Από τη μηχανική του Νεύτωνα στη Νευτώνεια μηχανική: Η εξέλιξη της μηχανικής από τις Principia στην κλασική μηχανικήτου 18ου αιώνα.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2886633 279 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Φιλοσοφία των Επιστημών και της Τεχνολογίας
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-12-05
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Κανέλλου Παναγούλα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Θεόδωρος Αραμπατζής, Καθηγητής, Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Από τη μηχανική του Νεύτωνα στη Νευτώνεια μηχανική: Η εξέλιξη της μηχανικής από τις Principia στην κλασική μηχανικήτου 18ου αιώνα.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
''Από τη μηχανική του Νεύτωνα στη Νευτώνεια μηχανική: Η εξέλιξη της μηχανικής από τις Αρχές στην κλασική μηχανική του 18ου αιώνα''
Περίληψη:
Σκοπός της διπλωματικής εργασίας είναι να παρουσιάσει την εξέλιξη της μηχανικής από τις Principia στην κλασική μηχανική που διαμορφώθηκε κατά το 18 αιώνα. Τϊθεται το ερώτημα πώς έγινε η ''μετάφραση'' από τη γεωμετρική δομή των Principia στην αναλυτική μηχανική του 18ου αιώνα. Ερευνώνται τα πρόσωπα, το πλαίσιο και οι συνθήκες μέσα στις οποίες γίνεται σταδιακά αυτή η μετάβαση ήδη από τα τέλη του δέκατου έβδομου αιώνα.
Το πρώτο κεφάλαιο αποτελεί μια σύντομη επισκόπηση της πραγματείας. Στις Principia περιέχεται η πρώτη συστηματική διατύπωση των τριών θεμελιωδών φυσικών νόμων που διέπουν τις κίνησεις όλων των σωμάτων. Παρουσιάζεται η μηχανική του Νεύτωνα που σε συνδυασμό με τον νόμο της παγκόσμιας βαρύτητας (που διατύπωσε συγχρόνως ο ίδιος) δίνει μια θεμελιακή εξήγηση για την κίνηση των ουράνιων σωμάτων. Επιπλέον επεξηγούνται οι έννοιες του «απόλυτου χρόνου» και του «απόλυτου χώρου» στις οποίες θεμελιώνεται η πραγματεία.
Στο δεύτερο κεφάλαιο εξετάζεται η πρόσληψη των Principia στη Γαλλία του 17ου αιώνα ˙το έργο αρχικά θεωρήθηκε ως μια λαμπρή πραγματεία στη μηχανική αλλά όχι ως έργο φυσικής φιλοσοφίας. Επιπλέον παρουσιάζεται η περίφημη διαμάχη μεταξύ του Νεύτωνα και του Leibniz σχετικά με τον λογισμό. Μετά τη δημοσίευση των Principia η κοινότητα χωρίστηκε σε δύο ομάδες: εκείνους που χρησιμοποιούσαν το συμβολισμό και τους αλγόριθμους του Leibniz και εκείνους που χρησιμοποιούσαν το συμβολισμό και τις υπολογιστικές αρχές των Principia. Η αναλυτική μηχανική είναι το απόσταγμα της ιστορικής σύγκλισης πολλών μαθηματικών και λόγιων στη Γαλλία κατά τις δεκαετίες γύρω στο 1700.
Στο τρίτο κεφάλαιο αποτυπώνεται η μηχανική του 18ο αιώνα καθώς σταδιακά αποχωρίζεται η ανάλυση τη γεωμετρία. Κύριοι αντιπρόσωποι των αναλυτικών μαθηματικών υπήρξαν οι Leonard Euler και Joseph Luis Lagrange˙μαζί κυριάρχησαν στο θέμα από το 1740 ως τις αρχές του επόμενου αιώνας. Η έννοια της συνάρτησης ως αναλυτικής έκφρασης βρίσκεται σε κεντρική θέση. Αξιοσημείωτες αρχές, όπως της vis viva και η αρχή της ελάχιστης δράσης, αναπτύσσονται υπό μια νέα μορφή κατά το δέκατο όγδοο αιώνα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Νεύτωνας, Αρχές, Μηχανική, Λογισμός, Ανάλυση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
22
Αριθμός σελίδων:
85
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο