Προγράμματα καρδιακής αποκατάστασης σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο, αποτελέσματα μετααναλύσεων

Διπλωματική Εργασία uoadl:2892933 231 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Καρδιοπνευμονική Αποκατάσταση και Αποκατάσταση Πασχόντων ΜΕΘ
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-01-12
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Τσοκανή Αρίστη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κωνσταντίνος Δάβος, Ερευνητής Β', Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών
Σπυρίδων Ζακυνθινός, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Νικόλαος Κουλούρης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Προγράμματα καρδιακής αποκατάστασης σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο, αποτελέσματα μετααναλύσεων
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Προγράμματα καρδιακής αποκατάστασης σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο, αποτελέσματα μετααναλύσεων
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η καρδιακή αποκατάσταση βασισμένη σε άσκηση μπορεί να έχει ευνοϊκά αποτελέσματα για τους ασθενείς με στεφανιαία νόσο. Ο σκοπός αυτής της μελέτης ήταν να ερευνήσει τα αποτελέσματα πρόσφατων μετα-αναλύσεων που αφορούν τα προγράμματα καρδιακής αποκατάστασης βασισμένα σε άσκηση.

Σκοποί: Να αξιολογηθούν τα αποτελέσματα που έχει η άσκηση στην επιβίωση, τη δευτερογενή πρόληψη και τους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου. Επιπλέον να βρεθεί ποιο είδος άσκησης είναι πιο ωφέλιμο για τους ασθενείς με στεφανιαία νόσο.

Ερευνητικές μέθοδοι: Η βιβλιογραφική αναζήτηση πραγματοποιήθηκε στο Pubmed, την Cochrane Library και στο Scopus για μετα-αναλύσεις σχετικές με την καρδιακή αποκατάσταση βασισμένη σε άσκηση από το 2003 έως το 2018. Υπήρξαν συγκεκριμένα κριτήρια εισαγωγής και αποκλεισμού βάση των οποίων επιλέχθηκαν οι μελέτες. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα των ερευνητών, οι μετα-αναλύσεις χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα είχε μετα-αναλύσεις που σύγκριναν τα διαφορετικά ήδη άσκησης ενώ η δεύτερη αφορούσε την επίδραση της άσκησης στην επιβίωση, την δευτερογενή πρόληψη και τους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου.

Αποτελέσματα: Μετά τη βιβλιογραφική αναζήτηση συμπεριλήφθηκαν 23 μετα-αναλύσεις οι οποίες ανταποκρίνονταν στα κριτήρια εισαγωγής. Δώδεκα από τις μελέτες αφορούσαν τα διαφορετικά είδη άσκησης που εφαρμόζονται στην καρδιακή αποκατάσταση. Οι υπόλοιπες 11 δημοσιεύσεις μελετούσαν την επίδραση της άσκησης στην καρδιακή αποκατάσταση

Συμπεράσματα: Η ανασκόπηση αυτή έδειξε ότι τα προγράμματα άσκησης στην αποκατάσταση ασθενών με στεφανιαία νόσο είναι ασφαλή και μπορούν να μειώσουν την καρδιοαγγειακή θνητότητα. Ακόμη φάνηκε ότι η άσκηση μπορεί να τροποποιήσει καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου και να βελτιώσει τη σχετιζόμενη με την υγεία ποιότητα ζωής. Ο αριθμός των μετα-αναλύσεων που αφορούσαν τα διαφορετικά είδη άσκησης δεν ήταν αρκετός ώστε να αναδειχθεί ποιο είδος είναι πιο ωφέλιμο για τους ασθενείς με στεφανιαία νόσο. Παρ’ όλα αυτά τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι ένας συνδυασμός διαλειμματικής άσκησης αυξημένης έντασης με άσκηση αντίστασης θα μπορούσε να είναι ιδανική για αυτούς τους ασθενείς αυτούς.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Καρδιακή αποκατάσταση, Άσκηση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
56
Αριθμός σελίδων:
65
Tsokani Aristi Msc.pdf (437 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο