Επίδραση φαρμακευτικών παρεμβάσεων στην ομοιοστασία κυττάρων του μεσοσπονδύλιου δίσκου

Διπλωματική Εργασία uoadl:2886289 249 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Εφαρμογές της Βιολογίας στην Ιατρική
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-11-25
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Πατεράκη Ευαγγελία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ιωάννης Τρουγκάκος, Καθηγητής Βιολογίας Ζωικού Κυττάρου & Ηλεκτρονικής Μικροσκοπίας, Τμήμα Βιολογίας, ΕΚΠΑ
Δημήτρης Κλέτσας, Α΄Ερευνητής, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος
Μαριάννα Αντωνέλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Βιολογίας Ζωικού Κυττάρου, Τμήμα Βιολογίας, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Επίδραση φαρμακευτικών παρεμβάσεων στην ομοιοστασία κυττάρων του μεσοσπονδύλιου δίσκου
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Επίδραση φαρμακευτικών παρεμβάσεων στην ομοιοστασία κυττάρων του μεσοσπονδύλιου δίσκου
Περίληψη:
Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι βρίσκονται μεταξύ των σπονδυλικών σωμάτων, συνδέοντας τα μεταξύ τους. Αποτελούνται από το εσωτερικό προς το εξωτερικό από τον πηκτοειδή πυρήνα και τον ινώδη δακτύλιο και περιβάλλονται από τις τελικές χόνδρινες πλάκες. Τα συστατικά της εξωκυττάριας μήτρας του ιστού βρίσκονται σε μια δυναμική ισορροπία, δηλαδή συνεχώς συντίθενται και αποικοδομούνται. Ένα ιδιαίτερα σημαντικό χαρακτηριστικό των μεσοσπονδύλιων δίσκων αποτελεί η μειωμένη τους αγγείωση, για τον λόγο αυτό τόσο η μεταφορά θρεπτικών συστατικών προς το κέντρο του ιστού όσο και απομάκρυνση των άχρηστων παραπροϊόντων του μεταβολισμού του είναι δύσκολη και πραγματοποιείται μέσω διάχυσης. Η δυσκολία απομάκρυνσης των άχρηστων προϊόντων του μεταβολισμού, από τον ιστό, μπορεί να προκαλέσει τη συσσώρευση τους και να οδηγήσει στη διατάραξη της ομοιοστασίας και στην εκφύλιση του μεσοσπονδύλιου δίσκου.
Πλήθος χημειοθεραπευτικών ενώσεων χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση πολλών μορφών νεοπλασιών, προκαλώντας την αναστολή του πολλαπλασιασμού των καρκινικών κυττάρων ή/και τον θάνατο τους. Παρόλα αυτά, η δράση των χημειοθεραπευτικών ενώσεων στα κύτταρα του μεσοσπονδύλιου δίσκου δεν έχει μελετηθεί επαρκώς. Για το σκοπό αυτό, έγινε μελέτη της επίδρασης τριών κυτταροτοξικών ενώσεων (δοξορουβικίνης, σισπλατίνης και ζολεδρονικού οξέος) πάνω σε βόεια κύτταρα πηκτοειδούς πυρήνα μεσοσπονδύλιου δίσκου.
Κατά τα συγκεκριμένα πειράματα, παρατηρήσαμε ότι και οι τρεις χημειοθεραπευτικές ενώσεις εμφανίζουν μια δοσο-εξαρτώμενη κυτταροτοξική δράση έναντι των κυττάρων πηκτοειδούς πυρήνα, όπως προσδιορίστηκε τόσο από τη μείωση της βιωσιμότητας των κυττάρων μέσω της μεθόδου MTT όσο και από την καταμέτρηση του αριθμού των ζωντανών κυττάρων, ενώ παράλληλα προκαλούν αύξηση των ενδοκυτταρικών επιπέδων των ενεργών μορφών οξυγόνου. Ειδικότερα, η επώαση των κυττάρων πηκτοειδούς πυρήνα με ζολεδρονικό οξύ δεν προκαλεί βλάβη στο DNA των κυττάρων, καθώς κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες δεν παρατηρήθηκε τόσο φωσφορυλίωση της ιστόνης H2A.X όσο και της πρωτεΐνης p53 αλλά και αύξηση των επιπέδων έκφρασης της πρωτεΐνης p21. Επιπλέον, μετά από παρατήρηση της μορφολογίας των πυρήνων των κυττάρων αλλά και από τον έλεγχο της ενεργοποιημένης μορφής της κασπάσης-3 σε πρωτεϊνικό επίπεδο, παρατηρήσαμε ότι η επώαση των κυττάρων με ζολεδρονικό οξύ, κάτω από τις συγκεκριμένες πειραματικές συνθήκες, δεν προκαλεί απόπτωση. Επιπλέον, παρατηρήσαμε ότι το ζολεδρονικό οξύ σε συγκέντρωση ίση με αυτήν που ανευρίσκεται στον ορρό των ασθενών προκαλεί τη μείωση της έκφρασης, σε επιπεδο mRNA, του κολλαγόνου τύπου ΙΙ, ενός από τα κύρια συστατικά της εξωκυττάριας μήτρας του πηκτοειδούς πυρήνα. Ταυτόχρονα, προκαλεί τόσο αύξηση της έκφρασης καταβολικών ενζύμων, όπως η MMP-13 και η ADAMTS-5 όσο και προ-φλεγμονωδών παραγόντων όπως η IL-1β, μορίων που ενέχονται στην αποικοδόμηση της εξωκυττάριας μήτρας του πηκτοειδούς πυρήνα του μεσοσπονδύλιου δίσκου.
Συνολικά, τα παραπάνω στοιχεία υποδηλώνουν ότι η έκθεση των κυττάρων πηκτοειδούς πυρήνα του μεσοσπονδύλιου δίσκου σε χημειοθεραπευτικές ενώσεις προκαλεί την αύξηση της έκφρασης παραγόντων που αποικοδομούν την εξωκυττάρια μήτρα του δίσκου διαταράσσοντας με αυτόν τον τρόπο την ομοιοστασία του ιστού και οδηγώντας στην εκφύλιση του.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Μεσοσπονδύλιος δίσκος, Πηκτοειδής πυρήνας, Χημειοθεραπεία, Εκφύλιση του μεσοσπονδύλιου δίσκου, Ζολεδρονικό οξύ
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
206
Αριθμός σελίδων:
130
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Διορθωμένη εργασία.pdf
3 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.