αναπνευστική αποκατάσταση στις διάμεσες πνευμονοπάθειες

Διπλωματική Εργασία uoadl:2886097 206 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Καρδιοπνευμονική Αποκατάσταση και Αποκατάσταση Πασχόντων ΜΕΘ
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-11-21
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Αυγερινού Ιωάννα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Νικόλαος Κουλούρης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπων
Πέτρος Μπακάκος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Νικολέττα Ροβίνα, Επίκουρη Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Αναπνευστική αποκατάσταση στις διάμεσες πνευμονοπάθειες
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Αναπνευστική αποκατάσταση στις διάμεσες πνευμονοπάθειες
Περίληψη:
Η διάμεση πνευμονοπάθεια είναι μια ετερογενή ομάδα πάνω από 300 διαφορετικών χρόνιων παθήσεων που επηρεάζουν πρωτίστως και σε ποικίλους βαθμούς ανεπανόρθωτα το πνευμονικό παρέγχυμα και των οποίων η πρόγνωση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την αιτιολογία και τον τύπο τους.

Η επιδημιολογικά διάμεση πνευμονοπάθεια διαιρείται σε ασθένεια γνωστής αιτιολογίας και σε ασθένεια άγνωστης αιτιολογίας (ιδιοπαθής), με πιο συνηθισμένη κατηγορία την τελευταία. Ανεξάρτητα από την κατηγορία, η ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση και η σαρκοείδωση αντιπροσωπεύουν μαζί περισσότερο από το 50% όλων των περιπτώσεων διάμεσης πνευμονικής νόσου.

Παθολογικές, διάμεσες πνευμονοπάθειες χαρακτηρίζονται από εμπλοκή του πνευμονικού παρεγχύματος με ποικίλες ποσότητες φλεγμονής και ίνωσης που οδηγούν σε περιοριστικό αναπνευστικό σύνδρομο και εξασθενημένη ανταλλαγή αερίων.
Κλινικά, οι διάμεσες πνευμονοπάθειες χαρακτηρίζονται από δύσπνοια και μειωμένες ικανότητες άσκησης, οι οποίες οδηγούν σε ασθενείς που αναπτύσσουν αναπηρίες και διαταραχές στην ποιότητα ζωής τους που σχετίζεται με την υγεία.

Η θεραπεία είναι συχνά περιορισμένη, χωρίς αποδεδειγμένη επίδραση στην επιβίωση και σε σχέση με την ποιότητα ζωής και σχετίζεται με σημαντικές παρενέργειες.

Η πνευμονική αποκατάσταση έχει οριστεί ως μια «διεπιστημονική και ολοκληρωμένη παρέμβαση για ασθενείς με χρόνια αναπνευστική νόσο», οι οποίες είναι συμπτωματικές και συχνά έχουν μειωμένες καθημερινές δραστηριότητες.

Τα ολοκληρωμένα προγράμματα πνευμονικής αποκατάστασης περιλαμβάνουν όχι μόνο την άσκηση με αερόβια περιποίηση, τη δύναμη και αντοχή και την αναπνευστική θεραπεία, αλλά και εκπαιδευτικές διαλέξεις, διατροφικές παρεμβάσεις, τεχνικές τροποποίησης συμπεριφοράς για τη βελτίωση της αυτοδιαχείρισης και της φυσιολογικής υποστήριξης.

Στόχος αυτής της συνέντευξης είναι να καθοριστεί εάν η πνευμονική αποκατάσταση σε ασθενείς με διάμεση πνευμονοπάθεια έχει ευεργετικά αποτελέσματα στα συμπτώματα της ικανότητας άσκησης, στην ποιότητα ζωής και στην επιβίωση σε σύγκριση με την αποκατάσταση των πνευμόνων σε ασθενείς με διάμεση πνευμονοπάθεια, για την αξιολόγηση της ασφάλειας της πνευμονικής αποκατάστασης ασθενείς με διάμεση πνευμονική νόσο.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Αναπνευστική αποκατάσταση, Διάμεσες πνευμονοπάθειες, Πνευμονική αποκατάσταση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
63
Αριθμός σελίδων:
56
Ioanna Avgerinou Master.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο