Συστημική ψυχοθεραπεία και βία: στάσεις συστημικών ψυχοθεραπευτών σχετικά με την ενδοοικογενειακή βία

Διπλωματική Εργασία uoadl:2886551 442 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ψυχιατροδικαστική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-11-29
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Καλαντζή Λαμπρινή
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ρωσσέτος Γουρνέλλης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπων
Αθανάσιος Δουζένης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ιωάννης Μιχόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Συστημική ψυχοθεραπεία και βία: στάσεις συστημικών ψυχοθεραπευτών σχετικά με την ενδοοικογενειακή βία
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Συστημική ψυχοθεραπεία και βία: στάσεις συστημικών ψυχοθεραπευτών σχετικά με την ενδοοικογενειακή βία
Περίληψη:
Εισαγωγή. Η παρούσα μελέτη παρουσιάζει δεδομένα από μία ποιοτική έρευνα που πραγματοποιήθηκε το διάστημα από τον Μάρτιο 2019 έως τον Οκτώβριο 2019 και αφορά τις αντιλήψεις και στάσεις συστημικών ψυχοθεραπευτών σχετικά με το ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας, το οποίο αν και ασκεί έντονο προβληματισμό, ωστόσο δεν έχει διερευνηθεί ιδιαίτερα διεθνώς και καθόλου στην Ελλάδα.
Σκοπός της μελέτης είναι να διερευνήσει τις γνώσεις, στάσεις και πεποιθήσεις ψυχοθεραπευτών, οι οποίοι έχουν πραγματοποιήσει την εκπαίδευση τους στη συστημική προσέγγιση, ως προς την αντιμετώπιση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας.
Μέθοδος. Χορηγήθηκε ερωτηματολόγιο με ανοικτές ερωτήσεις οι οποίες στη συνέχεια αναλύονται με βάση την ποιοτική μεθοδολογία, και συγκεκριμένα με τη μέθοδο της ανάλυσης περιεχομένου.
Αποτελέσματα. Οι συμμετέχοντες θεραπευτές θεωρούν ότι το οικογενειακό σύστημα καταλήγει να νοσεί όταν εγκαθίστανται παθολογικοί μηχανισμοί επικοινωνίας εντός του.Υποστηρίζουν πως το κάθε μέλος επηρεάζει το άλλο μέσω της συμπεριφοράς του, επομένως εγκαθιδρύεται η κυκλική αιτιότητα στις σχέσεις και αλληλεπιδράσεις στην οικογένεια. Επιπλέον, αξιολογούνται ως πολύ σημαντικά στοιχεία η επαρκής θεωρητική κατάρτιση, η εμπειρία αλλά και η δικτύωση με συναδέλφους και εποπτεία από πιο έμπειρους θεραπευτές, προκειμένου να επιφέρει θετικά αποτελέσματα η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ιδιαίτερα σε περιστατικά όπου υπάρχει βία. Τέλος, καθιστούν εμφανές πως ένας θεραπευτής οφείλει να αναγνωρίζει και να αναδεικνύει τα θετικά στοιχεία στη δομή, τη λειτουργία και την επικοινωνία μιας οικογένειας σε θεραπεία, με στόχο την επανοικοδόμηση της λειτουργικότητάς της.
Συζήτηση. Η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί σοβαρό και δυσεπίλυτο ζήτημα για τους οικογενειακούς θεραπευτές στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Επιπρόσθετα, δημιουργεί σημαντικά επιστημολογικά θέματα στους συστημικούς ψυχοθεραπευτές, οι οποίοι έχουν εκπαιδευτεί να νοηματοδοτούν την ανθρώπινη συμπεριφορά μέσα στο πλαίσιο των ανθρώπινων αλληλεπιδράσεων, και όχι μόνο σε ενδογενή στοιχεία της προσωπικότητας του ατόμου. Η εργασία αναδεικνύει την αναγκαιότητα συνεργασίας των υπηρεσιών για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας και την ανάγκη εποπτείας των θεραπευτών.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Συστημική ψυχοθεραπεία και βία, Στάσεις συστημικών ψυχοθεραπευτών και ενδοοικογενειακή βία
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
35
Αριθμός σελίδων:
64
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Kalantzi Lamprini MSc.pdf
970 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.