Οι εμπειρίες των συγγενών-φροντιστών ασθενών με καρκίνο, οι οποίοι λαμβάνουν ανακουφιστική καταστολή στο τέλος της ζωής τους

Διπλωματική Εργασία uoadl:2893031 254 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Οργάνωση & Διαχείριση ανακουφιστικής & υποστηρικτικής φροντίδας χρονίως πασχόντων
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-01-07
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Ξυγκάκη Ελένη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Βασίλειος Κουλουλίας, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπων
Κυριακή Μυστακίδου, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Στυλιανός Κατσαραγάκης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Οι εμπειρίες των συγγενών-φροντιστών ασθενών με καρκίνο, οι οποίοι λαμβάνουν ανακουφιστική καταστολή στο τέλος της ζωής τους
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Οι εμπειρίες των συγγενών-φροντιστών ασθενών με καρκίνο, οι οποίοι λαμβάνουν ανακουφιστική καταστολή στο τέλος της ζωής τους
Περίληψη:
Εισαγωγή
Η εφαρμογή της Ανακουφιστικής Καταστολής (Α.Κ.) γίνεται για να περιορίσει τα μη ελεγχόμενα συμπτώματα που βιώνουν οι ασθενείς με καρκίνο στο τέλος της ζωής τους. Ωστόσο, η διαδικασία αυτή της καταστολής, βιώνεται και από τους συγγενείς που στηρίζουν και φροντίζουν τον ασθενή.
Σκοπός
Η παρούσα εργασία εστιάζει στη πλήρης βιβλιογραφική ανασκόπηση σχετικά με τις εμπειρίες των συγγενών ασθενών με καρκίνο στο τέλος της ζωής τους που έλαβαν Α.Κ.
Μεθοδολογία
Η μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε για την συγκεκριμένη εργασία είναι με βάση τις κατευθυντήριες οδηγίες PRISMA. Οι βάσεις δεδομένων που χρησιμοποιήθηκαν για τη συγκεκριμένη μελέτη είναι οι PUBMED, COCHRANE LIBRARY και WILEY ONLINE LIBRARY. Η αναζήτηση διήρκησε από 1/5/2019-10/7/2019.
Οι λέξεις “κλειδιά” που χρησιμοποιήθηκαν είναι: palliative sedation, experiences, cancer, relatives, caregivers, end of life, perceptions, continuous deep sedation, family καθώς και όλοι οι πιθανοί συνδυασμοί αυτών.
Αποτελέσματα
Τα αποτελέσματα είναι πως οι συγγενείς στην πλειοψηφία τους εμφανίζονται ικανοποιημένοι με τη χρήση της Α.Κ. ωστόσο, αναφέρουν ότι χρειάζονται περισσότερη πληροφόρηση και ενημέρωση, χρειάζονται επαγγελματίες υγείας που δρουν με ενσυναίσθηση και εμπάθεια. Οι συγγενείς είναι θετικοί στη συμμετοχή λήψης απόφασης σχετικά με τη χρήση της Α.Κ. και συνήθως η απόφαση αυτή λαμβάνεται από τους θεράποντες ιατρούς με την συγκατάθεση των συγγενών. Οι συγγενείς θεωρούν ηθική λύση τη χρήση της Α.Κ. ωστόσο κάποιοι εμφανίζουν ανησυχίες ότι μπορεί να επισπεύδει το θάνατο και τον συγχέουν με την ευθανασία. Οι λόγοι έναρξης της Α.Κ. είναι το ντελίριο/ανησυχία, ο πόνος και η δύσπνοια. Η μέση διάρκεια χρήσης της A.K. κυμαίνεται από 21h-86h. Όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια τόσο περισσότερο αυξάνεται και το στρες των συγγενών. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται είναι η μιδαζολάμη, οι βενζοδιαζεπίνες, τα αντιψυχωσικά και τα οπιοειδή. Επιπροσθέτως, η χρήση της καταστολής δεν επηρεάζει αρνητικά τους συγγενείς στη περίοδο του πένθους, αντιθέτως τους προετοιμάζει για την επερχόμενη απώλεια. Τέλος, η ευκαιρία για αποχαιρετισμό φαίνεται να έχει θετική επίδραση στη διαχείριση του πένθους.
Συμπεράσματα
Σε γενικές γραμμές οι συγγενείς είναι ικανοποιημένοι με την Α.Κ. Χρειάζονται ενημέρωση και συμμετοχή στη φροντίδα του αγαπημένου τους προσώπου. Ακόμα υπάρχει η σύγχυση σχετικά με τη ευθανασία ή την επίσπευση του θανάτου από την Α.Κ για αυτό χρειάζεται να ξεκαθαριστεί από την αρχή ο σκοπός της και να υπάρχει συνεχής ενημέρωση των συγγενών για την κλινική πορεία των ασθενών.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ανακουφιστική, Καταστολή, Τέλος της ζωής, Καρκίνος, Συγγενείς, Φροντιστές, Εμπειρίες, Απόψεις
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
166
Αριθμός σελίδων:
87