Συσχέτιση της χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου με μεταβολές στην αρτηριακή πίεση και στην καρδιακή συχνότητα- μεταανάλυση

Διπλωματική Εργασία uoadl:2886999 230 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Επεμβατική Καρδιολογία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-12-06
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Σκοτσιμάρα Γεωργία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Βλαχόπουλος Χαράλαμπος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπων
Τούσουλης Δημήτριος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Κυρίτση Ελένη, Ομότιμη Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΤΕΙ Αθήνας
Πρωτότυπος Τίτλος:
Συσχέτιση της χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου με μεταβολές στην αρτηριακή πίεση και στην καρδιακή συχνότητα- μεταανάλυση
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Συσχέτιση της χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου με μεταβολές στην αρτηριακή πίεση και στην καρδιακή συχνότητα- μεταανάλυση
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου έχει αυξηθεί δραματικά παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια καθώς προωθείται σαν μια ασφαλής εναλλακτική του καπνίσματος. Ωστόσο, ολοένα και περισσότερες μελέτες αμφισβητούν την καρδιαγγειακή του ασφάλεια. Η υπάρχουσα βιβλιογραφία σχετικά με την επίδραση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην αρτηριακή πίεση και την καρδιακή συχνότητα είναι μη καταληκτική.
Σκοπός: Σκοπός της εργασίας αυτής είναι η διερεύνηση της συσχέτισης μεταξύ της χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου και της πρόκλησης αλλαγών στην αρτηριακή πίεση και στην καρδιακή συχνότητα.
Μέθοδος: Διενεργήθηκε ανασκόπηση της υπάρχουσας βιβλιογραφίας από τον Ιανουάριο του 2000 έως τον Νοέμβριο του 2018 αναζητώντας μελέτες που διερευνούσαν την επίδραση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην αρτηριακή πίεση και την καρδιακή συχνότητα. Στη συνέχεια οι μελέτες όπου τα στατιστικά αποτελέσματα ήταν διαθέσιμα εντάχθηκαν στη μετα-ανάλυση για να διερευνηθεί η επίδραση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην αρτηριακή πίεση και την καρδιακή συχνότητα.
Αποτελέσματα: Η μετα-ανάλυση 14 μελετών (N= 441 συμμετέχοντες) κατέδειξε αρνητική επίδραση της χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου οξέως στην καρδιακή συχνότητα (συγκεντρωτική μέση διαφορά (ΜΔ)= 2,27, 95% όρια αξιοπιστίας=1,64 έως 2,89, p < 0,001), τη διαστολική (συγκεντρωτική MΔ=2,01 mmHg, 95% όρια αξιοπιστίας=0,62 έως 3,39, p= 0,004) και την συστολική αρτηριακή πίεση (συγκεντρωτική MΔ = 2,02 mmHg, 95% όρια αξιοπιστίας=0,07 έως 3,97, p=0,042). Ωστόσο, η αντικατάσταση του κλασσικού τσιγάρου από το ηλεκτρονικό μακροπρόθεσμα δρα μειώνοντας την αρτηριακή πίεση (συστολική αρτηριακή πίεση: συγκεντρωτική MΔ= -7,00, 95% όρια αξιοπιστίας= -9,63 έως -4,37, p< 0,001, διαστολική αρτηριακή πίεση: συγκεντρωτική MΔ = -3,65, 95% όρια αξιοπιστίας= -5,71 έως -1,59, p= 0,001).
Συμπεράσματα: Καταδεικνύεται ότι η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου συνοδεύεται από αύξηση της καρδιακής συχνότητας και της αρτηριακής πίεσης οξέως, όμως η αντικατάσταση του κλασσικού τσιγάρου από το ηλεκτρονικό δρα μειώνοντας την αρτηριακή πίεση. Περαιτέρω μελέτες είναι απαραίτητες για να αποσαφηνιστεί η καρδιαγγειακή ασφάλεια του ηλεκτρονικού τσιγάρου.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ηλεκτρονικό τσιγάρο, Αρτηριακή πίεση, Καρδιακή συχνότητα, Καρδιαγγειακό σύστημα
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
105
Αριθμός σελίδων:
76
Georgia Skotsimara Master.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο