Οι ρητοί αριθμοί και η διδασκαλία τους

Διπλωματική Εργασία uoadl:2886925 203 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Διδακτική και Μεθοδολογία των Μαθηματικών
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-12-05
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Πέππας Αναστάσιος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Διονύσιος Λάππας, Καθηγητής Τμήματος Μαθηματικών ΕΚΠΑ
Ευάγγελος Ράπτης, Καθηγητής Τμήματος Μαθηματικών ΕΚΠΑ
Παναγιώτης Σπύρου, πρ, Αναπλ. Καθηγητής Τμήμ. Μαθηματικών ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Οι ρητοί αριθμοί και η διδασκαλία τους
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Οι ρητοί αριθμοί και η διδασκαλία τους
Περίληψη:
Οι διατυπούμενες απόψεις απηχούν τις απόψεις του συγγραφέα. Οι ρητοί αριθμοί αποτελούν ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας αφού χρησιμοποιούνται στην καθημερινότητά μας. Ο άνθρωπος έρχεται σε επαφή με τους ρητούς αριθμούς από τα προσχολικά χρόνια γνωρίζοντας την έννοια της διαμέρισης σε ίσα κομμάτια. Στην προσχολική ηλικία η κατανόηση των ρητών αριθμών γίνεται μέσω της οπτικοποίησης. Το παιδί αντιλαμβάνεται την έννοια του μέρους μόνο αν την ταυτίσει με τον διαχωρισμό ενός πράγματος σε ισόποσα μέρη.
Κατά τα σχολικά χρόνια τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τις διάφορες εκφράσεις των ρητών αριθμών. Οι ρητοί αριθμοί μπορούν να λάβουν τη μορφή δεκαδικών αριθμών, κλασματικών αριθμών ή και ποσοστών. Μαθαίνουν τις δομές τους και πως μπορούν να μεταβούν από τη μία μορφή στην άλλη. Επιπλέον, χρησιμοποιούν αλγεβρικές πράξεις για να επιλύσουν προβλήματα.
Οι ρητοί αριθμοί είναι εξίσου σημαντικοί στη μετέπειτα πορεία ενός ατόμου. Αυτοί εμπεριέχονται σε καθημερινές δραστηριότητες όπως είναι οι αγορές, οι τραπεζικές συναλλαγές κ.α. Επιπρόσθετα οι ρητοί αποτελούν τη βάση πολλών επιστημών. Πρωταρχικά είναι ένα κομμάτι της Άλγεβρας, το οποίο θα πρέπει κανείς να κατανοήσει πλήρως για να μπορέσει να διαχειριστεί ανώτερα μαθηματικά σε μεταγενέστερη φάση. Οι ρητοί χρησιμοποιούνται σχεδόν σε όλες τις θετικές επιστήμες, τη Φυσική, τη Χημεία, τη Βιολογία κ.α., αλλά και στις θεωρητικές επιστήμες μέσω της στατιστικής ανάλυσης.
Στην εργασία αυτή παρουσιάζεται η έννοια των ρητών αριθμών και των ρητών συναρτήσεων καθώς και οι ιδιότητές τους. Αναλύεται ο τρόπος με τον οποίο αφομοιώνονται οι ρητοί από τα προσχολικά μέχρι και τα σχολικά χρόνια και τα προβλήματα που υπάρχουν στη διδασκαλία τους.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
ρητοί αριθμοί, δεκαδικοί αριθμοί, κλάσματα, ακέραιοι αριθμοί, μέρος, όλο
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
109
Αριθμός σελίδων:
91
ΠΕΠΠΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ - ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ - ΟΙ ΡΗΤΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΚΑΙ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥΣ.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο