«Διδακτική παρέμβαση για την ανάπτυξη της αλγεβρικής σκέψης»

Διπλωματική Εργασία uoadl:2887341 180 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Διδακτική και Μεθοδολογία των Μαθηματικών
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-12-12
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
ΔΕΣΠΟΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Γεώργιος Ψυχάρης
Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Μαθηματικών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
«Διδακτική παρέμβαση για την ανάπτυξη της αλγεβρικής σκέψης»
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
«Διδακτική παρέμβαση για την ανάπτυξη της αλγεβρικής σκέψης»
Περίληψη:
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η ανάπτυξη ενός παρεμβατικού προγράμματος για την μάθηση βασικών εννοιών του Γυμνασίου όπως είναι η εξίσωση και η ανίσωση. Η ανάπτυξη του παρεμβατικού στηρίχθηκε: 1) στα θεμέλια των παραπάνω εννοιών, 2) στις δυσκολίες συγκεκριμένων μαθητών στον σχηματισμό και την επίλυση των εννοιών αυτών, 3) στον τρόπο με τον οποίο η έννοια της ανίσωσης υπεισέρχεται στην έννοια της εξίσωσης «y=ax» γραφικά και 4) στην διάκριση των χαρακτηριστικών που κάνουν την έννοια της ανίσωσης και της εξίσωσης να ξεχωρίζει και αν η προφανής ομοιότητα των δύο εννοιών επηρεάζει την κατανόηση της έννοιας της ανίσωσης.
Επιπρόσθετα έγινε πιλοτική εφαρμογή δύο μαθημάτων του προγράμματος σε τέσσερις μαθητές της Β΄ Γυμνασίου. Συγκεκριμένα μέσω κατάλληλων δραστηριοτήτων και εμπλοκής τεχνολογικού υλικού έγινε προσπάθεια διδαχής για την βέλτιστη εννοιολογική κατανόηση των μαθητών αυτών. Η αξιολόγηση των δεδομένων πραγματοποιήθηκε κυρίως μέσω των γραπτών και της συζήτησης με τους μαθητές κατά την διάρκεια και το τέλος της διδασκαλίας.
Από την εφαρμογή των δύο μαθημάτων προέκυψαν τα ακόλουθα συμπεράσματα για τον τρόπο με τον οποίο οι συγκεκριμένοι μαθητές ερμηνεύουν τις παραπάνω έννοιες και διαδικασίες. Αρχικά, διαπιστώθηκε ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες σε θεμελιώδεις έννοιες που έχουν διδαχθεί, όπως είναι το σύμβολο της ισότητας. Έπειτα, διαπιστώθηκε να αμφισβητείται η κατασκευή της γραφικής παράστασης της ευθείας γραμμής υπό την έννοια των ανάλογων ποσών και της συνάρτησης. Επιπλέον, για τα χαρακτηριστικά που διακρίνουν την εξίσωση από την ανίσωση, έδειξαν ότι εννοιολογικά είναι ικανοί να τα προσδιορίσουν αλλά υστερούν στην διαδικασία επίλυσης της ανίσωσης. Τέλος, αυτό που διαπιστώθηκε, είναι ότι η επιλογή κατάλληλων και ελκυστικών λεκτικών πλαισίων παίζει καθοριστικό ρόλο στην διδασκαλία και μάθηση των Μαθηματικών.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Αριθμητική, Άλγεβρα, Αλγεβρική σκέψη
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
24
Αριθμός σελίδων:
115
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ-ΔΕΣΠΟΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ. Δ201607-converted.pdf (3 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο