Modulators of alpha-synuclein-mediated neurodegeneration: Evaluation of an in vitro stress modality on alpha-synuclein transcriptional regulation, expression, accumulation, and aggregation in cultured primary hippocampal neurons derived from wild-type and humanized alpha-synuclein rats.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2886278 301 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Νευροεπιστήμες
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-11-25
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Βρεττού Σοφία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Λεωνίδας Στεφανής, MD, PhD, Καθηγητής Νευρολογίας και Νευροβιολογίας Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών και Συνεργαζόμενος Ερευνητής στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.
Αλεξία Πολυσίδη, PhD, Διδάκτωρ Φαρμακολογίας, Επιστημονική Συνεργάτης, Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Modulators of alpha-synuclein-mediated neurodegeneration: Evaluation of an in vitro stress modality on alpha-synuclein transcriptional regulation, expression, accumulation, and aggregation in cultured primary hippocampal neurons derived from wild-type and humanized alpha-synuclein rats.
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Τροποποιητές του διαμεσολαβούμενου από την άλφα-συνουκλεΐνη νευροεκφυλισμού: Αξιολόγηση μιας in vitro μεθόδου καταπόνησης στη μεταγραφική ρύθμιση, έκφραση, συσσώρευση και συσσωμάτωση της άλφα-συνουκλεΐνης σε καλλιεργημένους πρωτογενείς νευρώνες του ιπποκάμπου προερχόμενους από αρουραίους άγριου-τύπου και εξανθρωπισμένους α-συνουκλεϊνικούς αρουραίους.
Περίληψη:
Το χρόνιο άγχος έχει προταθεί ως ένας από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες που προκαλούν τη νόσο του Πάρκινσον. Η υπερέκφραση αλφα-συνουκλεΐνης συνδέεται γενετικά με τη νόσο του Πάρκινσον αλλά και παθολογικά καθώς τοξικές μορφές της πρωτεΐνης και τα συσσωματώματα της είναι παρόντα σε εγκεφάλους ασθενών μετά θάνατον. Εδώ, δείχνουμε ότι το συνθετικό γλυκοκορτικοειδές, η δεξαμεθαζόνη, έχει επιπτώσεις στη μεταγραφή, την έκφραση και την έκκριση της α-συνουκλεΐνης σε άγριου τύπου και σε προερχόμενες από διαγονιδιακούς αρουραίους που υπερεκφράζουν την ανθρώπινη άλφα-συνουκλεΐνη διαγονιδιακές πρωτογενείς νευρωνικές καλλιέργειες ιπποκάμπου και φλοιού. Η θεραπεία με δεξαμεθαζόνη αυηάνει τα επίπεδα mRNA του SNCA (γονιδίου της αλφα-συνουκλείνης) αρουραίου και ανθρώπου τόσο σε ιπποκάμπου όσο και σε φλοιού πρωτογενείς νευρωνικέ καλλιέργειες. Αυτή η ρύθμιση που καθοδηγείται από τη δεξαμεθαζόνη μεταφράζεται σε υπερέκφραση αλφα-συνουκλεϊνης και υψηλότερα επίπεδα φωσφορυλιωμένης (pSER-129) άλφα-συνουκλεΐνης κυρίως σε πρωτογενείς νευρωνικές καλλιέργειες ιπποκάμπου. Υπάρχει απουσία εξαρτώμενης από τη δεξαμεθαζόνη έκκριση α-συνουκλεϊνης τόσο σε πρωτογενή θρεπτικά μέσα καλλιέργειας ιπποκάμπου όσο και στα μέσα καλλιέργειας φλοιού. Σε διαγονιδιακές συνθήκες καλλιέργειας, τα επίπεδα πρωτεΐνης της εκκρινόμενης α-συνουκλεϊνης στο θρεπτικό μέσο καλλιέργειας είναι υψηλότερα, ακόμη και απουσία δεξαμεθαζόνης, σε σύγκριση με τα μέσα καλλιέργειας των αγρίου τύπου νευρωνικών καλλιεργειών τόσο στον ιππόκαμπο όσο και στον φλοιό.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
στρες, αλφα-συνουκλεϊνη, ασθένεια του Πάρκινσον, μεταγραφική ρύθμιση, πρωτογενείς καλλιέργειες νευρώνων του ιπποκάμπου
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
78
Αριθμός σελίδων:
38
Βρεττού Σοφία, Διπλωματική.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο