Ψυχολογικές διαταραχές νοσηλευτικού προσωπικού κατά και μετά την αντιμετώπιση ανακοπής καρδιάς

Διπλωματική Εργασία uoadl:2886591 268 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-12-05
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Ραυτοπούλου Λαμπρινή
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ανδρέας Κυρώζης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπων
Θεόδωρος Ξάνθος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Ευαγγελία Κουσκούνη, Ομότιμη Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ψυχολογικές διαταραχές νοσηλευτικού προσωπικού κατά και μετά την αντιμετώπιση ανακοπής καρδιάς
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ψυχολογικές διαταραχές νοσηλευτικού προσωπικού κατά και μετά την αντιμετώπιση ανακοπής καρδιάς
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η ενδονοσοκομειακή καρδιακή ανακοπή αποτελεί την κυριότερη αιτία αιφνίδιου θανάτου και ενδονοσοκομειακής θνησιμότητας. Θεωρείται επείγουσα ιατρική κατάσταση, της οποίας η αντιμετώπιση μέσω εφαρμογής Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης (ΚΑΑ) είναι ζωτικής σημασίας και αποτελεί ένα ιδιάζων στρεσογόνο παράγοντα για το νοσηλευτικό προσωπικό που ενδεχομένως οδηγεί στην εμφάνιση ψυχικών διαταραχών.
Σκοπός: Ο σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν η διερεύνηση της επίπτωσης Μετατραυματικής Αγχώδους Διαταραχής (PTSD) μεταξύ νοσηλευτικού προσωπικού κατά και μετά την αντιμετώπιση καρδιακής ανακοπής.
Υλικό-Μέθοδος: Το δείγμα της μελέτης αποτέλεσαν 100 νοσηλευτές ενός Γενικού Νοσοκομείου της Αττικής. Για τη συλλογή των δεδομένων χρησιμοποιήθηκε μια φόρμα καταγραφής των δημογραφικών και επαγγελματικών χαρακτηριστικών του δείγματος και ένα ερωτηματολόγιο για την καταγραφή των γνώσεων και των εμπειριών των συμμετεχόντων στην ΚΑΑ. Για τη διερεύνηση της επίπτωσης PTSD χρησιμοποιήθηκε η κλίμακα Impact Event Scale-Revised (IES-R).
Αποτελέσματα: Η μέση βαθμολογία της IES-R ανήλθε στο 22,0±18,0. Το 13% των συμμετεχόντων εμφάνισε ήπιο PTSD, το 5% μέτριο ενώ το 24% σοβαρό. Υψηλή βαθμολογία βρέθηκε για τις διαστάσεις Αποφυγή 1,11±0,95 και Υπερδιέγερση 1,01±0,82. Η εργασία στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), τα λιγότερα έτη προϋπηρεσίας η απουσία πρωτοκόλλων και κατευθυντήριων οδηγιών καθώς και η έλλειψη αυτοπεποίθησης για τις γνώσεις περί ΚΑΑ συσχετίσθηκαν με αυξημένη βαθμολογία τόσο στη συνολική βαθμολογία IES-R όσο και στις τρεις διαστάσεις της. Τα κυριότερα σωματικά συμπτώματα κατά την εφαρμογή ΚΑΑ ήταν ο τρόμος χεριών και η ταχυκαρδία. Ως προστατευτικοί παράγοντες έναντι της εμφάνισης PTSD βρέθηκαν η καλή επικοινωνία με τον ιατρό και τα περισσότερα έτη προϋπηρεσίας.
Συμπεράσματα: Τα συμπτώματα του PTSD είναι εμφανή μεταξύ του νοσηλευτικού προσωπικού επί ενδονοσοκομειακής καρδιακής ανακοπής. Τα νοσοκομεία θα πρέπει να δώσουν έμφαση στην εκπαίδευση του προσωπικού καθώς και στην ενδυνάμωσή του έτσι ώστε να αναγνωρισθεί και να αντιμετωπισθεί η διαταραχή μέσω του σχεδιασμού κατάλληλων παρεμβάσεων προάγοντας την ευημερία των επαγγελματιών υγείας και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Καρδιακή ανακοπή, ΚΑΑ, Νοσηλευτικό προσωπικό
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
150
Αριθμός σελίδων:
91
ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο