Εκτίμηση της κεφαλαλγίας σε ασθενείς με Σχιζοφρένεια

Διπλωματική Εργασία uoadl:2887100 261 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Διασυνδετική Ψυχιατρική και Απαρτιωμένη Φροντίδα Σωματικής και Ψυχικής Υγείας
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-12-10
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Διακουμοπούλου Αναστασία
Κατεβάτη Σωτηρία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ιωάννης Μιχόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπων
Ρωσσέτος Γουρνέλης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Αθανάσιος Δουζένης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Εκτίμηση της κεφαλαλγίας σε ασθενείς με Σχιζοφρένεια
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Εκτίμηση της κεφαλαλγίας σε ασθενείς με Σχιζοφρένεια
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η κεφαλαλγία αποτελεί μία συχνή νοσηρή κατάσταση, η οποία επηρεάζει αισθητά μεγάλο ποσοστό του γενικού πληθυσμού, ενώ παράλληλα αποτελεί πεδίο συνεχούς ερευνητικής μελέτης για τη λήψη περισσότερο σαφών απαντήσεων. Σκοπός της παρούσας ερευνητικής μελέτης ήταν, αφενός η διερεύνηση της συχνότητας εμφάνισης της κεφαλαλγίας σε ασθενείς με διαγνωσμένη σχιζοφρένεια, οι οποίοι τη δεδομένη χρονική στιγμή ήταν κλινικά σταθεροποιημένοι και αφετέρου η σύγκρισή τους με υγιείς μάρτυρες.
Μέθοδος: Στη παρούσα μελέτη συμμετείχαν συνολικά 70 άτομα: 40 ασθενείς με σχιζοφρένεια και 30 υγιείς μάρτυρες. Για τη συλλογή των δεδομένων χρησιμοποιήθηκαν ένα ερωτηματολόγιο κοινωνικο-δημογραφικών δεδομένων, το ερωτηματολόγιο πρωτοπαθούς κεφαλαλγίας το οποίο βασίζεται στα διαγνωστικά κριτήρια της πρώτης έκδοσης της Διεθνούς Ταξινόμησης των Κεφαλαλγιών (Ηeadache Questionnaire, Gasparinatos, 2009) ) και η κλίμακα μέτρησης της έντασης του πόνου (Visual Analog Pain). Επιπλέον, μόνο για την ομάδα των ασθενών χρησιμοποιήθηκε η Κλίμακα Θετικού και Αρνητικού Συνδρόμου (PANSS).
Αποτελέσματα: Από την ανάλυση των δεδομένων προέκυψε ότι, η συχνότητα εμφάνισης κεφαλαλγίας τόσο στους ασθενείς με σχιζοφρένεια όσο και στους μάρτυρες ήταν υψηλή. Παρατηρήθηκε, επίσης, ότι στον πληθυσμό των ασθενών υπήρχε αυξημένο θετικό οικογενειακό ιστορικό κεφαλαλγίας/ημικρανίας έναντι των μαρτύρων. Όσον αφορά στην ένταση της κεφαλαλγίας δεν παρατηρήθηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων. Επιπλέον, δε φάνηκε να σχετίζεται η ηλικία ή το φύλο τόσο με την εμφάνιση κεφαλαλγίας όσο και με τον τύπο της κεφαλαλγίας και στις δύο ομάδες.
Συμπεράσματα: Από την παρούσα μελέτη, δεν προκύπτει χαμηλή συχνότητα κεφαλαλγιών στον πληθυσμό των ασθενών συγκριτικά με τον υγιή ή διαφοροποίηση ως προς την ένταση του πόνου όπως έχει περιγραφεί από ένα μέρος της διεθνούς βιβλιογραφίας. Στατιστικά σημαντικές διαφορές αφορούν στις συνήθειες που πιθανώς να επηρεάζουν την έκλυση κεφαλαλγίας όπως και στην ύπαρξη θετικού οικογενειακού ιστορικού στον πληθυσμό των ασθενών.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Κεφαλαλγία, Σχιζοφρένεια
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
23
Αριθμός σελίδων:
42
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

πτυχιακη pdf.pdf
382 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.