Η Πνευματικότητα - Θρησκευτικότητα σε σχέση με την Κατάθλιψη και το Άγχος σε Ασθενείς με Καρκίνο

Διπλωματική Εργασία uoadl:2887298 340 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Οργάνωση & Διαχείριση ανακουφιστικής & υποστηρικτικής φροντίδας χρονίως πασχόντων
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-12-11
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Σχισμένος Κωνσταντίνος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κουλουλίας Βασίλειος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Μυστακιδου Κυριακή, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ζυγογιάννη Άννα, Επίκουρη Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η Πνευματικότητα - Θρησκευτικότητα σε σχέση με την Κατάθλιψη και το Άγχος σε Ασθενείς με Καρκίνο
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η Πνευματικότητα - Θρησκευτικότητα σε σχέση με την Κατάθλιψη και το Άγχος σε Ασθενείς με Καρκίνο
Περίληψη:
Η θρησκεία και η ιατρική έχουν από τις αρχαίες κοινωνίες μια κοινή πορεία, αναφορικά με την ασθένεια και την αντιμετώπισή της. Η ιδέα της ασθένειας είναι απειλητική για το άτομο και προκαλεί έντονη ανησυχία. Η θρησκευτικότητα, η οποία εκ φύσεως εμπεριέχει έναν αρκετά ευρύ εννοιολογικό προσδιορισμό, έχει αναδειχθεί ερευνητικά ως ισχυρός προστατευτικός παράγοντας αντιμετώπισης αυτής της ανησυχίας.
Σκοπός: Με την παρούσα ερευνητική μελέτη επιχειρήθηκε να διερευνηθεί η σχέση μεταξύ Θρησκευτικότητας – Πνευματικότητας και Άγχους - Κατάθλιψης σε ασθενείς με καρκίνο οι οποίοι τελούν υπό ακτινοθεραπευτική αγωγή, η σχέση των δημογραφικών χαρακτηριστικών τους με τους ανωτέρω παράγοντες, καθώς και η τυχόν μεταβολή του αισθήματος της θρησκευτικότητας – πνευματικότητας καθώς εξελίσσεται η θεραπεία.
Μεθοδολογία: Στην έρευνα συμμετείχαν 48 ακτινοθεραπευόμενοι ασθενείς με καρκίνο οι οποίοι συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σε δύο φάσεις και τα οποία αποτελούνταν από την κλίμακα αξιολόγησης της θρησκευτικότητας και πνευματικότητας σε ανθρώπους με απειλητική για τη ζωή ασθένεια (QRFPC25) και την κλίμακα άγχους και κατάθλιψης στο Γενικό Νοσοκομείο (HADS).
Αποτελέσματα: Τα δημογραφικά χαρακτηριστικά των ασθενών συσχετίσθηκαν μόνο με ορισμένες από τις υποκλίμακες της πνευματικότητας – θρησκευτικότητας και του άγχους – κατάθλιψης. Τα επίπεδα του άγχους και της κατάθλιψης κυμάνθηκαν σε μέτρια προς φυσιολογικά επίπεδα, με την πλειοψηφία των ασθενών που συμμετείχαν να παρουσιάζουν ήπια ή καθόλου συμπτώματα και στις δύο φάσεις της έρευνας, ενώ ως κλινικές περιπτώσεις αξιολογήθηκαν λιγότερες από το 1/3 των περιπτώσεων. Το επίπεδο της πνευματικότητας – θρησκευτικότητας βρέθηκε να συσχετίζεται με το άγχος και την κατάθλιψη στις υποκλίμακες της Πίστης και της Ποιότητας Ζωής, ενώ οι υποκλίμακες των ερωτηματολογίων QRFPC25 και HADS δε εξήγαγαν κάποια στατιστική συσχέτιση μεταξύ των δύο φάσεων της έρευνας.
Συμπέρασμα: Αν και εντοπίσθηκαν περιορισμένου βαθμού συσχετίσεις, η μελέτη αναδεικνύει τη σχέση μεταξύ των διαστάσεων της Πνευματικότητας - Θρησκευτικότητας και του Άγχους - Κατάθλιψης, ιδιαίτερα μάλιστα στη διάσταση της Πίστης και της Ποιότητας Ζωής των ακτινοθεραπευόμενων ασθενών με καρκίνο. Τα ευρήματα χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Πνευματικότητα, Θρησκευτικότητα, Άγχος, Κατάθλιψη, Καρκινοπαθείς, Ακτινοθεραπεία
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
61
Αριθμός σελίδων:
84
Schismenos Konstantinos Master.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο