Ταυτοσημίες Θεωρίας Μετασχηματισμού & Λογικοθυμικής Θεωρίας. Ενίσχυση Λογικοθυμικής Θεραπείας μέσω της Αισθητικής Εμπειρίας.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2886141 277 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Εφαρμοσμένη Παιδαγωγική: Εκπαίδευση Ενηλίκων - Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση - Δια βίου Μάθηση
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-11-21
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Ιατρού Σωτηρία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Θωμάς Μπαμπάλης, Κοσμήτορας, Σχολή Επιστημών της Αγωγής, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ταυτοσημίες Θεωρίας Μετασχηματισμού & Λογικοθυμικής Θεωρίας. Ενίσχυση Λογικοθυμικής Θεραπείας μέσω της Αισθητικής Εμπειρίας.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ταυτοσημίες Θεωρίας Μετασχηματισμού & Λογικοθυμικής Θεωρίας. Ενίσχυση Λογικοθυμικής Θεραπείας μέσω της Αισθητικής Εμπειρίας.
Περίληψη:
Η παρούσα ερευνητική προσπάθεια στοχεύει στο να εντοπίσει τις ταυτοσημίες της Θεωρίας του Μετασχηματισμού και της Λογικοθυμικής Θεωρίας. Έναυσμα αυτής της προσπάθειας αποτέλεσε η γνωριμία μου με την Θεωρία αυτή που αφορά στην Εκπαίδευση Ενηλίκων, η οποία κέντρισε σημαντικά την προσοχή μου και ενεργοποίησε έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης και αντίληψης. Μια θεωρία ευρέως διαδεδομένη που αποτέλεσε την πηγή και την βάση ώστε αργότερα πολλοί θεωρητικοί να ασχοληθούν με το Θεωρητικό Πλαίσιο της Μετασχηματίζουσας Μάθησης.
Σκοπός της παρούσης εργασίας είναι η διερεύνηση και σύγκριση, με τρόπο αναλυτικό και ερμηνευτικό, του περιεχομένου της Θεωρίας Μετασχηματισμού και της Λογικοθυμικής Θεωρίας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, προκύπτουν οι επιμέρους στόχοι της σύγκρισης της έννοιας και της πρακτικής του κριτικού στοχασμού και της μετασχηματιστικής δυναμικής του στην λογικοθυμική θεωρία. Αναζητούμε τον κοινό τόπο, τα κοινά σημεία των δύο θεωριών καθώς και τον τρόπο με τον οποίο ο συνδυασμός αυτών μπορεί να βελτιώσει την διεργασία που υπηρετεί η κάθε θεωρία. Επιπλέον στόχος είναι να εντοπίσουμε, με ποιον τρόπο μπορεί να αξιοποιηθεί η μετασχηματίζουσα μέσω της αισθητικής εμπειρίας στη λογικοθυμική θεραπεία, χρησιμοποιώντας ως «παράδειγμα» την διαχείριση του άγχους.
Στην εργασία αυτή διεξήχθη βιβλιογραφική ανασκόπηση της ελληνικής και διεθνούς βιβλιογραφίας και διαδικτυακή έρευνα. Παράλληλα, εξετάστηκαν τα πρωτογενή στοιχεία που συλλέχθηκαν μέσω ερωτηματολογίων, τα οποία χορηγήθηκαν σε ομάδα εκπαιδευομένων του δημοσίου ΙΕΚ Θήβας, η οποία αποτέλεσε το δείγμα της έρευνάς μας στο οποίο εφαρμόστηκε και η ¨παραλλαγμένη¨ Λογικοθυμική θεραπεία μέσω της Τέχνης.
Παρά το γεγονός ότι είναι εξαιρετικά δύσκολη η προσπάθεια να αποδειχθεί η συμβολή τον αποτελεσμάτων στην ήδη υπάρχουσα γνώση, ωστόσο, διαφάνηκε ότι η χρήση της μεθόδου της Αισθητικής Εμπειρίας στο στάδιο D (Dispute) της Λογικοθυμική θεραπείας είχε θετική επίδραση στην μείωση του άγχους, όσων συμμετείχαν στην ερεύνα.
Συμπεραίνουμε ότι υπάρχει στενή συνάφεια των θεωριών Μετασχηματισμού και της Λογικοθυμικής, οι οποίες παρά το ότι απευθύνονται σε διαφορετικούς κλάδους (Εκπαίδευση Ενηλίκων η πρώτη και Ψυχολογία η δεύτερη), ωστόσο, υπάρχουν σημαντικά σημεία τομής και η περαιτέρω διερεύνηση και ¨πρακτική συμπλοκή¨ τους κρίνεται εξαιρετικά χρήσιμη, καθώς θα προσθέσει στην καθεμία ισχυρά εναύσματα και εφόδια, ώστε να είναι πιο αποτελεσματικές.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Φιλοσοφία- Ψυχολογία
Λέξεις-κλειδιά:
Μετασχηματισμός, Μετασχηματίζουσα μάθηση, αισθητική εμπειρία, λογικοθυμική θεωρία, κριτικός στοχασμός, παράλογες πεποιθήσεις, νοητική συνήθεια, γνωστική αναδόμηση, αμφισβήτηση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
60
Αριθμός σελίδων:
96
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Ταυτοσημίες Θεωρίας Μετασχηματίζουσα & Λογικοθυμικής Θεωρίας - Ιατρού.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.