Investigating the role of alpha-synuclein in dopamine related behaviors

Διπλωματική Εργασία uoadl:2886901 235 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Μοριακή Βιοϊατρική - Μηχανισμοί Ασθενειών, Μοριακές και Κυτταρικές θεραπείες και Βιοκαινοτομία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-12-05
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Κορωναίου Ευφροσύνη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Λεωνίδας Στεφανής, Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Κωνσταντίνος Βεκρέλλης, Ερευνητής Β', Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών
Αντώνιος Σταματάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Νοσηλευτική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Investigating the role of alpha-synuclein in dopamine related behaviors
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Διερεύνηση του ρόλου της α-συνουκλεΐνης σε συμπεριφορές που σχετίζονται με την ντοπαμίνη
Περίληψη:
Η Νόσος του Πάρκινσον παρόλο που είναι ευρέως γνωστή ως μία ασθένεια που επηρεάζει την κινητικότητα του ασθενούς, διαθέτει πολλά μη κινητικά συμπτώματα. Η Ψύχωση στη Νόσο του Πάρκινσον (PDP) είναι ίσως το πιο απαιτητικό μη κινητικό σύμπτωμα με περίπου 50% συχνότητα, επηρεάζει την πρόγνωση και την εξέλιξη της νόσου και μειώνει δραματικά την ποιότητα ζωής των ασθενών. Η Ψύχωση στη Νόσο Πάρκινσον συχνά θεωρείται μία επιπλοκή της θεραπείας υποκατάστασης ντοπαμίνης που χρησιμοποιείται για να αμβλύνει τα κινητικά συμπτώματα. Παρόλα αυτά υπάρχουν ενδείξεις πως η Ψύχωση στη νόσο του Πάρκινσον μπορεί να προηγείται των κινητικών συμπτωμάτων και να εκδηλώνεται απουσία θεραπείας υποκατάστασης ντοπαμίνης. Επιπλέον δεν υπάρχουν ασφαλείς θεραπευτικές επιλογές και μέρος του προβλήματος είναι πως δεν υπάρχουν εξειδικευμένα ζωικά μοντέλα για να μελετήσουμε την νόσο.
Γι αυτή τη μελέτη χρησιμοποιήσαμε διαγονιδιακούς επίμυες που είχαν ενσωματωμένο στο γονιδίωμα τους το ανθρώπινο γονίδιο για την α-συνουκλεΐνη (AS BAC) οι οποίοι είχαν δημιουργηθεί από τους Nuber et al (2013). Αρχικά εκτιμήσαμε την κινητικότητα τους στη δοκιμασία ανοιχτού πεδίου, την προπαλμική αναστολή, τα επίπεδα ντοπαμίνης σε ραβδωτό σώμα, προμετωπιαίο φλοιό και οσφρητικούς λοβούς με Υγρή Χρωματογραφία Υψηλής Απόδοδης (HPLC) με ηλεκτροχημικό ανιχνευτή και δείκτες ντοπαμινεργικής δραστιριότητας με τύπωμα κατά Western. Η οριζόντια κινητικότητα εκτιμήθηκε μετά από τους ακόλουθους φαρμακολογικούς χειρισμούς: Αλοπεριδόλη - τυπικό αντιψυχωσικό, Κλοζαπίνη – άτυπο αντιψυχωσικό, Πιμαβανσερίνη – Άτυπο αντιψυχωσικό εγκεκριμένο για την PDP, Δεξτροαμφεταμίνη – Διεγερτικό του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, SCH 23390 – Ανταγωνιστής D1 ντοπαμινεργικών υποδοχέων, Ροπινιρόλη – Αγωνιστής D2 Ντοπαμινεργικών υποδοχέων.
Αποδεικνύουμε ότι εν συγκρίσει με τα ζώα αγρίου τύπου, οι διαγονιδιακοί επίμυες εμφανίζουν αυξημένα επίπεδα ντοπαμίνης στο ραβδωτό σώμα, υπερκινητικότητα από την ηλικία των τριών μηνών, και έλλειμα προπαλμικής αναστολής από τους 12 μήνες. Ο υπερκινητικός φαινότυπος τους αναστρέφεται με τη χορήγηση αλοπεριδόλης, κλοζαπίνης και SCH-23390. Επιπλέον αυτός ο υπερκινητικός φαινότυπος εντείνεται με τη χορήγηση ροπινιρόλης και δεξτροαμφεταμίνης. Αναφορικά με την πιμαβανσερίνη τα ζώα εμφάνισαν ευρύ φάσμα ανταπόκρισης και δεν ήταν δυνατό να εξαχθεί κάποιο οριστικό συμπέρασμα. Τα δεδομένα από το τύπωμα κατά Western δείχνουν παρόμοια επίπεδα συγκεντρώσεων δύο πρωτεϊνών που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην συγκέντρωση της ντοπαμίνης στη σύναψη, του Μεταφορέα της Ντοπαμίνης (DAT) και του Κυστιδιακού Μεταφορέα Μονοαμινών (VMAT). Η Ανοσοϊστοχημική ανάλυση δεν υπέδειξε κάποια διαφορά στα επίπεδα του ντοπαμινεργικού υποδοχέα D1 στο ραβδωτό σώμα ανάμεσα στις δύο ομάδες ζώων.
Αυτά τα δεδομένα υποδεικνύουν μία συσχέτιση μεταξύ της υπερέκφρασης της α-συνουκλεΐνης και ενός φαινοτύπου που προσομοιάζει ψύχωση στους διαγονιδιακούς επίμυες. Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως αυτή η κατάσταση μπορεί να έχει αναλογίες με τη νόσο του Πάρκινσον κατά την οποία μπορεί να εκδηλωθεί με μία υπερντοπαμινεργική περίοδο όπως υποστηρίζουν πρόσφατα δεδομένα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Νόσος του Πάρκινσον, Συνουκλεΐνη, Ντοπαμίνη, Συμπεριφορά
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
44
Αριθμός σελίδων:
41
Koronaiou+Thesis+final.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο